„Unirea” – un ziar mereu în slujba neamului

Ieri, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, a avut loc vernisajul expoziţiei „120 de ani de presă românească în judeţul Alba – Unirea de Blaj”. Au fost prezenţi oameni de cultură, istorici, oameni ai literelor, reprezentanţi ai instituţiilor colaboratoare şi ai mass-media locale etc. Aşa cum bine a subliniat persoana care s-a îndeletnicit cu organizarea evenimentului, Victoria Tudor, consilier asistent în cadrul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, expoziţia este un omagiu adus ziarului Unirea de Blaj. „Epoca paşoptistă a însemnat, pentru presa blăjeană, o explozie de energii spirituale şi idei inovatoare. Viaţa culturală a Blajului a fost ilustrată printr-o serie întreagă de publicaţii, care au fost deschizătoare de drumuri în diferite domenii de activitate culturală şi literară”, a precizat Victoria Tudor.
Personalitatea care a avut iniţiativa de a înfiinţa un ziar românesc încă din 1836 a fost Timotei Cipariu. Sub îndrumarea acestuia, în luna ianuarie a anului 1847 apare, la Blaj, primul ziar românesc cu litere latine, „Organul luminării”, devenit un an mai târziu „Organul naţional”. La 1 ianuarie 1867 Cipariu va edita „Arhiv pentru filologie şi istorie”, prima revistă de filologie adresată intelectualilor. În 1873 apare „Economul”, primul organ periodic de economie al românilor din Transilvania cu suplimentul „Foaie scolastică”, prima apariţie de presă pedagodică ce se adresează şcolilor româneşti. „Musa română”, sub direcţia lui Iacob Mureşianu, apare la 1 ianuarie 1888, întemeietoarea revistelor de muzicologie din Transilvania. Aceaste apariţii constituie tabloul bogatei tradiţii a presei blăjene care în luna ianuarie a anului 1891 se va îmbogăţi prin apariţia primului ziar jurnalistic de tip modern: „Unirea” – Foaie bisericească-politică (1891 – 1945), primul editor şi redactor responsabil fiind Vasile Hossu. „Între anii 1918 – 1919 a devenit cotidian al Consiliului Naţional din Blaj. Activitatea gazetei se dovedeşte fecundă pentru mai multe sfere de interes: cultural, literar, istoric, religios, politic, având caracterul unui veritabil document de epocă”, a precizat Victoria Tudor în cadrul vernisajului.
Expoziţia de la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale cuprinde numere ale ziarului în original şi „ilustrează personalităţi marcante ale istoriei poporului român, precum şi ale periodicului”, putând fi văzute primul şi penultimul număr, dar şi un număr special prin care s-a dorit desfiinţarea acestuia, la 47 de ani de la prima apariţie. De asemenea, sunt expuse şi xerocopii cu numere care ilustrează momente marcante din istoria poporului român, precum şi o ediţie specială a centenarului ziarului. Expoziţia este deschisă publicului timp de o lună, respectiv până pe data de 28 februarie a.c. (L.I.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

blajeanul 29 ianuarie 2011 at 21:16

Altescule, mai citeste si mai invata din istoria presei si vei vedea ca asa ca in cazul altor ziare, Unirea a aparut, asa cum remarci, la Blaj, in 1891, apoi a fost desfiintat si reinfiintat in editie noua in 1968, sub aceeasi denumire, la Alba Iulia.
Exemple sunt destule, de/a lungul istoriei presei romanesti, dar te las pe tine sa le gasesti…
Iti ofer doar doua exemple ziarul Tribuna de la Sibiu sau cotidianul Adevarul.
Daca sustii ca nu mai sunt acelasi ziare, atunci te inseli doar sub aspectul formatului, pentru ca lumea evolueaza, progreseaza. Daca pretinzi altfel, atunci inseamna ca tu nu esti ca lumea…

Comentariile sunt oprite