Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Undă verde pentru demararea mega-investiției de la Decea (Mirăslău) care promite, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Undă verde pentru demararea mega-investiției de la Decea (Mirăslău) care promite, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială: 6 linii de cale ferată ce vor deservi terminalul logistic, conectate la infrastructura feroviară publică

2020 este anul în care societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV va putea demara megainvestiția de la Decea (Mirăslău), după ce autoritățile de mediu au dat undă verde construirii unei rețele de linii de cale ferată industrială ce va deservi zona industrială.

”Agenția pentru Protecţia Mediului Alba decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul Ședinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 7 ianuarie 2020, că proiectul «Dispozitiv de linii CF în incintă, interferențe cu rețeaua GN și împrejmuire la zona industrială sat Decea», propus a fi amplasat în comuna Mirăslău, localitatea Decea, extravilan, nu se supune evaluării impactului asupra mediului”, se arată în decizia de încadrare a proiectului.

Cu alte cuvinte, proiectul nu are un impact semnificativ asupra mediului și poate primi avizul necesar. Lucrările propuse constau în realizarea dispozitivului de linii din incinta terminalului, rezolvarea interferențelor cu conducta magistrală de gaze și realizarea împrejmuirii. Pentru deservirea feroviară a zonei industriale se dorește realizarea unui dispozitiv de linii de cale ferată în incintă, racordat la infrastructura feroviară publică în Stația CF Unirea, prin intermediul unei linii de cale ferată de racord amplasată pe partea stângă a magistralei feroviare 300 Teiuș – Războieni.

Proiectul tratează dispozitivul de linii din incintă, rezolvarea coexistenței liniilor de cale ferată cu conducta de gaz și împrejmuirea zonei de lucrări la limita proprietății. Lucrările propuse a fi executate sunt lucrări de construcții căi ferate – dispozitiv de linii de cale ferată în incintă; împrejmuirea terenului cu gard din plasă zincată și stâlpi de oțel zincat, devierea locală a conductei de gaz în vederea asigurarii dezvoltării terminalului în partea de nord.

În exterior, traseul liniei ferate industriale va începe la km CFR 424+700 din Firul II al intervalului de circulație Mirăslău – Unirea și se va înscrie pe un traseu paralel cu linia de cale ferată existentă la o distanță de circa 5 metri față de axul firului II existent. Linia de cale ferată are o lungime de circa 1,6 km și după intrarea în incinta industrială se leagă la dispozitivul de linii de cale ferată al terminalului logistic. Lucrările propuse pentru realizarea dispozitivului de linii de cale ferată din incintă constau în realizarea a 6 linii de cale ferată la fronturile de încărcare-descărcare, amplasate în deschiderea prevăzută pentru instalarea unei macarale portal (transtainer) având lungimi utile de 280-320 metri denumite 1T-6T.

Liniile de cale ferată vor fi conectate cu linia de racord exterioară prin intermediul unui dispozitiv de linii de cale ferată și 5 schimbătoare de cale. Potrivit documentației depuse la APM, linia de racord va urma un traseu paralel amplasat pe partea stângă a liniei de cale ferată Mirăslău – Unirea fir II până în zona km 423+200 unde va intra în incinta zonei industriale Decea și se va lega la dispozitivul de linii de garare care vor deservi viitorul terminal logistic.

Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa 18.000 metri pătrați, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupați cu dispozitivul de linii de cale ferată din incintă. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa de 18.600 metri pătrați, pe teren proprietate a domeniului public aflat în proprietatea CNCF CFR SA și respectiv domeniul public al comunei Mirăslău. Astfel, 2020 este anul în care mult-așteptata investiție belgiană, evaluată la circa 30-40 de milioane de euro și care promite să producă, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială ce va fi construită în comuna Mirăslău, la Decea, începe să prindă contur.

Societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV derulează proiectul de investiții pe o pășune de circa 27 de hectare concesionată de la Primăria Mirăslău, în baza unui contract încheiat între administrația locală și investitor la finele anului 2018. Astfel, o banală pajiște care se întinde pe aproximativ 27 de hectare, situată în localitatea Decea de pe teritoriul comunei Mirăslău, cu acces din DN1, la 500 de metri de autostrada Sebeș – Turda, este pe cale să schimbe soarta întregii zone.

Concesionarea pajiștei investitorului străin va aduce Primăriei Mirăslău în jur de 5000 de euro lunar. Investiția, care presupune o parte de logistică, dar și ”ceva industrie ușoară nepoluantă”, va însemna o bulă de oxigen nu doar pentru comuna pe care o reprezintă, ci pentru întreaga zonă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea