Rămâi conectat

Cultură Educație

un dar făcut de ministrul Sănătăţii: spitale transformate în azile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Profesiunea medicală se realizează într-un vast sistem de valori în România dar valoarea supremă pentru orice om de bună credinţă este viaţa şi sănătatea. În orice sistem social, fie el socialist sau capitalist, marii creatori de şcoală medicală erau oameni de acţiune în practica medicală dar şi oameni care se implicau în viaţa socială, culturală, educativă şi de ce nu, politică. Aşa cum oamenii bolnavi aşteaptă un vindecător, aşa şi sănătatea românească aşteaptă un vindecător care ar trebui să vină din Ministerul Sănătăţii şi el să fie domnul ministru Cseke Attila.
În cadrul politicii coerente a ministrului Sănătăţii, de reformare a sistemului sanitar, domnia sa gândeşte profund şi de ziua internaţională a bolnavului, pe 11 februarie, ne face un dar pe măsură transformând 71 de spitale în azile şi comasând alte 182 de spitale care devin secţii exterioare ale altor unităţi sanitare. Prin această măsură radicală vor fi reprofilate în azile de bătrâni mai multe spitale din toate judeţele ţării. În judeţele Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Mureş, Olt, Sălaj – câte un spital, în judeţele Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Tulcea, Sibiu, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Bihor şi Botoşani – 2 spitale, în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Caraş-Severin şi Teleorman – 3 spitale, iar în alte judeţe chiar 4 spitale vor fi transformate în azile. În judeţul Alba, 3 spitale: Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna vor fi transformate în azile, în judeţul vecin Sibiu – spitalele din Agnita şi Cisnădie vor fi transformate în azile, iar în judeţul Mureş cel mai mare Institut al Inimii se va comasa cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, ceea ce va fi o catastrofă perntru bolnavii cardiaci şi o jignire la adresa acestui spital.
Ce vor face cei 794 de medici şi cele 2532 de asistente medicale din aceste spitale, se vor reprofila în geriatrie sau vor face naveta spre alte spitale?
Ministrul Sănătăţii „a uitat” că a transferat spitalele la comunităţile locale, respectiv la primării şi Consiliul judeţean şi nu are niciun drept acum să le desfiinţeze sau să le transforme în alte unităţi. De fapt, majoritatea primarilor nu sunt de acord cu acest lucru, deoarece cetăţenii vor avea de suferit şi mai toţi sunt hotărâţi să atace în contencios hotărârea de guvern care încalcă autoritatea locală.
De ziua bolnavului clopotele trag cu jale pentru sănătatea poporului român pe care ministrul Sănătăţii ar vrea s-o interneze la azile. Clopotele trag şi pentru cei 8000 de medici care au plecat din ţară, pentru cei 2800 care au actele de plecare în curs de rezolvare, dar mai ales pentru cei 57000 de medici rămaşi în România care fac ca sistemul să mai trăiască, dar cu preţul vieţii şi-al sănătăţii lor. Trag clopotele şi pentru pensionarii care vor locui în spitalele transformate în azile, în zidurile cărora sunt impregnaţi de ani de zile microbi de tot felul ce vor face ravagii cu sănătatea lor şi vor fi îngrijiţi de asistente de neonatologie, pediatrie sau mai ştiu eu ce specialitate fiindcă este imposibil să se specializeze în geriatrie într-un timp atât de scurt.
Nu s-au gândit pensionarii atunci când erau tineri şi şi-au frânt oasele ridicând prin anii ’60, ’80 spitale supradimensionate, pentru ce fac acest lucru? Nu s-au gândit că aceste spitale se vor tranforma în locuri „confortabile” de terminare liniştită a vieţii şi zilelor lor!
Dr. Mircea FRENŢIU
Medic primar chirurg


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea