Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Un nou domeniu schiabil, în județul Alba. Vezi unde vor fi construite pârtii cu instalație și tunuri pentru zăpadă artificială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ciuda tuturor temerilor sau a bețelor scăpate… în roate, proiectul “Dezvoltarea Infrastructurii Turistice în oraşul Zlatna – Amenajarea Domeniului Schiabil de la Părăginoasa” merge mai departe după ce Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de execuție a acestuia în ultima lui ședință din 21 decembrie 2018.

Prin HG 1022 din 21 decembrie 2018, pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, s-au prelungit termenele de execuție la anumite investiții în turism, printre care și planul Primăriei Zlatna de a amenaja o pârtie de schi de la Feneșasa în sus, la Părăginoasa.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Pârtia ”Părăginoasa” va avea o lungime 1.752 m, panta medie 21,9%, altitudine 1.270 m, diferenţa de nivel 375 m, și primire schiori, pe zi de 781 persoane. Alăturat va fi și o pârtie ”Şcoală” în lungime de 205 m. Pârtia de pe Valea Feneșului va avea și o instalaţie de înzăpezit artificială ce se compune din: lac de acumulare apă, amplasat în zona de sosire a pârtiei de schi, amonte de confluența dintre pâraiele Larg (Părăginoasa) și Feneșel, plus câte o captare de suprafaţă, realizată pe fiecare pârâu în parte, generatoare de tip tun, mobile. Proiectul prevede și o parcare de 10.781 mp, drumuri acces și alei carosabile de 14.907 mp, alei pietonale de 8.958 mp, un grup sanitar de 44,28 mp și un garaj de 90 mp.

Pârtia de schi este de altfel un obiectiv mai vechi al primarului Zlatnei, Silviu Ponoran, care argumentează această alegere cu faptul că în zonă sunt cel puțin 6 luni cu zăpadă pe an: ”Fiind poziționată spre nord, pârtia este prea puțin bătută de soare”, spune Ponoran.

”Am obținut avizul de la Agenția Națională pentru Arii Protejate. Proiectul este depus la CJ Alba, urmând să intre în prima ședință de avizare. După avizul CJ Alba, va fi cerut ultimul acord de mediu. Apoi CJ alba va face nota de fundamentare pentru inițierea unei hotărâri de guvern pentru scoaterea din circuitul silvic a suprafeței de 5,3 hectare de pădure, în zona pârtiei de schi. Din păcate, în programul «Schi în Carpați», este prevăzută specificația că pentru orice pârtie de schi nou apărută trebuie dată o hotărâre de guvern pentru scoaterea din circuitul silvic a suprafețelor de pădure.

Legea pădurilor spune că până la un hectar de pădure se poate scoate din circuitul silvic cu aprobarea direcțiilor silvice, iar până la 10 hectare prin ordin de ministru, iar peste 10 hectare, prin Hotărâre de Guvern. Dar în programul «Schi în Carpați» scrie negru pe alb că trebuie o HG, așa că ne conformăm. Cât se poate de repede mergem. Un an jumătate am fost blocați de custodele de la Arii protejate din Alba Iulia. Acum proiectul merge înainte pe noua HG 1022 din 21 decembrie 2018, pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, prin care s-au prelungit termenele de execuție la anumite investiții în turism, în România, pentru cei care au solicitat acest lucru. Termenul de execuție a fost prelungit cu doi ani”, a explicat pentru ziarul Unirea primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

În cazul programului de dezvoltare ”Schi în România“, cu componenta principală ”Turism pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă”, unitatea administrativ-teritorială va prezenta, conform legii, documentele privind schimbul de teren pentru scoaterea din fondul forestier a terenurilor destinate realizării investițiilor în turism, dacă este cazul; studii climatice realizate de autoritatea competentă, dacă este cazul și îndeplinirea criteriilor minime de omologare a pârtiilor de schi pentru agrement.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului

Alexandra Mates

Publicat

în

SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea