Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un nou centru pentru persoanele cu dizabilități va fi construit la Alba Iulia: Care vor fi serviciile oferite și care este valoare investiției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un nou centru pentru persoanele cu dizabilități va fi construit la Alba Iulia: Care vor fi serviciile oferite și care este valoare investiției

Înființarea unui nou centru pentru persoane cu dizabilități, în Municipiul Alba Iulia, urmează să fie dezbătut în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Alba Iulia.

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia a obținut finanțare pentru Proiectul „Înființare Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Orizonturi Alba Iulia” în cadrul proiectului PNRR, Componenta 13, Investiția I.2-Reabilitarea, renovarea si dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 396 -Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități Apel competitiv, Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, runda 1, Cod proiect 617049173.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Valoarea totală a finanțării nerambursabile a proiectului este de 4.882.022,84 lei, din care valoarea eligibila din PNRR (fără TVA) 4108.798 lei si valoarea TVA aferenta cheltuielilor eligibile din PNRR 773.224,84 lei, conform bugetului proiectului. La contribuția asigurată de PNRR se adaugă contribuția proprie a beneficiarului ce consta în cheltuielile neeligibile care pot apărea pe durata implementării proiectului, sume ce vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Alba Iulia.

Proiectul vine să dezvolte infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități prin construirea și dotarea unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități de tipul centru de zi, la standardele nZEB+.

Scopul proiectului este creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități si prevenirea instituționalizării.

În cadrul centrului se vor desfășura 6 categorii de activități și servicii sociale de tipul: informare și consiliere socială și/sau juridică, consiliere psihologică, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă, integrare și participare socială și civică.

Oportunitatea construirii centrului pentru persoane adulte cu dizabilități prin construirea unei clădiri noi conform normelor in vigoare care să adăpostească toate funcțiunile necesare unui astfel de centru rezida și din nevoia de a oferi condiții optime pentru practicarea activităților specifice centrului , în general pentru îmbunătățirea vieții sociale a persoanelor cărora centrul li se adresează. La toate aceste activități accesul este nediscriminatoriu pentru posesorii de certificat de încadrare în grad de handicap din municipiul Alba Iulia.

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia își propune să creeze un impact pozitiv prin prisma faptului că persoanele cu dizabilități își vor reduce gradul de dependență față de beneficiile sociale, prin integrare pe piața muncii, prin reducerea numărului de persoane cu dizabilități care necesita instituționalizare în centre rezidențiale si menținerea lor in mediul familial.

Investiția constă în:

-construirea unui CENTRU DE ZI PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Alba Iulia, domeniul public, aflat in administrarea Direcției de Asistență Socială Alba Iulia.
– amenajarea terenului cu alei si spații verzi
– amenajarea unei grădini terapeutice- amenajarea unui spațiu care are ca scop principal terapie ocupațională , dar si efecte clare -reducerea tensiunii arteriale si musculare, reducerea stresului și îmbunătățirea stării psihice chiar până la reducerea medicației.
– amenajarea unei zone de loisir.- Zonă dotată cu un ansamblu de echipamente fitness de exterior, accesibile pentru toate persoanele , fiecare echipament susține diferite grupuri musculare si diferite tipuri de activități.

Necesitatea investiției rezultă din faptul că la nivelul Municipiului Alba Iulia, nu există astfel de investiții destinate persoanelor cu dizabilități.

Investiția propusă este in concordanta cu strategia europeană și strategia de dezvoltare a României, ce vizează o creștere durabilă și favorabilă incluziunii,văzând în special oamenii și societatea , dar și infrastructura, resursele, prin crearea unui climat favorabil dezvoltării , realizarea unei infrastructuri care să contribuie în mod esențial la dezvoltarea activităților culturale ,sociale si economice , oferirea de șanse egale și nediscriminare.

Principalii indicatori tehnico-economici aferenți investiției
1. Valoarea totală a investiției, (fără TVA) 5.293.272,451ei și 6.291.700,94 lei (TVA inclus) din care:
-Construcții-montaj(C+M)2.756.279,10 lei, fără TVA și3.279.972,13 TVA inclus.
2. Eșalonarea investiției (ÎNV/C+M ):
-anul I – 5.043.434,01 lei
-anul II – 249.83 8,43 lei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea