Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un arheolog și un comisar șef de la IPJ Alba, urmăriți penal pentru mai multe infracțiuni. Acuzații de probe falsificate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Un arheolog și un comisar șef de la IPJ Alba, urmăriți penal pentru mai multe infracțiuni. Acuzații de probe falsificate

Un comisar șef din cadrul IPJ Alba este urmărit penal după ce ar fi falsificat trei documente pe care le-a folosit că probe într-un dosar penal de braconaj arheologic.

Polițistul are atribuții la nivelul instituției în ceea ce privește furtul și traficul de obiecte de patrimoniu, sustrase din situri arheologice. Alături de polițist (C. M.) mai este urmărit penal și un arheolog (P. C.) de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Procurorul a dispus recent începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de inducere în eroare a organelor judiciare, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals informatic, fals intelectual și mărturie mincinoasă. Parte vătămată în dosar este un bărbat din Albă Iulia (E. D. L.) care, pe baza probelor suspectate că ar fi fost falsificate, a fost trimis în judecată pentru furt de bunuri de patrimoniu.

În 12 martie 2021, Judecătoria Albă Iulia a admis plângerea acestuia împotriva ordonanței de clasare din dată de 17 aprilie 2019 pronunțată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia menținută prin ordonanță procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorul a desființat ordonanță atacată și a trimis cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală în mod legal. În 11 mai 2021, procurorul la care a ajuns dosarul a dispus începerea urmăririi penale împotriva comsiarului șef și a expertului arheolog.

Povestea șocantă a dosarului

Povestea datează din noiembrie 2014, când IPJ Alba anunță reținerea a două persoane, printre care și bărbatul din Alba Iulia, pentru sustragerea a zeci de obiecte de patrimoniu (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeți, zabale, fibule) din situri arheologice unde chiar și accesul cu detectorul de metale este interzis altor persoane decât celor care desfășoară activități de cercetare.

Cei doi au fost eliberați a două zi, dar cercetările au durat până în anul 2018, când au fost trimiși în judecată. În cazul bărbatului din Zlatna (T.G.), cauza a fost disjunsă pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, acesta fiind achitat definitiv în iunie 2020.

Pentru persoană din Alba Iulia, dosarul penal s-a judecat în faza de camera preliminară timp de trei ani. Această a aflat despre unele probe din dosar, doar la momentul înregistrării documentelor la instanța, în 2018. Astfel a descoperit că unele probe prezentate de Poliție și Parchet nu corespund adevărului și a contestat autenticitatea acestora. În 17 iunie 2021, Tribunalul Alba a dispus definitiv retrimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Albă Iulia și eliminarea din dosar a probelor suspecte că fiind falsificate.

„Constată nulitatea următoarelor înscrisuri: proces verbal de efectuare a cercetării la față locului din dată de 02.04.2014, proces verbal de efectuare a reconstituirii din 12.11.2014, procesul verbal de efectuare a cercetării la față locului din dată de 01.04.2014 precum și anexele acestora. Exclude din materialul probator înscrisurile mai sus menționate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei de către Parchetul de pe Judecătoria Alba Iulia a acestor mijloace de proba, precum și eliminarea referirilor la aceste mijloace de proba și a redării conținutului acestor mijloace de proba din rechizitoriul nr. 261/P/2014 din dată de 23.08.2018. Măsură va fi dusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia”, se menționează în mînuță hotărârii completului de camera preliminară de la Tribunalul Albă.

Deplasări neconsemnate în registrul Poliției

Anterior, între instanța și IPJ Alba a existat o corespondență pe tema documentelor menționate. Tribunalul a solicitat Poliției să comunice instanței numele și calitatea persoanei care a semnat procesele verbal de cercetare la față locului din 1 și 2 aprilie 2014 și și procesul verbal de efectuare a reconstituirii din 12 noiembrie 2014, la rubrica tehnician criminalist.

IPJ a răspuns că în registrele de cercetare la față locului ale Biroului de Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei, existente în arhivă Serviciului Criminalistic, registre în care se consemnează toate deplasările efectuate de către tehnicienii și specialiștii criminaliști, „nu au fost consemnate cele trei deplasări”.

Este vorba despre o cercetare la față locului din dată de 1 aprilie 2014 în situl arheologic Craiva din comună Cricau, procesul verbal de cercetare din 2 aprilie 2014 care ar fi fost efectuat pe rază localității Bulbuc (situl arheologic Bulbuc) din comună Ceru Bacainti, respectiv reconstituirea din dată de 12 noiembrie 2014, efectuată în situl arheologic cetatea dacică de la Piatră Craivii din comună Cricau. „Nu putem stabili cine a semnat aceste documente, puse de dumneavoastră în xerocopie la rubrica tehnician criminalist”, se mantioneaza în adresa IPJ Alba din 4 mai 2021.

În esență, cele trei documente descriu ceea ce ar fi descoperit polițiștii în cele trei situri arheologice menționate, de unde ar fi fost sustrase bunurile de patrimoniu de către persoană inculpata și trimisă în judecată. Faptul că în arhivă IPJ Alba nu există înregistrate aceste deplasări, lucru obligatoriu, ridică mari semne de întrebare în legătură cu autenticitatea acestora.

În cazul expertului arheolog de la Muzeul Unirii, faptele se referă la un raport de constatare muzeografică din 2017 cu referiri la bunuri ridicate de la domiciliul bărbatului din Alba Iulia și la o declarație de martor, ambele cuprinzând relatări suspecte a fi nereale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Cum arată malul Ampoiului, după petrecerea de Anul Nou a srilankezilor, la Alba Iulia: ”Totul e lună bec, mai frumos ca înainte”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată malul Ampoiului, după petrecerea de Anul Nou a srilankezilor, de la Alba Iulia: ”Totul e lună bec, mai frumos ca înainte” Sâmbătă, 27 aprilie 2024, malul râului Ampoi a fost locul de desfășurare a petrecerii de Anul Nou, organizată de comunitatea srilankezilor din România. Sute de persoane au petrecut la Alba Iulia, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea