Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

un dar făcut de ministrul Sănătăţii: spitale transformate în azile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Profesiunea medicală se realizează într-un vast sistem de valori în România dar valoarea supremă pentru orice om de bună credinţă este viaţa şi sănătatea. În orice sistem social, fie el socialist sau capitalist, marii creatori de şcoală medicală erau oameni de acţiune în practica medicală dar şi oameni care se implicau în viaţa socială, culturală, educativă şi de ce nu, politică. Aşa cum oamenii bolnavi aşteaptă un vindecător, aşa şi sănătatea românească aşteaptă un vindecător care ar trebui să vină din Ministerul Sănătăţii şi el să fie domnul ministru Cseke Attila.
În cadrul politicii coerente a ministrului Sănătăţii, de reformare a sistemului sanitar, domnia sa gândeşte profund şi de ziua internaţională a bolnavului, pe 11 februarie, ne face un dar pe măsură transformând 71 de spitale în azile şi comasând alte 182 de spitale care devin secţii exterioare ale altor unităţi sanitare. Prin această măsură radicală vor fi reprofilate în azile de bătrâni mai multe spitale din toate judeţele ţării. În judeţele Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Mureş, Olt, Sălaj – câte un spital, în judeţele Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Tulcea, Sibiu, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Bihor şi Botoşani – 2 spitale, în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Caraş-Severin şi Teleorman – 3 spitale, iar în alte judeţe chiar 4 spitale vor fi transformate în azile. În judeţul Alba, 3 spitale: Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna vor fi transformate în azile, în judeţul vecin Sibiu – spitalele din Agnita şi Cisnădie vor fi transformate în azile, iar în judeţul Mureş cel mai mare Institut al Inimii se va comasa cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, ceea ce va fi o catastrofă perntru bolnavii cardiaci şi o jignire la adresa acestui spital.
Ce vor face cei 794 de medici şi cele 2532 de asistente medicale din aceste spitale, se vor reprofila în geriatrie sau vor face naveta spre alte spitale?
Ministrul Sănătăţii „a uitat” că a transferat spitalele la comunităţile locale, respectiv la primării şi Consiliul judeţean şi nu are niciun drept acum să le desfiinţeze sau să le transforme în alte unităţi. De fapt, majoritatea primarilor nu sunt de acord cu acest lucru, deoarece cetăţenii vor avea de suferit şi mai toţi sunt hotărâţi să atace în contencios hotărârea de guvern care încalcă autoritatea locală.
De ziua bolnavului clopotele trag cu jale pentru sănătatea poporului român pe care ministrul Sănătăţii ar vrea s-o interneze la azile. Clopotele trag şi pentru cei 8000 de medici care au plecat din ţară, pentru cei 2800 care au actele de plecare în curs de rezolvare, dar mai ales pentru cei 57000 de medici rămaşi în România care fac ca sistemul să mai trăiască, dar cu preţul vieţii şi-al sănătăţii lor. Trag clopotele şi pentru pensionarii care vor locui în spitalele transformate în azile, în zidurile cărora sunt impregnaţi de ani de zile microbi de tot felul ce vor face ravagii cu sănătatea lor şi vor fi îngrijiţi de asistente de neonatologie, pediatrie sau mai ştiu eu ce specialitate fiindcă este imposibil să se specializeze în geriatrie într-un timp atât de scurt.
Nu s-au gândit pensionarii atunci când erau tineri şi şi-au frânt oasele ridicând prin anii ’60, ’80 spitale supradimensionate, pentru ce fac acest lucru? Nu s-au gândit că aceste spitale se vor tranforma în locuri „confortabile” de terminare liniştită a vieţii şi zilelor lor!
Dr. Mircea FRENŢIU
Medic primar chirurg


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Portretul lui Lucian Blaga, realizat de pictorul clujean Mircea Vremir în anul 1969, exponatul lunii mai la Muzeul Municipal ”Ion Raica” Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Portretul lui Lucian Blaga, realizat de pictorul clujean Mircea Vremir în anul 1969, exponatul lunii mai la Muzeul Municipal ”Ion Raica” Sebeș În colecția de artă a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, se păstrează un portret al lui Lucian Blaga, realizat postum, de pictorul clujean Mircea Vremir (1932-1991). Cu dimensiunile de 38 x 50cm, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea