// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Un român patriot vrea să fabrice din nou tractoare la Braşov

Vechea uzină a fost vândută în anul 2007, pe doar 82 de milioane de euro, unui SRL din Bucureşti, care a construit pe cele 125 de hectare de teren ce i-au aparţinut un mall, un centru comercial şi mai multe blocuri

Vasile Pescaru a lucrat ani de zile în Uzina Tractorul din Braşov, iar după revoluţie şi-a deschis propria fabrică de utilaje agricole în Braşov. Îşi aminteşte cu melancolie perioada în care de pe poarta fabricii ieşeau sute de tractoare 100% româneşti, care mergeau mai ales la export. În toţi aceşti ani, braşoveanul a proiectat un nou model de tractor, iar acum caută investitori alături de care să producă tractoare la Braşov. „Institutul Naţional de Maşini Agricole mi-a făcut o ofertă de colaborare pentru a produce împreună câteva modele de tractoare, de 20, 30 şi 40 de cai putere.

În februarie trebuia să semnăm contractul, dar între timp s-a schimbat Guvernul şi se aşteaptă un răspuns pentru finanţare. Ei aveau la dispoziţie 1.800.000 de lei, dar mai era nevoie de fonduri. Să ştiţi că nu este o muncă uşoară. Ar fi păcat să nu ducem proiectul la bun sfârşit pentru că mai suntem puţini care ştim să facem tractoare în ţara asta. Eu, de exemplu, am fost reprezentantul Uzinei Tractorul în afara ţării, am fost cel care a făcut probele în China”, a declarat Vasile Pescaru.

25.000 de euro, un prototip

Deocamdată, Vasile Pescaru negociază în afara ţării preţurile pentru componentele care nu se mai pot fabrica în România. Este vorba despre transmisia şi motorul tractorului. Bărbatul estimează că un prototip s-ar ridica la suma de 25.000 de euro, pe care l-ar trimite apoi în teren, iar dacă în urma testării s-ar dovedi fiabil, ar putea să treacă la producţia de serie. „În fabrica pe care o conduc producem utilaje agricole făcute după inovaţiile noastre. Avem 43 de produse originale.

Cred că este obligaţia mea şi a României să avem o fabrică de tractoare”, a mai spus Vasile Pescaru. În 2007, în schimbul a 82 de milioane de euro, cele 125 de hectare cu hale pline de tractoare şi piese de schimb ale Uzinei Tractorul au fost vândute către SC Flavus Invest SRL Bucureşti. Pe o parte din terenul fostei uzine a fost construit un mall, un centru comercial şi mai multe blocuri.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419