Un bărbat de 40 de ani, din Alba Iulia, specializat în înşelăciuni cu lucrări de construcţie, condamnat la închisoare cu executare. Cum lua țeparul banii victimelor

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Un bărbat de 40 de ani din Alba Iulia specializat în infracţiuni de înşelăciune în domeniul construcţiilor şi amenajărilor interioare a primit o nouă hotărâre de condamnare la închisoare cu executare.

Iakab Ladislau a primit, în 30 octombrie 2018, pedeapsa de 8 luni de închisoare cu executare, la Judecătoria Alba Iulia. Bărbatul este acuzat că în cursul anilor 2016 şi 2017 a primit în total suma de circa 3.300 de lei de la trei persoane fizice în scopul derulării unor lucrări la locuinţele acestora. În toate cele trei cazuri, inculpatul a luat banii şi nu a mai efectuat ceea ce a promis prin contractele încheiate cu beneficiarii.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Ţeparul” a ajuns, deja, la închisoare după ce o altă hotărâre aplicată la judecătoria Blaj pentru infracţiuni similare, în care a fost condamnat la 3 ani cu executare, a rămas definitivă, la Curtea de Apel, în 2 noiembrie 2018.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 23.03 – 06.04.2016, Iakab Ladislau a indus-o în eroare pe persoana vătămată A. C. D. cu ocazia încheierii unui contract de prestări servicii în valoare totală de 1.660 lei pentru o lucrare de montare irigaţie şi gazon la grădina imobilului acesteia din Alba Iulia. Bărbatul a încasat suma respectivă cu titlu de avans pentru achiziţionarea cu discount a materialelor necesare, însă, ulterior, nu a mai efectuat lucrarea. ”Victima a stabilit cu inculpatul să execute lucrarea până la data de 15.04.2016, însă inculpatul nu şi-a respectat promisiunea şi iniţial a invocat diverse pretexte, dar ulterior nu i-a mai răspuns la telefon.

Victima a menţionat că, după formularea plângerii penale, inculpatul i-a adus şi lăsat la domiciliu un furtun şi câteva mufe folosite, deşi persoana vătămată s-a opus. (…) În momentul în care a fost audiat în calitate de inculpat, în faza de urmărire penală, Iakab Ladislau a recunoscut săvârşirea faptei şi a motivat că a comis fapta din cauza unor probleme de natură financiară. Totodată, inculpatul a susţinut că a luat un credit bancar şi urmează să repare prejudiciul pentru că intenţionează să se împace cu persoana vătămată, menţionând că a achitat prejudiciile şi în celelalte dosare penale în care a fost condamnat”, se precizează în motivarea deciziei de la Judecătorie.

A doua infracţiune a avut loc în iulie 2017, când inculpatul a înşelat o altă persoană cu ocazia încheierii unui contract de prestări servicii în valoare totală de 600 lei pentru montarea unui aparat de climatizare la imobilul acesteia. Iakab Ladislasu a primit suma de 300 lei cu titlu de avans, însă nu a mai efectuat lucrarea. Şi această faptă a fost recunoscută.

În luna august 2017, Iakab Ladislau a indus în eroare o altă persoană vătămată cu care a încheiat un contract, tot pentru achiziţionarea şi montarea unui aparat de climatizare. În acest caz a primit suma de 2.000 de lei, fără a executa instalaţia.

”La stabilirea stării de fapt, instanţa are în vedere declaraţia persoanei vătămate care a precizat că inculpatul i-a transmis că va achiziţiona materialele şi va executa lucrarea în termen de trei zile, însă inculpatul nu şi-a respectat promisiunea şi iniţial i-a spus victimei că îi va restitui banii, dar nu a făcut-o şi ulterior nu i-a mai răspuns la telefon. Declaraţiile persoanei vătămate sunt susţinute de înscrisul sub semnătură privată în formă olografă întocmit de persoana vătămată şi semnat de inculpat cu ocazia achitării avansului în cuantum de 2.000 lei, înscris care a fost recunoscut de inculpat ca fiind semnat de el”, se mai precizează în motivare.

Instanţa l-a mai obligat să achite prejudiciul integral precum şi 900 de lei cheltuieli judiciare. Bărbatul se află la închisoare din iunie 2018, când a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Lucas 9 noiembrie 2018 at 14:07

Este de apreciat cum organismele statului fac curăţenie morală şi pedepsesc astfel de fapte. Insă nici nu pot trece neobservate marile discrepanţe în aplicarea legii. De exemplu: doar 4 ani de puscărie a primit maimuta aia care a tinut sclavi si a torturat timp de 15 ani zeci de copii orfani! De ce mulţi ani „n-a stiut” nimeni de rețeaua de tortură si sclavagism de la Berevoiesti?

Comentariile sunt oprite