Un nou obiectiv turistic în județul Alba: Turiștii pot vizita turnul Bisericii Unitariene de la Roșia Montană

Campania ”Adoptă o casă la Roșia Montană” a reușit să readucă în circuitul turistic turnul Bisericii Unitariene din comună. Lucrările realizate de voluntari au permis deschiderea turnului pentru turiștii care vor să vadă peisajele spectaculoase din zona Roșiei Montane.

”Suntem încântați că am putut contribui la amenajarea turnului Bisericii Unitariene. Bucuria este cu atât mai mare pentru că inițiativa aparține comunității locale și deschide un nou mod de intervenție la Roșia Montană – cu implicarea susținută a locanicilor care au înțeles că patrimoniul este o resursă!”, au precizat reprezentanții campaniei de restaurare care se derulează în comună până la sfârșitul lunii august.

Proprietarii pensiunilor din zonă au anunțat deja că vor introduce turnul Bisericii Unitariene în tururile ghidate pe care le organizează de mai mulți ani în această zonă spectaculoasă a Munților Apuseni. ”O parte din ce am obținut din cazări și tururi a fost investit în restaurarea acestui obiectiv pe interior, cealaltă parte a fost contribuția și efortul celor de la «Adoptă o casă la Roșia Montană».

La etaj se află diverse expoziții foto, iar din vârf se poate admira priveliștea deosebită. La toamnă vom organiza un tur foto ce se va încheia cu o expoziție în acest turn”, au spus reprezentanții pensiunii ”Casa Petri”. Biserica Unitariană a fost renovată ultima dată în anii ’90, când porţiuni extinse din tencuielile interioare şi exterioare, pe aproximativ o treime din înălţime, au fost înlocuite cu tencuieli cu ciment.

Învelitoarea actuală, din tablă plană fălţuită, a fost instalată în anii ’60, înlocuind şindrila învelitorii istorice. Biserica păstrează tâmplăria istorică: uşi, ferestre, obloanele turnului clopotniţă. Aceste elemente au necesitat reparaţii curente şi, local, în cazul câtorva obloane, intervenţii de mai mare amploare, de reparare şi de înlocuire a unor elemente puternic degradate.

”Adoptă o Casă la Roşia Montană” este un program derulat de Asociaţia ARA, activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii, şi a fost iniţiat în 2012 în parteneriat cu Alburnus Maior.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...