Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Turiștii afectați de restricțiile anti-covid au dreptul la compensații. Decizia CJUE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Turiștii afectați de restricțiile anti-covid au dreptul la compensații. Decizia CJUE

Agențiile de turism care au rezervat sejurul pentru turiștii ale căror vacanțe au fost stricate de restricțiile sanitare anti-covid trebuie să-i compenseze parțial pe aceștia.

Este decizia anunțată astăzi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care afirmă că directiva europeană privind pachetele de călătorie este valabilă chiar și în contextul unei pandemii.

Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene au analizat cazul unor turiști germani care s-au plâns acestui for după ce tour operatorul a refuzat să le dea banii înapoi.

Aceștia au plecat în martie 2020 într-o vacanță de 2 săptămâni, în insula spaniolă Gran Canaria.

După doar zile însă, piscina hotelului, localurile și chiar plaja au fost închise din cauza epidemiei de COVID și au fost nevoiți să revină acasă.

Au cerut să le se dea înapoi 70% din valoarea vacanței, lucru refuzat de agenție.

S-au adresat apoi tribunalului reigonal din Munchen, care a cerut opinia Curții Europene.

Judecătorii din Luxemburg au considerat că și în cazul unei pandemii rămâne valabilă directiva europeană privind drepturile consumatorilor în legătură cu pachetele de servicii de călătorie.

Lars Bay Larsen, vicepreşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: Articolul 14(1) din Directiva 2015 2302 a Parlamentului European şi a Consiliului se interpretează că turistul este îndreptăţit la o reducere din preţul pachetului turistic. Chiar dacă lipsa de conformitate a serviciilor din pachetul de sejur se datorează unor restricţii impuse la destinaţie pentru a combate răspândirea unei boli infecţioase şi chiar dacă restricţii similare au fost impuse în ţara de reşedinţă a turistului precum şi în alte ţări din cauza răspândirii globale a acestei boli.

Judecătorii Curții Europene consideră că, deși agențiile de turism nu sunt responsabile de deciziile privind restricțiile sanitare, trebuie să ofere compensații pentru toate serviciile și facilitățile incluse explicit sau implicit în oferta de vacanță și care nu au fost onorate.

Pentru ca această compensație să fie rezonabilă, suma se calculează pentru fiecare caz în parte.

În situația turiștilor germani al căror caz a fost analizat, sarcina de a decide cât vor primi înapoi de la tour operatorul care le-a rezervat vacanța revine tribunalului regional din Munchen.

Sursa: tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea