Unificarea impozitului pe salarii cu contribuția la sănătate. Economist: „Această scamatorie financiară dovedește foamea de bani a guvernului și lipsa oricărui scrupul în privința utilizării banilor contribuabililor”
Unificarea impozitului pe salarii cu contribuția la sănătate. Economist: „Această scamatorie financiară dovedește foamea de bani a guvernului și lipsa oricărui scrupul în privința utilizării banilor contribuabililor”
Economistul Adrian Negrescu a explicat cum măsura pregătită de Guvern, aceea a unificării impozitului pe salarii cu contribuția de sănătate este o „bombă fiscală”. Acesta critică modul în care guvernul dorește să gestioneze problema deficitului bugetar cu care se confruntă țara noastră, afirmând că măsura nu este altceva decât o „scamatorie financiară”, prin care se dovedește foamea de bani a guvernului și lipsa de scrupule în gestionarea banilor contribuabililor.
Citește și: Adrian Negrescu, despre nevoia urgentă a reformei aparatului bugetar din România: „Cred că trebuie să reducem cel puțin 40% dintre instituțiile statului pentru că multe dintre ele au devenit irelevante”
„Ideea de a unifica impozitul pe salarii cu contribuția la sănătate ascunde, de fapt, o altă bombă fiscală, pregătită de guvern – preluarea pilonului 2 de pensii.
Această scamatorie financiară gândită de MFP dovedește foamea de bani a guvernului și lipsa oricărui scrupul în privința utilizării banilor contribuabililor.
Ignorând principiile elementare ale politicii fiscale – trasabilitatea, neutralitatea și predictibilitate, decizia vine să ofere politicienilor posibilitatea de a jongla cum vor cu banii din asigurările de sănătate, pentru a acoperi găurile din buget.
Efectele sunt inerente – dincolo de scăderea veniturilor salariaților, vom asista la o reducere reală a sumelor alocate sectorului de sănătate publică – în loc să meargă la sănătate, banii din contribuții vor putea fi folosiți, fără niciun fel de restricție, la acoperirea deficitului bugetar.
Pare că vom ajunge să plătim salariile bugetarilor, pensiile, investițiile năstrușnice ale politicienilor din banii din sănătate.
Miza acestui experiment fiscal, demn de o țară din lumea a treia, pare a fi mult mai mare. Nu este exclus ca, în cazul în care statul va avea nevoie de bani, să dea o ordonanță prin care să unifice contribuțiile la pensii din Pilonul I cu Pilonul II, în așa fel încât să aibă cu ce să plătească pensiile crescute iresponsabil și fără sursă de finanțare în septembrie.
Miza e uriașă – cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) au ajuns la finele anului trecut să administreze sume totale în valoare de 150,85 miliarde lei (30,3 miliarde euro), în creștere cu 19% față de 2023.
Aproape 30% din acești bani reprezintă câștigul obținut din investițiile realizate de administratorii fondurilor de pensii private, respectiv 44,3 miliarde lei (8,9 miliarde euro), în plus față de contribuțiile primite în administrare.
Cum gaura financiară de la buget se adâncește pe zi ce trece, iar posibilitățile de finanțare sunt din ce în ce mai limitate, nu este exclus ca statul să își dorească să ,,administreze’’ Pilonul II”, a scris Adrian Negrescu pe pagina de Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]
Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse
Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o măsură drastică pentru reducerea cheltuielilor statului: angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună, potrivit unor surse sindicale citate de Profit.ro. […]
Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”
Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză” „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”. este de părere analistul economic Adrian Negrescu. […]