Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

„Unirea” – un ziar mereu în slujba neamului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, a avut loc vernisajul expoziţiei „120 de ani de presă românească în judeţul Alba – Unirea de Blaj”. Au fost prezenţi oameni de cultură, istorici, oameni ai literelor, reprezentanţi ai instituţiilor colaboratoare şi ai mass-media locale etc. Aşa cum bine a subliniat persoana care s-a îndeletnicit cu organizarea evenimentului, Victoria Tudor, consilier asistent în cadrul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, expoziţia este un omagiu adus ziarului Unirea de Blaj. „Epoca paşoptistă a însemnat, pentru presa blăjeană, o explozie de energii spirituale şi idei inovatoare. Viaţa culturală a Blajului a fost ilustrată printr-o serie întreagă de publicaţii, care au fost deschizătoare de drumuri în diferite domenii de activitate culturală şi literară”, a precizat Victoria Tudor.
Personalitatea care a avut iniţiativa de a înfiinţa un ziar românesc încă din 1836 a fost Timotei Cipariu. Sub îndrumarea acestuia, în luna ianuarie a anului 1847 apare, la Blaj, primul ziar românesc cu litere latine, „Organul luminării”, devenit un an mai târziu „Organul naţional”. La 1 ianuarie 1867 Cipariu va edita „Arhiv pentru filologie şi istorie”, prima revistă de filologie adresată intelectualilor. În 1873 apare „Economul”, primul organ periodic de economie al românilor din Transilvania cu suplimentul „Foaie scolastică”, prima apariţie de presă pedagodică ce se adresează şcolilor româneşti. „Musa română”, sub direcţia lui Iacob Mureşianu, apare la 1 ianuarie 1888, întemeietoarea revistelor de muzicologie din Transilvania. Aceaste apariţii constituie tabloul bogatei tradiţii a presei blăjene care în luna ianuarie a anului 1891 se va îmbogăţi prin apariţia primului ziar jurnalistic de tip modern: „Unirea” – Foaie bisericească-politică (1891 – 1945), primul editor şi redactor responsabil fiind Vasile Hossu. „Între anii 1918 – 1919 a devenit cotidian al Consiliului Naţional din Blaj. Activitatea gazetei se dovedeşte fecundă pentru mai multe sfere de interes: cultural, literar, istoric, religios, politic, având caracterul unui veritabil document de epocă”, a precizat Victoria Tudor în cadrul vernisajului.
Expoziţia de la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale cuprinde numere ale ziarului în original şi „ilustrează personalităţi marcante ale istoriei poporului român, precum şi ale periodicului”, putând fi văzute primul şi penultimul număr, dar şi un număr special prin care s-a dorit desfiinţarea acestuia, la 47 de ani de la prima apariţie. De asemenea, sunt expuse şi xerocopii cu numere care ilustrează momente marcante din istoria poporului român, precum şi o ediţie specială a centenarului ziarului. Expoziţia este deschisă publicului timp de o lună, respectiv până pe data de 28 februarie a.c. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea