Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un sat din județul Alba a obținut titlul de ”Sat cultural al României”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Satul Jidvei din Județul Alba a obținut titlul de ”Sat cultural al României”. Competiția din acest an s-a încheiat vineri 26 februarie, printr-o ceremonie defășurată la Muzeul Satului din București.

23 de comune din întreaga țară au primit titlul de ”Satele culturale ale României 2016”, printre acestea aflându-se și Jidvei. Comuna Drăguş din judeţul Braşov a obţinut cel mai mare punctaj în cadrul celei de a treia ediţii a competiţiei.
Jidvei

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Comunele care au mai obţinut, în acest an, titlul de sat cultural sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Cândeşti (Dâmboviţa), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minimum 5 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri, etc – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.

După evaluarea candidaturilor care au fost depuse până la data de 23 februarie, doar 23 dintre localități au reușit să întrunească cel puţin 80 de puncte.

Alte trei sate din Alba, respectiv Vinerea (Cugir) – județul Alba, Biia (Șona) – județul Alba, Săsciori – județul Alba au obținut titlul de sat cultural al României în edițiile anterioare ale competițieie.

SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI este un program AFSR inițiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

“Aceste comune sunt modele de dezvoltare rurală și de promovare prin valori, iar astăzi când finanțările și susținerea proiectelor culturale sunt atât de rare, invităm pe toți românii să fie alături de valorile noastre care s-au născut pe ulițele satului românesc.

Drept amintire, vă spunem dragi români că marile noastre personalități, că bucatele tradiționale care sunt rodului României rurale, că tradițiile și obiceurile pe care reușim să le pastrăm în ciuda modernizării, că patrimoniul Unesco, că peisajele fabuloase care ne îmbracă cu frumos zi de zi, că folclorul ca un ecou al codrului, că toate aceste comori s-au născut în satele României”, scriu organizatorii pe pagina oficială a evenimentului. (BT)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea