Rămâi conectat

Curier Județean

„Unirea” – un ziar mereu în slujba neamului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, a avut loc vernisajul expoziţiei „120 de ani de presă românească în judeţul Alba – Unirea de Blaj”. Au fost prezenţi oameni de cultură, istorici, oameni ai literelor, reprezentanţi ai instituţiilor colaboratoare şi ai mass-media locale etc. Aşa cum bine a subliniat persoana care s-a îndeletnicit cu organizarea evenimentului, Victoria Tudor, consilier asistent în cadrul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, expoziţia este un omagiu adus ziarului Unirea de Blaj. „Epoca paşoptistă a însemnat, pentru presa blăjeană, o explozie de energii spirituale şi idei inovatoare. Viaţa culturală a Blajului a fost ilustrată printr-o serie întreagă de publicaţii, care au fost deschizătoare de drumuri în diferite domenii de activitate culturală şi literară”, a precizat Victoria Tudor.
Personalitatea care a avut iniţiativa de a înfiinţa un ziar românesc încă din 1836 a fost Timotei Cipariu. Sub îndrumarea acestuia, în luna ianuarie a anului 1847 apare, la Blaj, primul ziar românesc cu litere latine, „Organul luminării”, devenit un an mai târziu „Organul naţional”. La 1 ianuarie 1867 Cipariu va edita „Arhiv pentru filologie şi istorie”, prima revistă de filologie adresată intelectualilor. În 1873 apare „Economul”, primul organ periodic de economie al românilor din Transilvania cu suplimentul „Foaie scolastică”, prima apariţie de presă pedagodică ce se adresează şcolilor româneşti. „Musa română”, sub direcţia lui Iacob Mureşianu, apare la 1 ianuarie 1888, întemeietoarea revistelor de muzicologie din Transilvania. Aceaste apariţii constituie tabloul bogatei tradiţii a presei blăjene care în luna ianuarie a anului 1891 se va îmbogăţi prin apariţia primului ziar jurnalistic de tip modern: „Unirea” – Foaie bisericească-politică (1891 – 1945), primul editor şi redactor responsabil fiind Vasile Hossu. „Între anii 1918 – 1919 a devenit cotidian al Consiliului Naţional din Blaj. Activitatea gazetei se dovedeşte fecundă pentru mai multe sfere de interes: cultural, literar, istoric, religios, politic, având caracterul unui veritabil document de epocă”, a precizat Victoria Tudor în cadrul vernisajului.
Expoziţia de la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale cuprinde numere ale ziarului în original şi „ilustrează personalităţi marcante ale istoriei poporului român, precum şi ale periodicului”, putând fi văzute primul şi penultimul număr, dar şi un număr special prin care s-a dorit desfiinţarea acestuia, la 47 de ani de la prima apariţie. De asemenea, sunt expuse şi xerocopii cu numere care ilustrează momente marcante din istoria poporului român, precum şi o ediţie specială a centenarului ziarului. Expoziţia este deschisă publicului timp de o lună, respectiv până pe data de 28 februarie a.c. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare