Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un sat din Alba, depopulat masiv și uitat de lume, va fi scos din izolare cu un proiect ambițios de 2,2 milioane de euro. Drumurile vor fi reabilitate după mulți ani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproximativ 2,2 milioane de euro va investi administrația locală din comuna Lopadea Nouă pentru a „scoate la asfalt” ultima localitate pe care o administrează.

Satul Ocnișoara, un sat prosper și intens populat odinioară, este din nou în atenția edililor. Marian Indreiu, primarul comunei Lopadea Nouă, ne-a informat că, dacă toate lucrurile decurg normal, în acest an vor începe lucrările de reabilitare și modernizare a drumurilor comunale care fac legătura între satul Ocnișoara și localitățile Odveren și Ciuguzel, apoi, prin drumul județean DJ 107E, cu municipiul Aiud și restul României.

„Vom scoate la licitație alegerea constructorului pentru executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a celor aproximativ 9 kilometri de drumuri comunale care fac legătura între Ocnișoara și celelalte sate. Este vorba despre DC 12 Odverem-Ocnișoara și DC 14 Ocnișoara-Ciuguzel. Avem asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală o sumă de peste 2,2 milioane de euro, mai precis 10.443.451,38 lei, pentru realizarea acestei investiții. Dacă lucrurile merg bine și întâmpinăm unele greutăți de genul contestațiilor la licitație, sperăm ca în acest an să demarăm lucrările”, ne-a declarat Marian Indreiu.

Cele două drumuri comunale vor beneficia de un covor asfaltic, de rigole și podețe pentru accesul către proprietățile oamenilor.

Depopulat masiv din cauza politicilor comuniste și, mai nou, de dorința tineretului de a căuta un loc de muncă mai bine plătit și, de ce nu, utilitățile apartamentului de la oraș, satul Ocnişoara a fost lăsat în uitare de către fiii lui.

Potrivit celor aflate de la primarul Marian Indreiu, în sat mai locuiesc 14 persoane, dintre care doar două sunt băștinașe, născute și crescute în sat.

Restul sunt oameni veniți de prin alte zone, care se ocupă în special cu creșterea animalelor. Terenuri agricole nu prea mai sunt, iar cele care există sunt puțin lucrate. Multe terenuri au fost cumpărate de unele firme cu capital străin.

Din cele aflate de noi, la Ocnișoara peste 350 de hectare de teren agricol sunt proprietatea unei asemene firme. Cu toate acestea, administrația spune că nu își pierde speranţa și că speră ca satul să se întoarcă la viață fie cu urmașii celor care au locuit aici, fie prin dezvoltarea economică a zonei.

Primarul nu ne-a spus ce înseamnă „dezvoltare economică”, dar așa cum se știe, satul Ocnișoara stă pe un munte de sare, are pe teritoriul său un izvor sărat situat la nord-vest de Dealul Dosului, care este folosit la ora actuală de localnici pentru conservarea alimentelor în saramură, pentru carne, pentru murături… Apa sărată respectivă este fosfato-ioduroasă și este benefică pentru afecțiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, post-traumatice) și pentru afecţiuni ginecologice, gastrointestinale ori hepato-biliare, ceea ce oferă o anumită perspectivă economică pentru zonă, lucru, de altfel, exprimat de unul dintre cei plecați din sat, care a postat următorul mesaj pe una dintre rețelele de socializare: „Dacă ar veni un investitor pentru «Murătoare» (izvorul cu apă sărată – n.r.) să facă un complex turistic cum e Complexul Turistic Salonti la Draşov…”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea