Unirea Alba Iulia, “campioană” în Alba, după disputele cu conjudețenele | “Alb-negrii”, invincibili, au dominat Seria a 5-a în ediția trecută

Dacă în ierarhia generală a Seriei a 5-a din Liga a 3-a, Unirea Alba Iulia este cel mai prost plasată la finele stagiunii, poziția a 7-a, în schimb gruparea din Cetatea Marii Uniri este prima în topul județean. La fel ca și la finele turului, Unirea Alba Iulia a devenit “campioana” neonorifică a judeţului Alba, conform rezultatelor înregistrate între conjudeţene. Mai în glumă, mai în serios, “alb-negrii” se simt confortabil în derby-urile “de Alba”, dar nu la fel de bine în partidele cu restul competitoarelor. Invincibilă în cele șase întâlniri, Unirea Alba Iulia nu a primit gol în retur, la pol opus situându-se Performanța Ighiu ce a pierdut toate confruntările din primăvară, coborând pe ultima poziție în topul județean.

După 12 ani, Alba fotbalistică a avut parte din nou de 4 reprezentante în eşalonul terţ repartizate în aceeaşi serie. Ultimul caz similar s-a produs în ediţia 2005-2006, când alte patru echipe din judeţ s-au duelat într-o serie (Soda Ocna Mureş, CSM Sebeş, Inter Blaj şi Metalul Aiud), după ce în ediţia trecută a Ligii a 3-a au fost 4 echipe din Alba, însă repartizate în serii diferite. Firesc, a crescut numărul derby-urilor “de Alba” în această toamnă, disputându-se 12 jocuri ce au opus conjudeţene. Meciuri care au adăugat “sare şi piper”, au suscitat interes, au stârnit orgolii, ambiţii şi au produs comentarii în lumea fotbalului din Alba, conectată la bătălia de la distanţă cu “U” Cluj.

Elit ELIT

*”Alb-negrii” nu au luat gol în retur!

Fiecare din aceste partide dintre rivale are istoria sa aparte, cu faze controversate, mai ales în prima parte a campionatului (vezi Performanţa Ighiu – Metalurgistul Cugir, cea mai “încărcată” cu probleme de arbitraj). În ierarhia la zi, Unirea Alba Iulia este plasată cel mai jos dintre rivalele din Alba, în clasamentul jocurilor cu conjudeţenele “alb-negrii” conduşi de Adorian Himcinschi (în tur) și Adrian Bicheși (retur) sunt primii, asta după ce în ediţia anterioară (2016-2027) nu au izbutit să câştige niciun meci cu “albanezele” Industria şi Performanţa!

*Performanța Ighiu a pierdut tot în retur, S. Mureșan – singurul “hat-trick”

În 11 din cele 12 jocuri între conjudeţene s-a înscris, înregistrându-se cinci victorii ale gazdelor, trei ale oaspeților şi alte patru remize (una singură fără gol). S-a înregistrat un singur hat-trick, Silviu Mureșan, împotriva Performanței, golgheterul județean fiind, parcă firesc, Andrei Făgărășanu, atacantul Metalurgistului Cugir, cu 5 reușite (fotbalist care este primul în topul eficacității Seriei a 5-a). Și din acest punct de vedere se remarcă faptul că în retur portarul Cătălin Suciu (Unirea Alba Iulia) nu a fost învins în confruntările cu “albanezele”. Dar iată rezultatele înregistrate în derby-urile judeţene, în ordine cronologică:

TUR

*etapa a 3-a (8 septembrie): Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 2-1 (0-1): I. Grozav (78), Davidaş (79), respectiv Făgărăşanu (28);

*etapa a 5-a (22 septembrie): Unirea Alba Iulia – Industria Galda de Jos 1-0 (0-0): Lăsconi (74);

*etapa a 6-a (30 septembrie): Performanţa Ighiu – Metalurgistul Cugir 2-1 (1-0): Iclănzan (45), Cl. Oara (78), respectiv Făgărăşanu (63, penalty);

*etapa a 8-a (14 octombrie): Industria Galda – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-1): S. Mureşan (7), respectiv Măd. Popa (10);

*etapa a 10-a (27 octombrie): Performanţa Ighiu – Industria Galda 1-1 (0-1): Tineiu (67), respectiv Oniche (28);

*etapa a 15-a (2 decembrie): Unirea Alba Iulia – Performanţa Ighiu 1-1 (0-0): An. David (46), respectiv Iclănzan (90+4).

RETUR

*etapa a 18-a (16 martie): Metalurgistul Cugir – Unirea Alba Iulia 0-0;

*etapa a 20-a (31 martie): Industria Galda – Unirea Alba Iulia 0-3 (0-1): Selagea (22, 66), Captiu (60);

*etapa a 21-a (6 aprilie): Metalurgistul Cugir – Performanța Ighiu 3-1 (1-0): Făgărășanu (15, 71), Șaucă (90), respectiv Cl. Oara (74, penalty);

*etapa a 23-a (20 aprilie): Metalurgistul Cugir – Industria Galda de Jos 2-3 (1-2): Făgărășanu (10), M. Codrea (60), respectiv D. Lupșan (15, penalty, 39), Al. Costea (90);

*etapa a 25-a (28 aprilie): Industria Galda de Jos – Performanța Ighiu 3-0 (2-0): S. Mureșan (1, 10, 51);

*etapa a 30-a (26 și 27 mai): Performanța Ighiu – Unirea Alba Iulia 0-2 (0-2): Petruse (19, autogol), Davidaș (35)

Clasamentul direct:

1. Unirea Alba Iulia 14 puncte (9-2),

2. Industria Galda 8 (8-8),

3. Metalurgistul Cugir 5 (8-9),

4. Performanţa Ighiu 5 p (5-11).

Marcatorii celor 13 goluri: Făgărăşanu (Metalurgistul) – 5 goluri, S. Mureşan (Industria Galda) – 4 goluri, Selagea și Davidaș (Unirea Alba Iulia), D. Lupșan (Industria), Iclănzan și Cl. Oara (Performanţa) – câte două; I. Grozav, Lăsconi, An. David și Captiu, Petruse (Performanța Ighiu, aut) – Unirea Alba Iulia, Oniche și Al. Costea (Industria Galda), Măd. Popa, Șaucă, M. Codrea (Metalurgistul Cugir), Tineiu (Performanţa) – câte unul.

*Alte două dispute, în Cupa României, cu lovituri de departajare!

La aceste dispute din eşalonul terţ, se mai adaugă alte două jocuri eliminatorii în faza a 4-a a Cupei României, ambele pe „Cetate”, în toamnă, încheiate după loviturile de departajare, în care Performanţa Ighiu a trecut de Metalurgistul Cugir (remiză albă la finele prelungirilor) şi Industria Galda a eliminat Unirea Alba Iulia (scor 1-1 după 120 de minute), în faza a treia, ultima înaintea în competiţia „KO” a divizionarelor secunde.

Dan HENEGAR

3 Comentarii

Mircea 20 iunie 2018 at 15:34

Ma gandesc daca are rost un asemenea clasament .Cu aceasta ,, suflati in coarnele” Uniristilor .Degeaba sunt pe locul 1 intre conjudetele la meciurile directe si in clasamentul real sunt pe locul 7 ,ultima dintre conjudetene .

Dan HENEGAR 21 iunie 2018 at 14:35

ideea este tocmai aceasta, ca ultima dintre conjudetene este prima in Alba. Și nu cred că „suflăm în coarne” nimănui, ba dimpotriva!

Hai Unirea 21 iunie 2018 at 13:28

Hai sa nu mai mâncăm rahat,si sa recunoastem ca Unirea nu s-a prezentat sub așteptări in acest sezon.Sper ca in sezonul viitor sa fim minim pe locul 2 insa pana acum e liniste totală la transferuri.

Comentariile sunt oprite