Rămâi conectat

Ştirea zilei

Undă verde pentru demararea mega-investiției de la Decea (Mirăslău) care promite, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Undă verde pentru demararea mega-investiției de la Decea (Mirăslău) care promite, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială: 6 linii de cale ferată ce vor deservi terminalul logistic, conectate la infrastructura feroviară publică

2020 este anul în care societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV va putea demara megainvestiția de la Decea (Mirăslău), după ce autoritățile de mediu au dat undă verde construirii unei rețele de linii de cale ferată industrială ce va deservi zona industrială.

”Agenția pentru Protecţia Mediului Alba decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul Ședinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 7 ianuarie 2020, că proiectul «Dispozitiv de linii CF în incintă, interferențe cu rețeaua GN și împrejmuire la zona industrială sat Decea», propus a fi amplasat în comuna Mirăslău, localitatea Decea, extravilan, nu se supune evaluării impactului asupra mediului”, se arată în decizia de încadrare a proiectului.

Cu alte cuvinte, proiectul nu are un impact semnificativ asupra mediului și poate primi avizul necesar. Lucrările propuse constau în realizarea dispozitivului de linii din incinta terminalului, rezolvarea interferențelor cu conducta magistrală de gaze și realizarea împrejmuirii. Pentru deservirea feroviară a zonei industriale se dorește realizarea unui dispozitiv de linii de cale ferată în incintă, racordat la infrastructura feroviară publică în Stația CF Unirea, prin intermediul unei linii de cale ferată de racord amplasată pe partea stângă a magistralei feroviare 300 Teiuș – Războieni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul tratează dispozitivul de linii din incintă, rezolvarea coexistenței liniilor de cale ferată cu conducta de gaz și împrejmuirea zonei de lucrări la limita proprietății. Lucrările propuse a fi executate sunt lucrări de construcții căi ferate – dispozitiv de linii de cale ferată în incintă; împrejmuirea terenului cu gard din plasă zincată și stâlpi de oțel zincat, devierea locală a conductei de gaz în vederea asigurarii dezvoltării terminalului în partea de nord.

În exterior, traseul liniei ferate industriale va începe la km CFR 424+700 din Firul II al intervalului de circulație Mirăslău – Unirea și se va înscrie pe un traseu paralel cu linia de cale ferată existentă la o distanță de circa 5 metri față de axul firului II existent. Linia de cale ferată are o lungime de circa 1,6 km și după intrarea în incinta industrială se leagă la dispozitivul de linii de cale ferată al terminalului logistic. Lucrările propuse pentru realizarea dispozitivului de linii de cale ferată din incintă constau în realizarea a 6 linii de cale ferată la fronturile de încărcare-descărcare, amplasate în deschiderea prevăzută pentru instalarea unei macarale portal (transtainer) având lungimi utile de 280-320 metri denumite 1T-6T.

Liniile de cale ferată vor fi conectate cu linia de racord exterioară prin intermediul unui dispozitiv de linii de cale ferată și 5 schimbătoare de cale. Potrivit documentației depuse la APM, linia de racord va urma un traseu paralel amplasat pe partea stângă a liniei de cale ferată Mirăslău – Unirea fir II până în zona km 423+200 unde va intra în incinta zonei industriale Decea și se va lega la dispozitivul de linii de garare care vor deservi viitorul terminal logistic.

Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa 18.000 metri pătrați, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupați cu dispozitivul de linii de cale ferată din incintă. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa de 18.600 metri pătrați, pe teren proprietate a domeniului public aflat în proprietatea CNCF CFR SA și respectiv domeniul public al comunei Mirăslău. Astfel, 2020 este anul în care mult-așteptata investiție belgiană, evaluată la circa 30-40 de milioane de euro și care promite să producă, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială ce va fi construită în comuna Mirăslău, la Decea, începe să prindă contur.

Societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV derulează proiectul de investiții pe o pășune de circa 27 de hectare concesionată de la Primăria Mirăslău, în baza unui contract încheiat între administrația locală și investitor la finele anului 2018. Astfel, o banală pajiște care se întinde pe aproximativ 27 de hectare, situată în localitatea Decea de pe teritoriul comunei Mirăslău, cu acces din DN1, la 500 de metri de autostrada Sebeș – Turda, este pe cale să schimbe soarta întregii zone.

Concesionarea pajiștei investitorului străin va aduce Primăriei Mirăslău în jur de 5000 de euro lunar. Investiția, care presupune o parte de logistică, dar și ”ceva industrie ușoară nepoluantă”, va însemna o bulă de oxigen nu doar pentru comuna pe care o reprezintă, ci pentru întreaga zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

OMS a luat în vizor criza de medici din România. Declarațiile directorului Regional al Organizației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

OMS a luat în vizor criza de medici din România. Declarațiile directorului Regional al Organizației

Criza de medici şi asistenţi din România ameninţă vieţilor bolnavilor care ar putea aştepta şi mai mult pentru a primi îngrijiri medicale. Semnalul de alarmă a venit chiar din partea directorului Regional al OMS Europa.

Acesta a declarat că întreaga ţară se confruntă cu această criză. Mai mult, susţine că până la 40% dintre medicii din România urmează să se pensioneze în următorii zece ani, însă momentan nu există un plan în acest sens.

Elit - Gustul Desăvârșit

La noi în ţară există sute de localităţi unde nu există nici măcar un medic de familie.

Criza forţei de muncă ameninţă sistemele sanitare din mai multe zone ale Europei. Chiar şi doctorii din Marea Britanie se plâng că au perioade în care simt că le scapă lucrurile de sub control din cauza numărului uriaş de bolnavi care s-a dublat în ultimii ani.

În România din cei aproximativ 55 de mii de medici, aproape jumătate lucrează în spitalele din Capitală. Potrivit statisticilor un sfert din totalul doctorilor afirmă că ar pleca din România. Ministrul Sănătăţii spune că problema personalului medical s-ar putea rezolva mai uşor dacă ar exista implicare din partea autorităţilor locale.

Criza medicilor din România a ajuns şi în vizorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Reprezentanţii biroului regional pentru Europa au ajuns la Bucureşti unde au semnat o declaraţie privind modalităţile de asigurare a resurselor umane din sănătate.

România este lider în Europa în ceea ce priveşte pregătirea medicilor şi asistenţilor, cu toate acesta, în ultimii ani au plecat din ţară noastra aproximativ 4000 de medici de famile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații

O femeie din Alba s-a ales cu amânarea aplicării pedepsei închisorii de 6 luni, după ce, pe fondul geloziei, a distrus geamurile unor autoturisme, aparținând amantei fostului soț.

În cursul anului 2019, inculpata a aflat că soțul său avea o relație extraconjugală cu persoana vătămată, aspect care a determinat-o să o contacteze telefonic pe aceasta din urmă şi să caute să o întâlnească pentru a discuta cu privire la această situație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ulterior, inculpata a constatat că persoana vătămată a început să vină periodic la un salon de manichiură situat pe strada 1 Mai, stradă pe care locuiește și inculpata, având convingerea că persoana vătămată a ales acest salon doar ca un gest de sfidare la adresa sa.

În seara zilei de 25.11.2020, persoana vătămată s-a deplasat cu autoturismul marca BMW la salonul de manichiură.

În momentul în care inculpata a trecut pe stradă pentru a ajunge la domiciliu a observat autoturismul și a luat hotărârea infracțională să-i spargă geamurile.

În acest sens inculpata s-a deplasat la domiciliu de unde a luat un obiect dur, o bucată de lemn, conform propriei declarații, și a revenit în fața imobilul la volanul autoturismul.

Așa cum rezultă din imaginile surprinse de camerele de supraveghere video montate pe imobil, în jurul orei 18:00, inculpata a coborât de la volan având în mână un obiect dur, s-a apropiat de autoturismul persoanei vătămate şi a lovit cu acel obiect în luneta autoturismului, aceasta spărgându-se.

După ce a spart geamul inculpata s-a urcat în autoturismul său şi a plecat de la faţa locului, persoana vătămată constatând distrugerile suferite de autoturism în momentul în care a părăsit salonul cu intenţia de a merge la domiciliu.

De asemenea, la data de 19.12.2022, în jurul orei 16:10, persoana vătămată s-a urcat la volanul autoturismului marca Audi A5, și a plecat de la locul de muncă.

În momentul în care s-a apropiat de un imobil de pe strada 1 Mai, imobil în care locuieşte inculpata, aceasta a ieşit în stradă în faţa autoturismului condus de persoana vătămată.

Persoana vătămată a oprit autoturismul, context în care inculpata s-a apropiat de portiera stânga faţă a autoturismului şi a lovit-o de mai multe ori cu o piatră pe care o ţinea în mână, provocându-i mai multe zgârieturi.

Persoana vătămată s-a panicat şi a plecat în grabă de la faţa locului, oprind ulterior în staţia de autobuz de pe strada 1 Mai pentru a constata ce avarii suferise portiera.

Inculpata s-a urcat la volanul autoturismului marca BMW X3 şi a plecat în urmărirea persoanei vătămate iar în momentul în care a ajuns la intersecţia străzilor Valea Frumoasei şi 1 Mai a observat autoturismul marca Audi oprit în staţia de autobuz.

Inculpata a pătruns pe strada 1 Mai pe sensul opus de mers şi a oprit paralel cu autoturismul persoanei vătămate.

În continuare, a deschis geamul portierei şi a lovit cu piatra parbrizul autoturismului marca Audi A5, geamul localizat în continuarea portierei stânga spate, pe care l-a spart, şi aripa stânga spate.

Hotărârea Judecătoriei Sebeș

„În baza art. 485 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, admite în totalitate acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș cu inculpata, cercetată sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de distrugere în concurs real, fapte prevăzute și pedepsite de art. 253 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, și în consecință:

În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, stabilește în sarcina inculpatei pedeapsa cea mai grea de 5 luni închisoare la care adaugă un spor de 1 lună închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de 3 luni închisoare), rezultând pedeapsa de 6 luni închisoare.

În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei rezultante de 6 luni închisoare pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevul sergent Călin Hartzos de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Matematică și calificare la etapa națională. Mențiune pentru un alt elev al școlii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul sergent Călin Hartzos de la Colegiul Militar din Alba Iulia a obținut premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Matematică și calificare la etapa națională. Mențiune pentru un alt elev al școlii.

Elevul sergent Călin Hartzos (clasa a XI-a) demonstrează din nou o înțelegere profundă a conceptelor matematice și o foarte bună pregătire la matematică. Studiază, exersează și explorează tainele matematicii, iar implicarea și pasiunea de care dă dovadă sunt răsplătite pe măsură.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai recent premiu adjudecat de Călin este Premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Matematică. Prin obținerea celui mai mare punctaj la anul de studiu, elevul colegiului militar s-a clasat primul în ierarhie, reușind astfel o nouă calificare la etapa națională. Pentru Călin, materia de clasa a XI-a a reprezentat o provocare, provocarea de a căuta soluții, de a trage concluzii și de a construi raționamente.

„Clasa a XI-a a reprezentat un an al schimbărilor din toate punctele de vedere, mai ales în matematică. Noile ramuri studiate, cunoscute ca matematici avansate, au reprezentat o provocare incitantă, care invită orice rezolvitor de probleme la o gândire „outside the box”. Aș dori să-i mulțumesc din adâncul inimii doamnei profesoare Anamaria Fuia pentru pregătirea și atenția acordate. Sper ca mai departe, munca să dea roade și la etapa națională a olimpiadei”, a mărturisit elevul sergent Călin Hartzos.

Tot la faza județeană a Olimpiadei de Matematică, elevul fruntaș Claudiu Stanciu (clasa a IX-a) a obținut Mențiune, sub coordonarea doamnei profesoare Emilia Ioniță.

Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute, Călin îți dorim mult succes la etapa națională!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare