Rămâi conectat

Actualitate

Un „consilier” de la Partida Romilor a luat 4.000 de euro de la un cetăţean, pentru a-i angaja rudele la… Poliţie!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recent, la redacţia cotidianului nostru s-a prezentat un cetăţean din Blaj, pe nume Constantin Mailat, care ne-a dat o declaraţie detaliată cu privire la o înşelăciune de mari proporţii căreia i-a căzut victimă. Din declaraţie reiese că Mailat şi-a exprimat către diferite persoane dorinţa de a-şi angaja doi nepoţi în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ca urmare a acestui interes arătat de el, în cursul acestui an a fost contactat de un oarecare Constantin Vitan, paznic la o firmă din Blaj, iar acesta l-a pus pe Mailat în legătură cu două persoane sus-puse de la Bucureşti care, chipurile, ar putea să-i rezolve problema. Contra cost, desigur! Cele două persoane erau Constantin Simion, şeful Poliţiei Sectorului 6, din Bucureşti, şi consilierul municipal Aurel Bejan, de la Sectorul 4 al Capitalei. Cei doi „mahări” de la Bucureşti, prin intermediul lui Vitan, au solicitat şi au primit de la Mailat suma de 4.000 de euro. Pe lângă suma respectivă, Mailat a fost nevoit să facă o mulţime de alte cheltuieli cu masă, cazare, transport etc., mai cu seamă pentru intermediar, respectiv pentru Constantin Vitan şi pentru diferite femei care-l însoţeau pe acesta: „Cei trei m-au înşelat, afirmă Mailat, pretinzându-mi suma de 4.000 de euro, 10 milioane de lei vechi şi cheltuieli cu mese bogate, transport, hotel şi consumaţie la cele mai scumpe restaurante din Bucureşti, toate acestea în valoare de 7.000 de euro. Pe deasupra trebuia să plătesc permanent transportul lui Constantin Vitan la Bucureşti şi al amantelor acestuia…”
l”Mahării” de la Bucureşti şi intermediarul au procedat la uzurpare de calităţi oficiale
Dintr-un alt fragment al declaraţiei reiese că cei trei au procedat şi la uzurpare de calităţi oficiale. Astfel, Mailat afirmă că era de multe ori convocat la Bucureşti de către consilierul Aurel Bejan, care se dădea drept senator, şi de Constantin Simion, care se dădea drept… şef al Jandarmeriei Române. Şi la fiecare „convocare”, Mailat era nevoit să plătească toate cheltuielile celor trei, plus ale doamnelor lor de companie. Despre Constantin Vitan păgubaşul afirmă că acesta avea legitimaţie falsă de consilier al deputatului Nicolae Păun, de la Partida Romilor, precum şi legitimaţie falsă de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului. Cu cea dintâi făcea trafic de influenţă, iar cu cea de-a doua obţinea foloase necuvenite din pieţele şi magazinele municipiului Blaj. Mailat mai afirmă despre Vitan că acesta racola femei şi, în shimbul „influenţei” sale, pretindea favoruri sexuale. Pentru mai multă credibilitate, Mailat ne-a dat şi numele unei doamne din Alba Iulia (Paula F.), care s-a închis cu cheia în camera de hotel, de frica lui Vitan!
Culmea este că, deşi cei pe care i-am contactat de la Partida Romilor ne-au declarat că Vitan nu este consilierul deputatului Nicolae Păun, Mailat afirmă cu tărie că l-ar fi văzut pe acesta în data de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, participând la… depuneri de coroane! Pe listele celor ce au depus coroane nu se află numele lui Vitan, dar s-ar putea afla destul de uşor dacă acesta a procedat ca atare, comiţând infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale.
*Cei trei au fost reţinuţi, dar sunt cercetaţi în stare de libertate!
În data de 7 septembrie a acestui an, după mai multe amânări şi cheltuieli, Mailat a realizat că a fost victima unei înşelăciuni şi a făcut un denunţ. Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti a dispus în această cauză delegarea de competenţă către Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Bucureşti, respectiv către ofiţerii Serviciului Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti (SAMB), care s-au deplasat la Blaj. Acolo a fost pusă la cale o întâlnire între denunţător şi doi dintre cei trei denunţaţi, Vitan şi Simion. La întâlnire Mailat a fost dotat cu aparatură de înregistrare. Şi iată ce raportează SAMB referitor la această acţiune: „Cu ocazia întâlnirii, Simion a motivat imposibilitatea angajării nepoţilor lui Mailat în structurile MAI şi a solicitat denunţătorului un termen de o săptămână, pentru înapoierea banilor. În acest sens, cei doi au încheiat un act de mână în prezenţa a doi martori, prin care Constantin Simion şi-a luat angajamentul restituirii banilor.” Ei bine, acest act dovedeşte fără putinţă de tăgadă că cel ce se dădea drept şef al Jandarmeriei Române a pretins şi a primit suma respectivă!
Nu mai intrăm în detalii, deocamdată, dar putem să vă informăm că în luna octombrie cei trei au fost reţinuţi sub învinuirea de înşelăciune şi trafic de influenţă, dar au fost puşi în libertate în scurt timp, urmând ca cercetările să se desfăşoare în continuare pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. Din păcate despre recuperarea prejudiciului nu se pomeneşte nimic. Şi tocmai acesta este motivul pentru care Constantin Mailat s-a prezentat la redacţia ziarului nostru: el se teme, după cum ne-a declarat, că cei trei vor fi făcuţi scăpaţi, iar el va rămâne cu paguba!

Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.

„Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină.

Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.
În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombus­tibi­lilor atrăgea atenţia asupra problemelor provo­cate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile im­puse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.

Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Aplicația WhatsApp va introduce „canale” care vor permite organizaţiilor să comunice public cu un număr mare de abonaţi, o dezvoltare semnificativă pentru mesageria renumită până acum pentru protejarea confidenţialităţii conversaţiilor utilizatorilor săi, relatează AFP.

„Suntem încântaţi să vă prezentăm canalele WhatsApp, o modalitate simplă, fiabilă şi privată de a primi informaţii importante de la persoane şi organizaţii pe platforma noastră”, a anunţat joi filiala Meta (Facebook, Instagram), într-un comunicat de presă online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această nouă funcţie va fi testată mai întâi în Singapore şi Columbia, înainte de a fi lansată în alte ţări.

Utilizatorii vor putea găsi canalele care îi interesează într-o filă nouă, numită „Actus”, separată de discuţiile cu contactele şi grupurile lor.

Administratorii canalelor nu vor putea adăuga abonaţi. Ei vor comunica „într-un singur sens”, trimiţând mesaje, fotografii, videoclipuri, stickere şi sondaje.

Meta a precizat că printre organizaţiile partenere se vor număra Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi echipele de fotbal FC Barcelona şi Manchester United.

Acest nou serviciu ar trebui să permită grupului californian să relanseze sistemul de mesagerie ultra-popular în anumite regiuni ale lumii (în special în Africa şi America Latină), dar mult mai puţin popular în Statele Unite.

Gigantul reţelelor sociale a traversat un an dificil în 2022, cu prima scădere a veniturilor sale din publicitate de la intrarea sa pe Bursă în 2012.

Canalele îi vor permite să ofere mărcilor o nouă modalitate de a comunica cu consumatorii.

În ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea, abonaţii nu vor vedea numerele de telefon ale altor persoane din audienţă, iar opţiunile lor de canale vor fi private. Conţinutul postat va dispărea după 30 de zile.

„Canalele WhatsApp vor avea drept scop să devină cea mai sigură funcţie de mesagerie publică disponibilă şi să continue să ofere un nivel de confidenţialitate la nivelul aşteptărilor utilizatorii aplicaţiei”, a mai spus compania.

„Deoarece canalele urmăresc să ajungă la un public larg”, ele nu vor fi criptate în mod implicit, aşa cum sunt conversaţiile private, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Meta intenţionează să ofere canalelor criptare end-to-end în anumite cazuri, de exemplu pentru asociaţii non-profit sau în domeniul sănătăţii.

Acest tip de criptare garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor şi destinatar.

WhatsApp, achiziţionată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia pe această funcţionalitate, la fel ca Signal şi Telegram, mesagerii rivale.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ziarul Unirea

Publicat

în

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi o serie de schimbări în calendarul educațional, modificările fiind necesare în urma grevei generale din învățământ.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Acestea sunt noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, așa cum rezultă din anunțurile ministrului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendar nou Bacalaureat:

• Până în 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
• Până în 13 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
• 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
• 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
• 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
• 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
• 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
• 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
• 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți

Calendar nou Evaluare Națională 2023:

Până în 13 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023

19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare