Sport
Unirea Alba Iulia, umbra echipei de altădată! Zeci de jucători pieduți, în ultimii ani, din cauza problemelor financiare
Unirea Alba Iulia este umbra echipei de altădată. Gruparea din Cetatea Marii Uniri a ajuns în punctul cel mai de jos al existenței, iernând în postura de “lanternă roșie” a Seriei a 9-a din eșalonul terț, cu doar 8 puncte strânse în 15 etape și amenințată cu o rușinoasă retrogradare.
Obișnuit cu performanța până în 2013, anul când s-a produs acel crunt episod al retragerii de pe a doua scenă și o dispariție temporară din peisaj, municipiul reședință de județ traversează momente critice din punct de vedere fotbalistic. Unirea Alba Iulia, singura echipă din Alba cu 3 sezoane petrecute în elită (2003-2005 și 2009-2010), în primul dintre acestea cu o onorantă clasare pe poziția a 6-a, din postura de debutantă, suferă amarnic în prezent.
În 1987/1988 cu Grigore Boca la cârmă, uniriști au promovat în Liga a 2-a și au bifat 15 sezoane consecutive la acest nivel și două campanii de promovare pe prima scenă (1991/1992, cu cazul “Haina de blană”, și 1993/1994), plus prezența în semifinalele Cupei României, în 1991, dublă cu Universitatea Craiova, după ce au eliminat Steaua București în sferturi, cu antrenorul Cornel Țălnar pe banca tehnică.
*Amintirile ne chinuiesc
De altfel, până în 2013, Unirea Alba Iulia nu a părăsit circuitul primelor două eșaloane, un alt moment de cumpănă fiind în 2006, când s-a cumpărat locul de la Oltchim Rm. Vâlcea pentru a se evita retrogradarea din Liga a 2-a. A fost a doua promovare pe prima scenă (2009), un moment efemer, o retrogradare rapidă și a venit recesiunea, o cădere în gol… În 2014 s-a început de jos, din Liga a 5-a, vara următoare fiind accederea în Liga a 4-a, urmând un campionat modest. În 2016, la cerere, s-a ajuns în Liga a 3-a, dar visele de revenire nu au fost acoperite în fapte, echipa zbătându-se în mediocritate. Acesta este al 6-le campionat succesiv pe a treia scenă, dar mai mult a fost chin, cu excepția perioadei în care s-au implicat Gicu Grozav și Mihai Oancea. În vara lui 2017 se vorbea de un “nou început”, însă a fost o simplă luminiță ce s-a pierdut în cenușiu, iar Unirea a ajuns să tremure din toate încheieturile, să sufere și să aștepte, an de an, un nou transfer al lui Nicolae Stanciu, devenit salvatorul echipei sale de suflet și principaul sponsor. Clasările, o consecință a problemelor financiare apăsătoare, vorbesc de la sine: locul 11 (2017), locul 7 (2018), locul 12 (2019), locul 12 (2020, campionat întrerupt din cauza pandemiei), locul 7 (2021, din 10 participante).
*Generații risipite
Atunci, în 2015, la acea promovare în Liga a 4-a, se vorbea de tânăra și promițătoarea echipă a lui Mihai Dăscălescu, ce încerca să revigoreze fotbalul din municipiul reședință de județ. Ca exemplu, la ultimul meci din Liga a 5-a, de pe “Cetate”, au evoluat: Căt. Ștef – Rodean, Costantea, Ioani, A. Ianc, Ad. Matei, Goguța, C. Cristea, B. Ștef, A. Culda, S. Iacșa; au mai intrat Onacă, Dup, A. David, Al. Popa, Lăsconi, rezerve R. Baba, B. Șandru, dintre care niciunul nu mai este actualmente în efectiv, situație care vorbește de la sine. Generații întregi de juniori s-au risipit, s-a ales praful de viitor, Unirea Alba Iulia nemaiparticipând de vreo 3 ani la competițiile naționale juvenile organizate de FRF. Nici bani nu s-au făcut prea mulți, excepțiile numindu-se S. Culda (cedat la Astra Giurgiu în 2017) și Răzvan Ivan (transferat la UTA Arad în 2019), în rest, plecări pe bandă rulantă și zero profit, chiar dacă s-a vorbit mult, poate prea mult, de “diamante” fotbalistice locale, aducătoare de venit.
În iarna lui 2019, la câteva luni după acel meci în nocturnă, cu FCSB, la Zlatna, în “16”-imile de finală ale Cupei României, Unirea a pierdut, din motive financiare, o echipă întreagă, plecând atunci, printre alții I. Grozav, P. Păcurar și Vitinha (Metalurgistul Cugir), S. Mureșan și Căt. Suciu (Industria Galda), F. Morar, Cl. Marcu, L. Dan, Goguța (CS Ocna Mureș), Cl. Oara (CS Universitatea Alba Iulia). Brusc, celelalte conjudețene au devenit tentante, preferându-se liniștea financiară (vezi alte plecări, în timp, precum Boancă, Rodean, Olar, Potopea, I. Neag, Davidaș sau Tat) în locul promisiunilor neonorate. Vara trecută, iarăși s-a înregistrat un exod masiv, cu Selagea (Metalurgistul Cugir), Sporea (Flacăra Horezu), D. Lupșan (CS Ocna Mureș), Bucurică (CS Universitatea Alba Iulia), M. Codrea (FC Brașov), An. David și Ad. Matei (Industria Galda), Joldeș (CSU Alba Iulia), Adam (Șoimul Băița). Iar în această pauză, au mai părăsit corabia, căpitanul Al. Giurgiu (CS Ocna Mureș), Haj (Metalurgistul Cugir) și Pocol (Someșul Dej).
Ce mai rămâne, după acest regres continuu? Speranța că prăbușirea se va opri, iar peste 2 ani, când este centenarul Unirii, club înființat în 1924, vom vorbi despre renaștere, performanță și stabilitate!

Sport
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei
În ultimele două jocuri ale etapei a 28-a a Ligii a 4-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj au câștigat în fața fanilor și continuă cursa pentru ocuparea ultimei trepte a podiumului, formația din Galtiu având 4 puncte în față cu două jocuri înainte de încheierea campionatului.
*Viitorul Sântimbru – Energia Săsciori 2-1 (1-0): Biro (34), Al. Stan (73, eurogol, șut în vinclu din lovitură liberă de la 30 de metri)/ N. Cristea (53, autogol, a scăpat mingea în plasă). Destulă tensiune la final, plus un incident ce era la un pas să degenereze, un conflict verbal între Ovidiu Hulea (vicepreședintele AJF Alba), antrenorul Mircea Țîrlea și Ilie Morariu (jucător ce fusese înlocuit) – de la Energia. Echipa din Galtiu a realizat al 3-lea succes la rând, iar săsciorenii au ieșit din calculele pentru locurile fruntașe.
*CIL Blaj – Voința Stremț 4-2 (2-0): Ursu (18, eurogol, șut de la 35 de metri; 22), Stoica (55), Macarie (90+3)/ Juncan (83), N. Muntean (85). Blăjenii, care veneau după eșecuri la limită împotriva primelor două clasate, au condus la un moment dat cu 3-0. La penultima reprezentație, Voința a înregistrat al 6-lea insucces consecutiv, o “bilă neagră” pentru echipa ce a cucerit ultimele două Cupe ale României și este calificată în a 3-a finală. Viitorul Sântimbru se situează pe locul 3, cu 51 de puncte (golaveraj 60-26), urmată de CIL Blaj, cu 47 de puncte (46-32) și Energia Săsciori, cu 42 de puncte (75-52), iar Voința a coborât pe poziția a 8-a (37 de puncte, 49-54 golaveraj).
Foto: CIL Blaj (facebook)
Sport
FOTO, VIDEO: Andrei Rațiu, fundașul din Alba, primul gol pentru Huesca SD, în Segunda División
Andrei Rațiu, fotbalistul originar din județul Alba (comuna Unirea, s-a născut la Aiud), a marcat primul său gol în Segunda División.
Fundașul lateral în vârstă de 23 de ani a înscris pe “El Alcoraz”, în partida Huesca SD – Real Sociedad B, scor 3-2 (2-0), contând pentru etapa a 41-a a ligii secunde din Spania (golul victoriei a venit în minutul 90+3). Reușita sa s-a produs în minutul 45+3, cu un șut din unghi, după o fază spectacoloasă și o pătrundere pe flancul drept.
Rațiu, convocat pentru partidele naționalei României din Liga Națiunilor în luna iunie, a fost integralist în penultima etapă. Acesta are 34 de prezențe în actuala stagiune, un gol și două pase decisive, după ce în vară a plecat de la Villlarreal la echipa din Aragon. Huesca se plasează pe poziția a 11-a, cu 54 de puncte, și venea după o serie nefastă (doar 3 puncte în 5 confruntări). Ultima rundă este duminică, în deplasare cu Valladolid (locul 3, 78 de puncte).
În La Liga, Deportivo Alaves a pierdut acasă cu Cadiz, scor 0-1 (0-0), cu acest rezultat oponenții evitând retrogradarea (locul 17, cu un punct mai mult decât Granada, ce a remizat acasă cu Espanyol Barcelona, scor 0-0). După 5 sezoane, echipa din Țara Bascilor a retrogradat, din postura de “lanternă roșie” (31 de puncte în 38 de etape). Alexandru Țîrlea (fiul antrenorului Mircea Țîrlea) nu a fost convocat în acest an, rămânând doar cu cele 15 minute din decembrie (la Vallecano), când s-a consemnat debutul în La Liga.
Sursa foto: Huesca SD, video: La Liga
Sport
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
Performanță de senzație reușită de antrenorul român Gianni Crețu (ocnamureșean de la finele anului trecut), acesta reușind să câștige Liga Campionilor la volei masculin, cu formația ZAKSA Kęddzierzyn-Koźle.
În ultimul act al celei mai importante competiții continentale, la Liublijana, ZAKSA a învins cu scorul de 3-0 (25-22, 25-22, 32-30) pe Itas Trentino, iar Crețu a devenit primul antrenor din istorie care realizează tripla cu o formație din Polonia (cupa, titlul și Liga Campionilor). Un rezultat fabulos, ce încheie un an perfect pentru Gianni Crețu, devenit al doilea român care cucerește Liga Campionilor de la introducerea acestui format, în 2000 (primul a fost Stelian Moculescu, care s-a impus în 2007 cu nemții de la VfB Friedrichshafen).
În luna octombrie a anului trecut, o familia de sportivi, Gianni Crețu (volei) și Angela Szeneș (baschet) și-au achiziționat o casă în orașul salin, își petrec vacanțele în Ocna Mureș și intenționează să se stabilească în localitatea din Alba. Gianni Crețu (52 de ani) este cel mai valoros antrenor român de voleiului al ultimului deceniu, vara trecută fiind numit antrenor principal la deținătoarea Ligii Campionilor, ZAKSA bifând astfel al doilea trofeu consecutiv! Crețu are o carieră prodigioasă, cu experiențe la echipe de club dn Polonia, Qatar sau Rusia. De asemenea a fost selecționerul României (2007-2008) și al Estoniei (2014-2019), cu această reprezentativă calificându-se la trei turnee finale ale Campionatului European și câștigând în două rânduri Golden League
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Curier Județeanacum 19 ore
28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 13 ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 15 ore
FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni
-
Sportacum 21 de ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
-
Actualitateacum 11 ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Sportacum 20 de ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Curier Județeanacum 24 de ore
24 mai. Lansare de carte: „O singură inimă”, a Florinei Nina Breazu, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 22 de ore
1 iunie| Tombolă cu surprize, la Sebeș, pentru sărbătorirea prichindeilor cu ocazia Zilei Copilului. Cum pot fi înscriși micuții
-
Sportacum 20 de ore
FOTO, VIDEO: Andrei Rațiu, fundașul din Alba, primul gol pentru Huesca SD, în Segunda División