Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un viceprimar din Alba, demis acum câteva săptămâni, ar putea să ia locul primarului, înainte de alegeri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru că a pierdut definitiv procesul civil cu Agenția Națională de Integritate Primarul din Lupșa ar urma să-și piardă mandatul!

Primarul comunei Lupșa, Dănuț Bârzan (PSD), a pierdut definitiv procesul civil prin care a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate, din noiembrie 2015.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în 17 septembrie 2018 recursul primarului, astfel încât acesta ar urma să își piardă mandatul. Potrivit legislației în vigoare, aleșii locali care sunt în conflict de interese nu mai pot ocupa o funcție publică timp de 3 ani de la data rămânerii definitive a concluziilor raportului ANI.

”Respinge recursul formulat de reclamantul Bârzan Dănuţ Vasile împotriva Sentinţei nr. 53 din 7 martie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17 septembrie 2018”, se afirmă în minuta sentinței de la ÎCCJ.

Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuț Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziția privind încadrarea soției sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară și fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupșa, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

”Mai mult, anterior emiterii dispoziției din data de 7 februarie 2013, Bârzan Dănuț Vasile a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soția persoanei evaluate a obținut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei”, se mai susține în document.

Primarul a contestat raportul în decembrie 2015 la Curtea de Apel, iar în martie 2016 a fost pronunțată prima decizie, instanța de fond respingând acțiunea acestuia. Bârzan a contestat hotărârea la Instanța Supremă care a pronunțat sentința definitivă peste aproape doi ani și jumătate.

”Instanța reține că în cauză este necontestat că reclamantul în calitatea de primar al comunei Lupșa, județul Alba a emis Dispoziția nr. 58/2013, fila 19, privind încadrarea soției sale în funcția de referent în cadrul compartimentului urbanism cadastru și publicitate imobiliară pe perioadă determinată până la întoarcerea titularului postului.

Reclamantul susține însă că nu s-a aflat conflict de interese, întrucât nu a făcut parte din comisia de organizare a concursului și nici din comisia de contestații, neavând nici o implicare în procedura de ocupare a postului de către soția sa, iar Dispoziția în cauză a fost emisă cu bună credință și nu cu intenție, fiind avizată de legalitate de secretarul unității administrativ – teritoriale și de Instituția Prefectului Alba.

Curtea nu poate primi însă aceste apărări ale reclamantului, în raport de dispozițiile deja menționate, prevăzute de art. 76 alin.1 din legea nr.161/2003 și care interzic primarilor să emită în exercitarea funcției o dispoziție care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I. Or, în speță este evident că prin întocmirea Dispoziției nr. 58/2013 reclamantul a avut posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos material pentru soția sa, constând în veniturile salariale încasate de soția acestuia pe parcursul exercitării funcției publice de referent.

În raport de aceste considerente, nu are relevanță în cauză împrejurarea că reclamantul nu s-a implicat în procedura de ocupare a postului și nici faptul că actele legate de desfășurarea concursului și dispoziția în cauză au fost avizate de secretarul unității și de Instituția Prefectului, întrucât aceste împrejurări nu sunt de natură să-l exonereze pe reclamant de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel, menținută la ÎCCJ.

În continuare, legislația prevede că prefectul ar urma să emită un ordin prin care se constate încetarea mandatului de primar, iar Consiliul local va stabili cine va prelua postul. De obicei, în astfel de situații, funcția este preluată de viceprimar. La Lupșa este, însă, o situație mai specială. Viceprimarul actual, Radu Penciu, de la ALDE, se află în conflict de mai multă vreme cu primarul PSD și majoritatea din Consiliul local. De altfel, a fost adoptată și o hotărâre de demitere a viceprimarului, care nu a intrat în vigoare, fiind contestată în instanță de Instituția Prefectului.

Primarul din Lupșa are și un proces penal pentru infracțiunea de conflict de interese, aflat în procedură de judecată, pe fond, la Judecătoria Cîmpeni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea