Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Uniunea sindicală teritorială a FSE ”Spiru Haret” Alba, susține cadrele didactice auxiliare și personalul nedidactic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șomajul tehnic în educație nu este o soluție!

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că angajații din învățământ – cadre didactice, cadre didactice auxiliare și personal nedidactic – nu pot intra sub incidența unei eventuale Ordonanțe de urgență privind somajul tehnic în sistemul bugetar.

„Trăim o situație specială cu care nu ne-am mai întâlnit. Este important să ne adaptăm și să ne continuăm activitatea. Apreciem faptul că Executivul a înțeles importanța actului didactic, a interacțiunii între profesor și elev, chiar dacă această interacțiune are loc acum online. Toate țările din UE caută soluții pentru ca educația să continue și cred că și Guvernul României dorește acest lucru. Cadrele didactice au răspuns pozitiv la solicitările Ministerului Educației și Cercetării și au depus eforturi substanțiale pentru a continua procesul de învățare și pentru a menține legătura cu elevii și familiile acestora.

De asemenea, consider că nici personalul didactic auxiliar și nedidactic nu ar trebui să fie trecut în șomaj tehnic, deoarece nu este vina lor că nu pot să-și desfășoare activitatea așa cum o făceau în mod normal. În plus, personalul didactic auxiliar este indispensabil în această perioadă. Spre exemplu, administratorul financiar este singurul care poate face plăți, secretarul unității face statele de plată, trebuie să strângă dosarele pentru ajutorul Euro200, iar exemplele pot continua. În condițiile în care o parte din angajații din învățământ sunt trecuți în șomaj, riscăm ca întreaga unitate de învățământ să aibă de suferit“, a declarat Marius Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Menționăm că Echipa Specială Internațională privind Cadrele Didactice pentru Educație 2030 a făcut un apel către toate guvernele și către toți furnizorii de educație – publici și privați – să recunoască rolul esențial pe care îl au cadrele didactice, atât pentru reacția la criza generată de COVID-19, cât și pentru revenirea de după aceasta. Primul punct al apelului prevede că: Guvernele trebuie „să mențină/garanteze/asigure locurile de muncă și salariile. Criza COVID-19 pune o presiune suplimentară pe bugetele publice, iar guvernele se străduiesc să ajute sistemele de sănătate publice să salveze vieți.

În același timp, recesiunea economică globală afectează în mod negativ afacerile și familiile. În numeroase state, cadrele didactice titulare, suplinitorii și personalul de susținere din educație riscă să își vadă contractele întrerupte și mijloacele de subzistență dispărând. Instituțiile care depind de taxele plătite de studenți s-ar putea închide, ceea ce va avea consecințe devastatoare pentru personal.

Această criză nu poate servi ca pretext pentru a scădea normele și standardele și nici pentru a încălcarea dreptului la muncă. Guvernele și toți furnizorii de educație publici și privați trebuie să conlucreze pentru a păstra personalul din sistemul educațional – didactic și nedidactic – și pentru a le asigura salariile și beneficiile. Resursa umană este esențială pentru revigorarea rapidă și eficientă a sistemului, odată ce școlile se vor redeschide.“

Echipa Specială Internațională privind Cadrele Didactice pentru Educație 2030 este formată din 143 de membri (91 de țări din toată lumea, 18 organizații interguvernamentale la nivel global, regional sau subregional și agenții ONU, 22 de organizații internaționale neguvernamentale, organizații ale societății civile și organizații profesionale la nivel mondial, 5 agenții de dezvoltare internațională bilaterale și multilaterale și 7 organizații și fundații din sectorul privat global.

De asemenea, Internaționala Educației a dat publicității mai multe principii directoare privind pandemia covid-19. Internaționala Educației recomandă ca „Atât pe perioada crizei, cât și ulterior pandemiei, salariile, contractele individuale de muncă (indiferent de tipul și durata acestora) și condițiile de muncă ale personalului didactic și nedidactic trebuie protejate în mod obligatoriu la toate nivelurile de învățământ.

Cadrele didactice trebuie remunerate ca de obicei pe perioada în care unitățile de învățământ sunt închise. În plus, autoritățile din domeniul educațional trebuie să informeze regulat și la timp salariații sistemului, pentru a reduce atât gradul de incertitudine, cât și stresul și anxietatea generate de lipsa informației.“


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea