Rămâi conectat

Curier Județean

„Unirea” – un ziar mereu în slujba neamului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, a avut loc vernisajul expoziţiei „120 de ani de presă românească în judeţul Alba – Unirea de Blaj”. Au fost prezenţi oameni de cultură, istorici, oameni ai literelor, reprezentanţi ai instituţiilor colaboratoare şi ai mass-media locale etc. Aşa cum bine a subliniat persoana care s-a îndeletnicit cu organizarea evenimentului, Victoria Tudor, consilier asistent în cadrul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, expoziţia este un omagiu adus ziarului Unirea de Blaj. „Epoca paşoptistă a însemnat, pentru presa blăjeană, o explozie de energii spirituale şi idei inovatoare. Viaţa culturală a Blajului a fost ilustrată printr-o serie întreagă de publicaţii, care au fost deschizătoare de drumuri în diferite domenii de activitate culturală şi literară”, a precizat Victoria Tudor.
Personalitatea care a avut iniţiativa de a înfiinţa un ziar românesc încă din 1836 a fost Timotei Cipariu. Sub îndrumarea acestuia, în luna ianuarie a anului 1847 apare, la Blaj, primul ziar românesc cu litere latine, „Organul luminării”, devenit un an mai târziu „Organul naţional”. La 1 ianuarie 1867 Cipariu va edita „Arhiv pentru filologie şi istorie”, prima revistă de filologie adresată intelectualilor. În 1873 apare „Economul”, primul organ periodic de economie al românilor din Transilvania cu suplimentul „Foaie scolastică”, prima apariţie de presă pedagodică ce se adresează şcolilor româneşti. „Musa română”, sub direcţia lui Iacob Mureşianu, apare la 1 ianuarie 1888, întemeietoarea revistelor de muzicologie din Transilvania. Aceaste apariţii constituie tabloul bogatei tradiţii a presei blăjene care în luna ianuarie a anului 1891 se va îmbogăţi prin apariţia primului ziar jurnalistic de tip modern: „Unirea” – Foaie bisericească-politică (1891 – 1945), primul editor şi redactor responsabil fiind Vasile Hossu. „Între anii 1918 – 1919 a devenit cotidian al Consiliului Naţional din Blaj. Activitatea gazetei se dovedeşte fecundă pentru mai multe sfere de interes: cultural, literar, istoric, religios, politic, având caracterul unui veritabil document de epocă”, a precizat Victoria Tudor în cadrul vernisajului.
Expoziţia de la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale cuprinde numere ale ziarului în original şi „ilustrează personalităţi marcante ale istoriei poporului român, precum şi ale periodicului”, putând fi văzute primul şi penultimul număr, dar şi un număr special prin care s-a dorit desfiinţarea acestuia, la 47 de ani de la prima apariţie. De asemenea, sunt expuse şi xerocopii cu numere care ilustrează momente marcante din istoria poporului român, precum şi o ediţie specială a centenarului ziarului. Expoziţia este deschisă publicului timp de o lună, respectiv până pe data de 28 februarie a.c. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni sunt aproape finalizate. Urmează o nouă investiție de 9 milioane de lei la DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba înseamnă investiții utile, în beneficiul cetățenilor

Mă bucur să anunț că rețeaua de canalizare și stația de epurare, atât de așteptate la Arieseni, sunt aproape finalizate. O lucrare începută de Gheorghe Pantea, primarul comunei, exact la preluarea mandatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează o nouă investiție pe programul Anghel Saligny, in valoare de 9 milioane lei. DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Primăria Orașului Cugir și Consiliul Județean Alba intenționează să-și unească eforturile pentru dezvoltarea unor proiecte care să pună în valoare potențialul cultural-istoric al celor două obiective. Reprezentanții instituțiilor s-au întâlnit astăzi, la Cugir, pentru a analiza mijloacele și resursele necesare, precum și termenii unui protocol de colaborare în acest sens.

La întâlnire au fost prezenți Președintele C.J. Alba, Ion Dumitrel, Administratorul Public al CJ Alba, Dan Popescu și Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Tiberiu Rustoiu. Întânirea a fost găzduită de către Primarul Cugirului Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și reprezentanții Centrului Cultural Cugir care au avansat o serie de propuneri cu privire la viitorul celor două obiective istorice. Acestea sunt văzute ca posibile destinații de turism cultural, cu impact pozitiv asupra comunității zonale.

Principala propunere a autorităților locale în ceea ce privește Cetatea este aceea de a creea un produs cultural-turistic și de a reconstitui unele obiective de pe acropola cetății dacice.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește fosta gospodărie natală a Dr. Av. Ioan Mihu, dorința mai veche a comunității locale este de a creea o casă memorială și un centru de activități culturale.

Întâlnirea de la Cugir s-a finalizat cu o vizită în teren și cu angajamentul unor ședințe viitoare de aprobare a viitoarelor proiecte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, sunt ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române.

”Momentele aniversare sunt întotdeauna ocazii în care ne bucurăm de reușite, de împlinirile pe care locul de muncă, camarazii și misiunile pe care le desfășurăm, ni le oferă. Noi, Jandarmeria Alba, o instituție cu responsabilitate în asigurarea ordinii publice și a siguranței naționale, ne străduim să contribuim la promovarea iubirii față de patrie și popor și la păstrarea valorilor spirituale și materiale, aflându-ne tot timpul în slujba patriei și în folosul cetățenilor, apărând legea și demnitatea persoanei umane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!

Încredințați de folosul și ajutorul pe care Sfinții Arhangheli îl reprezintă pentru Jandarmeria Română și pentru fiecare jandarm în parte, ca ocrotitori spirituali, dorim tuturor jandarmilor mult spor în activitatea împlinită spre binele societății și îi felicităm în mod deosebit pe cei care-și serbează ziua onomastică, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire!

Rămânem în continuare la datorie, pregătiţi să acordăm sprijin şi vom continua activitatea noastră în spiritul dăruirii şi apărării cetăţeanului, prin devotement şi profesionalim.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea