Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un medicament împotriva alcoolismului, asociat cu ale substanțe, ar putea contribui la eliminarea virusului SIDA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui studiu, un medicament utilizat la tratarea alcoolismului, asociat cu ale substanțe, ar putea contribui la eliminarea virusului SIDA la persoanele seropozitive tratate.

Medicamentul, numit disulfiram, trezește virusul aflat latent în organismul infectat, permițând astfel distrugerea atât a lui, cât și a celulelor care îl găzduiesc, fără efecte secundare, precizează autorii al căror studiu a apărut în revista medicală online The Lancet HIV.

În prezent, un tratament antiretroviral (ART) — cocktail de medicamente standard numit adesea triterapie — permite ținerea sub control a virusului (HIV) la pacienții seropozitivi, fără însă a-l distruge definitiv. Virusul rămâne astfel în corpul persoanelor tratate în formă latentă, acest rezervor, greu de țintit, fiind unul din marile obstacole în realizarea unui tratament care să ducă la o vindecare sigură.

„Trezirea” virusului latent constituie o strategie promițătoare pentru distrugerea virusului HIV. Însă „trezirea virusului este doar prima etapă pentru eliminarea lui”, subliniază Julian Alliot, director de cercetare clinică la serviciul de boli infecțioase al spitalului „Alfred” din Melbourne (Australia), principalul autor al studiului. „Acum trebuie să ne ocupăm de un mod de eliminare a celulelor infectate”, adaugă el.

Și alte medicamente au fost testate pentru distrugerea rezervorului de HIV, însă fără prea mare succes, în unele cazuri acestea dovedindu-se toxice. În testul clinic condus de Sharon Lewin, director al Institutului „Doherty” din Melbourne, 30 de persoane aflate sub tratament antiretroviral au primit doze tot mai mari de disulfiram timp de trei zile. La doza cea mai ridicată, s-a obținut o stimulare a HIV latent, fără efecte neplăcute asupra pacienților. „Acest test arată clar că disulfiramul nu este toxic și că se poate utiliza fără pericole. S-ar putea să fie cel care schimbă datele problemei”, afirmă dna Lewin într-un comunicat difuzat de institut.

Următoarea etapă, potrivit cercetătorilor, este testarea acestui medicament în asociere cu altele care țintesc virusul însuși.

„Rezultatul obținut este insuficient”, apreciază Brigitte Autran, expert în imunologie și SIDA la Universitatea Pierre și Marie Curie/Inserm din Paris, coautor al unui comentariu care însoțește articolul. „Suntem încă foarte departe de găsirea unei soluții care să ofere o vindecare reală a pacienților seropozitivi și chiar o remisie care să le permită să se lipsească de tratament”, adaugă specialista.

Cu peste 34 de milioane de decese până în prezent, HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. La sfârșitul anului 2014 existau în lume circa 36,9 milioane de persoane care aveau HIV. (V.N.)

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea