Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Unde ne plasăm banii în acest an?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Depozitele bancare în lei şi terenurile agricole sunt cele mai sigure investiţii

    Primul sfat al specialiştilor este mai degrabă un avertisment: Staţi cât mai departe de ceea ce nu înţelegeţi. „Generic vorbind, trebuie să evităm orice nu înţelegem şi să mergem pe plasamente simple, de bază, de bun-simţ. Indiferent de presiunea mediatică, sfaturi, dacă nu înţelegi fundamentele, nu juca particular”, explică Doru Lionăchescu, partener la casa de investiţii Capital Partners. Astfel, principala sa recomandare pentru investitorii medii, nesofisticaţi, este depozitul în lei la o bancă prezentă pe piaţa autohtonă. „Băncile vor continua să ofere dobânzi real pozitive, semnificativ mai mari decât rata inflaţiei”, spune el. „Indiferent ce s-ar întâmpla cu băncile, depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate de stat”, argumentează acesta.
Caracterul sigur ne aduce la al doilea sfat al specialiştilor: Obişnuiţi-vă cu ideea că niciun activ nu mai poate fi considerat cu risc zero. „Nimic nu mai prezintă siguranţă”, spune Emilian Duca, partener la compania de consultanţă BDO Tax. Nici măcar obligaţiunile de stat, considerate până nu de mult cele mai sigure plasamente, nu mai sunt fără risc.
„Dacă ne uităm în istorie, vedem că statele şi-au permis să intre în default (incapacitate de plată – n.r.), dar niciodată nu au permis colapsul sistemelor bancare”, spune şi Iulian Panait, preşedintele companiei de consultanţă în investiţii KTD Invest. Şi, indiferent cât de „plictisitoare” pot părea la prima vedere, tot depozitele bancare în lei sunt recomandate şi acestea ca fiind cele mai sigure pentru un investitor român mic sau mediu.
lCine nu riscă, nu câştigă
Tonalitatea analiştilor se schimbă la unison atunci când vine vorba de cele mai mari câştiguri. După bine cunoscutul motto „Cine nu riscă, nu câştigă”, aceştia recomandă investiţiile în acţiunile grupurilor bancare europene, tot mai ocolite în ultima perioadă din cauza crizei datoriilor de stat. „Cine riscă acum poate avea randamente de 300-400%”, spune Panait, dând exemplul băncilor ale căror titluri au pierdut până la jumătate din valoare anul acesta. „Randamentele vor fi mereu pe măsura riscurilor”, spune şi Emilian Duca, recomandând pieţele de capital pentru cei care sunt dispuşi să accepte un grad redus de siguranţă pentru câştiguri ridicate.
lÎnapoi la agricultură
În ceea ce priveşte imobiliarele, sfaturile specialiştilor se îndreaptă către terenurile agricole în defavoarea clădirilor de birouri. Produsele de bază şi bunurile alimentare vor creşte semnificativ în 2012, spune Panait. „Piaţa imobiliară s-a umflat în trecut, în boom, iar acum nu poate decât să mai scadă”, crede Duca.
În ceea ce priveşte investiţiile valutare, câteva coordonate par sigure. Problemele cu care se confruntă euro vor continua să ducă la aprecierea dolarului, iar monedele est-europene vor fi afectate de volatilitatea monedei euro şi de factorii interni de risc, precum execuţia bugetară şi evoluţia datoriilor publice. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea