Rămâi conectat

Actualitate

Un judecător federal mexican A SUSPENDAT planul de extrădare al lui Florian Tudor, zis Rechinul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un judecător federal mexican A SUSPENDAT planul de extrădare al lui Florian Tudor, zis Rechinul

Un judecător federal mexican a suspendat planul de extrădare al lui Florian Tudor – supranumit Rechinul -, el declarându-se în incapacitate de a judeca acest caz.

Judecătorul administrativ a decis oprirea extradării, el afirmând că acest caz ar trebui să fie preluat de un judecător de competenţă penală.

Potrivit presei mexicane, România are la dispoziţie 60 de zile pentru a cere extrădarea Rechinului. Florian Tudor supranumit ”Rechinul”, investigat inclusiv de FBI pentru crearea unei reţele transnaţionale de clonare de carduri, a fost arestat în Mexic în baza unei cereri de extrădare formulate de România, au anunţat autorităţile judiciare mexicane.

Ministerul Justiţiei a transmis că arestarea a fost dispusă ca urmare a cererii formulate de minister, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia. La data de 27 mai 2021, în Ciudad de Mexico, cetăţeanul român Tudor Florian a fost arestat provizoriu, în vederea extrădării către România. Sus-numitul este urmărit internaţional în vederea punerii în executare a unui mandat de arestare preventivă, emis de către Tribunalul Bucureşti.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a cererii formulate de către Ministerul Justiţiei, la sesizarea instanţei emitente a mandatului de arestare preventivă”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, Ministerul Justiţiei. Conform sursei citate, autorităţile mexicane au colaborat cu autorităţile române cu celeritate şi eficienţă.

Ministerul Justiţiei a beneficiat de asistenţa Ambasadei României în Statele Unite Mexicane. „Procedura de extrădare se va desfăşura conform legislaţiei statului solicitat. Ministerul Justiţiei din România va întreprinde toate demersurile legale în virtutea atribuţiilor sale de autoritate centrală în materia extrădării”, a precizat MJ.

La rândul său, DIICOT a transmis că, la solicitarea procurorilor de la Structura Centrală, în 23 martie 2021 Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a unui inculpat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la tentativă la omor calificat, instigare la şantaj şi şantaj, decizie rămasă definitivă în urma unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti, din 7 aprilie 2021.

„La data de 27.05.2021, autorităţile judiciare din Mexic, Fiscalia General de la Republica, au efectuat o acţiune de punere în executare a unui mandat internaţional de arestare emis de către autorităţile judiciare din România, pe numele respectivului inculpat, în prezent, acesta aflându-se în custodia autorităţilor mexicane, în cadrul procedurii de extrădare iniţiate de către autorităţile române”, au adăugat reprezentanţii DIICOT.

Florian Tudor a fost arestat joi de procurori ai Biroului Procurorului General, ca urmare a unei solicitări formulate de autorităţile române, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă de omor. În timpul procedurii de arestare, alte două persoane, inclisv avocatul lui Florian Tudor, au fost reţinute, pentru că au încercat să împiedice arestarea acestuia.

El a fost dat în urmărire internaţională în 24 martie. În urmă cu un an, Rise Project relata că gruparea condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul, este investigată de către FBI în cooperare cu Parchetul General din Mexic. O investigaţie realizată de OCCRP, RISE Project, Quinto Elemento Lab şi Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad a arătat că Rechinul este liderul unei organizaţii transnaţionale care a dus clonarea de carduri bancare la nivel aproape industrial şi a făcut profituri de sute de milioane de euro.

Botezaţi ”Gangsterii de pe Riviera Maya” după regiunea în care operează, interlopii originari din Craiova au instalat în jur de o sută de bancomate capcană la malul mării Caraibilor între localităţile Cancun şi Tulum dar şi în alte zone turistice din ţara latino-americană. Operaţiunea românilor s-a desfăşurat în patru paşi. Bancomatele bandei au colectat ilegal informaţiile utilizatorilor, datele furate au fost transferate pe carduri clonă, echipele de “trăgători” au fost trimise în alte zone ale lumii ca să retragă banii iar o parte din sumele obţinute a fost investită în proprietăţi imobiliare în România, Statele Unite, Mexic şi alte ţări.

Un fost membru al grupării a estimat că “Gangsterii de pe Riviera Maya” au furat în jur de 240 de milioane de dolari anual, operaţiunea lor desfăşurându-se între 2014 şi 2019, conform Rise Project. În colaborare cu Parchetul General din Mexic, UIF (Unidad de Inteligencia Financiera) a descoperit tranzacţii financiare între cel puţin opt firme cu sediul în Mexic şi una din România, a afirmat într-un interviu Santiago Nieto, şeful UIF.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită până la 31 decembrie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită până la 31 decembrie 2024 Marcel Ciolacu, premierul României,  a declarat, luni, că susține amendamentul care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024. „Susțin amendamentul depus astăzi în Parlament de PSD, amendament care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea