Turist în Alba Iulia: Am vizitat Cetatea Alba Carolina in septembrie 2012. A fost o surpriza extraordinară!

În ultimul an mai ales, Cetatea Alba Carolina din municipiul Alba Iulia are parte de o promovare tot mai mare în mediul online, respectiv bloguri, facebook, site-uri specializate în turism. Avantajul acestui gen de publicitate este dat în primul rând de faptul că nu implică costuri și are un impact semnificativ asupra publicului cititor, datorită relatării unor experiențe reale, credibile ale turiștilor.

Trebuie subliniat că aproape 100% din posturi-le turiștilor legate de felul în care au descoperit sau redescoperit cetatea și orașul Alba Iulia sunt reflectate la modul superlativ. Este dovada cea mai elocventă că percepția turiștilor în ceea ce privește patrimoniul istoric și cultural repus în valoare prin investiția a zeci de milioane de euro, este una foarte pozitivă.

ELIT

O poveste sugestivă în acest sens este cea împărtășită de George Damian din București, care a rămas impresionat de cetatea de la Alba Iulia și, după cum singur afirmă, a devenit un promotor al acesteia.

“Sincer nu am acordat atenţie niciodată Cetăţii de la Alba Iulia, probabil deoarece în mintea mea era locul acela unde de 1 Decembrie toţi politicienii îţi fac reclamă. Însă într-o discuţie cu prietenul meu Ovidiu, care este un „albanez” cum se zice, am aflat de la el că „cetatea e proaspăt amenajată”.

Ştiu că toată lumea zice că la noi în ţară nu se face nimic în domeniul turismului, dar Cetatea de la Alba Iulia a fost pentru mine personal o mare şi încântătoare surpriză. De când am vizitat-o sunt un promotor al ei şi recomand tuturor prietenilor să meargă să o viziteze.

ADEZIUNE PLUS ALBA

În drum spre Bucureşti împreună cu colegul meu Alex, am hotărât să deviem de la traseu un pic şi să intrăm în Alba Iulia ca să vizităm rapid cetatea. Nu vizitasem până atunci niciodată cetatea şi sincer nu aveam nu ştiu ce aşteptări. Dar m-am înşelat.

Timp de 3 ore (aţi reţinut că planul nostru era să o vizităm rapid!) ne-am plimbat la pas pe aleile pietruite şi am admirat foarte încântaţi un loc amenajat cu o extrem de mare atenţie la detaliu, cum rar am mai întâlnit prin România. Totul este renovat cu multă grijă şi cred că pot să afirm cu o pricepere de zile mari. Cetatea de la Alba Iulia s-a transformat într-un loc care ESTE OBLIGATORIU de vizitat.

Ce mi-a plăcut foarte mult este că sunt multe detalii care dau personalitate locului: străjerii în uniformă militară „veche” austriacă din secolul al XVIII-lea, locurile de popas amenajate ca nişte tabere militare, statuile cu diferite personaje si mai ales semnele informative despre fiecare loc. Există şi un centru de echitaţie unde cei interesaţi pot călări. Taxa este mică, după părerea mea, şi anume 15 Lei pentru 15 minute de călărie.

Noi am făcut „Traseul celor trei fortificaţii”, pentru care am plătit o taxă de 10 Lei de persoană. Astfel ne-am plimbat aproape 60 de minute şi am putut admira pe îndelete totul.

Din păcate nu am prins schimbul de gardă care este în fiecare sâmbătă de la ora 11:50, un spectacol care culminează cu executarea a trei salve de tun.

Cetatea de la Alba Iulia s-a transformat într-un loc în care istoria a fost repusă în drepturi. Locul este foarte frumos amenajat şi arată ca o destinaţie de vacanţă cu adevărat europeană.

Din pacate nu ştiu cine este în spatele acestui proiect, dar sincer aş dori să îl/îi felicit pentru ceea ce s-a realizat. Sunt conştient că mai sunt multe de realizat până când mii de turişti vor păşi pe aleile de piatră zilnic, dar este un început promiţător.

În cele 3 ore am făcut multe poze dar pe site nu am avut cum să le încarc pe toate. Restul de poze le poţi vedea pe contul meu de Flickr”, povestește George despre vizita sa în Alba Iulia.

Relatarea lui George se regaseste in lista de lectura a site-ului ghiduri-turistice.info.

 Foto: George Damian

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

FOTO: Gheorghe Vlad, din Loman, un cioban de nota zece

Am să vă citez la început din opera marelui Mihail Sadoveanu, care și-a petrecut o bună parte din viață aici,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Paradisul din Tăul Brazi – Roşia Montană. Sălbăticia naturii distrusă de sălbăticia oamenilor

Roșia Montană are ape și stânci, și o frumuseţe ireală a locurilor. Turiștii caută zona ochiurilor de apă de aici:… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Video: Alba Iulia în anul 1993 – Un oraş care încerca să iasă la ”suprafaţă” după lunga perioadă de dictatură comunistă

Anul 1993 – Alba Iulia era un oraş, reşedinţă de judeţ, care încerca să îşi găsească propriul drum după lunga… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Ritmul de viață agitat și depresia provocată de stresul de la serviciu, tot mai des întâlnite la români

Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza anxietăţii şi a depresiei. Psihologii spun că niciodată nu au mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ÎN WEEKEND: Ospăț cu pește și fructe de mare de Rusalii, în Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina va găzdui de Rusalii, în weekendul 14-17 iunie, Festivalul Peștelui și al Fructelor de Mare. Cei prezenți… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Tradiții românești în Joia Mare: Cine doarme înainte să se întunece afară va fi leneș tot anul

În Joia Mare, numită si Joia Patimilor se vopsesc ouăle, deaorece se spune că dacă se înroșesc în Joia Mare, acestea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

30 Comentarii

dolfi 23 octombrie 2012 at 16:28

gata? l-au concediat pe emanuel dragusin? nimic de la biroul de presa corint?
ca sa citez „turistul”:

„Locul … arată ca o destinaţie de vacanţă cu adevărat europeană.”

– are mare dreptate, ca de locuit si muncit in Alba Iulia e aproape imposibil daca nu esti sluga la vreun patron manjit politic sau daca nu lucrezi cumva la stat…

Tot io 23 octombrie 2012 at 16:33

Corect Dolfi.

ionel 23 octombrie 2012 at 17:30

ti-a placut si parcul de autoturisme care circula si polueaza prin cetate …domnii smecheri nu pot merge pe jos, doar drumul e pavat …locuri de parcare fara plata ,tot confortul ,…..dar nu prea cadreaza cu cetatea celor trei fortificatii, poate doar cu polistirenul folosit la restaurare…altfel toata patina timpului a fost stearsa ,nu mai e vizibila …

Anonimus 23 octombrie 2012 at 19:54

Pacat ca peste 2-3 ani Cetatea Alba Carolina va incepe sa se degradeze din nou pentru ca restaurarea nu a fost facuta corect, a fost facut in graba. Pacat de frumusetea ei. Si sa nu mai vorbim ca s-au distrus o gramada de vestigii istorice cand s-a lucrat cu excavatorul.

alex 23 octombrie 2012 at 20:12

oameni buni …tot e bine ca in alba se mai face ceva si cat despre poluare ,,,………haideti in Sebes sa vedeti aici aer curat…………

marco polo 23 octombrie 2012 at 20:22

o expresie involuntara de un gretos absolut
Zice turistul ” cetatea proaspat amenajata” citindu-l pe un anume Ovidiu

Oamenii cu scaun la cap ar fi vrut un monument istoric pastrat, conservat sau restaurat si nu unul „AMENAJAT”

Involuntar, tanarul propagandist al Corintului (este clar in ce echipa joaca) a spus adevarul. Adevarul despre o cetate „amenajata”, acoperita cu polistiren, pavele turcesti artificiale si dale chinezesti, la fel de artificiale.

Si fara verdeata. Astfel cetatea propagandistului corintian lipsit de talent, in al carui condei nu putem vedea decat lipsa de talent a Sabaului si a Lancrajanului (cam certati cu limba romana) nu mai este cetatea de altadata ci o medina africana (in atentia sabailor si a havelului. Termenul de medina il pot gasi in dictionar. Daca au unul)

Makavelis 23 octombrie 2012 at 21:03

toti cei care promoveaza cetatea pe internet sunt platiti. Comentatorii de mai sus stiu sigur asta

prostitutie 23 octombrie 2012 at 22:17

n-au de unde stii, tu stii sigur ca ai mancat ceva firmituri de la masa lu’ hava si sabau. Deh salarul de scrib la dezinformatiadealba e mic rau… ce sa-ifaci..

tulbure viorel 23 octombrie 2012 at 21:43

nu neaparat ca e platit sa zica astea dar nu cred ca i-au curs lui cuvintele asa din gura. si ajungem iara la povestea cu makavelis,mariu rusu,bungust liviu si emanuel dragusin ce prin 2010 si 2011 nu mai puteau de bine de traiul din alba iulia si li se spurcau oasele de parcul custoza. au luat ceva pitule din afacerea cu comoara cetatii si gata, s-au spalat pe maini.

cam asa-i si povestea cu domnul asta din articol.

marco polo 23 octombrie 2012 at 21:57

bravo, viorele.
ai pus puntul pe i.
Din pacate prea multi s-au dedulcit la placerile oferite de corint si hava nu numai cei patru nefericiti pe care i-ai pomenit.

@marco polo 23 octombrie 2012 at 22:16

Mai nefericit decat ei esti tu, nu-ti place nimic, totul iti pute, nimic nu-i in regula, toti sunt platiti…tristule!

prostitutie 23 octombrie 2012 at 22:16

he he hehe … Ce i-ai nimerit Viorele…De la andrei dobra zis makavelis absolventul de spiru-haret si liviu zis bungust – tehnoredactori la fitzuica lui rotar – bloggeri(un fel de sfertodocti cu aere de mari intelectuali) ma astept la orice pentru o bucata de paine… Prietenul lor dragusin, cel cu blog „secret” ca era persoana publica (citea stiri pe realitatea teve) si-a folosit din plin posibilitatile si i-a depasit pe cei doi amarati insutit!

cetatean 23 octombrie 2012 at 22:18

COMENTATORIILORL DE DE MAI SUS …. SUNTETI DOAR NISTE CIOBANI SI MA BUCUR…CA NU VETI FACE ALTCEVA DECAT SA VA CRESTETI ”OILE – GANDIREA CRETIINA” TOATA VIATA ….CACI PENTRU VOI TRANSHUMANTA SPRE A VEDEA CU ADEVARAT CE S-A FACUT FRUMOS, ESTE INTERZISA !!!!

prostitutie 23 octombrie 2012 at 22:22

s-a gasit cine sa dea replica. Apropo, cu cine ai facut limba romana? Femeia de serviciu saraca dadea cam rar pe la scoala. Se vede! Vorbeste „Made in China” din tine tovarase!

limba româna 23 octombrie 2012 at 22:40

„(n-au de unde) sti” – cu un singur -i (vezi mai sus)

prostitutie 23 octombrie 2012 at 22:45

m-ai nimerit bre…. aia a fost din cauza vitezei. la mine la scoala femeia de servici isi facea treaba, nu tinea locul profesorilor. Macar cratimele le-am pus unde trebuie. 😛

limba româna 24 octombrie 2012 at 2:10

„(femeia de) serviciU”, cu -u :). daca nu te luai de altii tocmai pentru limba româna, nu ma interesa nicio greseala, ca-i plin de ele si pe forum, si-n articole… mai bine tine-o pe aia cu hava si sabau, ca macar acolo nu stiu ce zici :).

marco polo 23 octombrie 2012 at 22:32

cam incoerent cetateanul asta.
o fi cetateanul turmentat?

blogger din alba 23 octombrie 2012 at 23:40

Aceiasi comentatori idioti de acum un an, doi. La fel de prosti si la fel de retarzi. Cautati-va, ma, de lucru si lasati netul pentru cei care se pricep. Macar bloggerii fac un ban, dar voi va scremeti de pe WC si nu produceti decat bule de aer si stropi.
Orasului ii este rusine cu voi!

neblogger 24 octombrie 2012 at 8:52

Domnule blogger

As trece peste insultele care au curs in mica dumneavoastra postare desi daca le ignoram nu mai ramane aproape nimic.

Trebuie sa recunosc faptul ca mahalagismele dvs periferice limbii romane merita apreciate la justa lor valoare si nu ignorate. Poate cursivitatea mitocaniei sau murdaria abjecta ce se revarsa din randurile pline de „intelepciune” scrise de catre Domnia Voastra, rege neincoronat al internetului, blogger de larga respiratie internationala, ar merita un loc de frunte intr-un muzeu al bloggerilor albaiulieni.

Desi Domnia Voastra se refera doar la 4-5 bloggeri de talie galactica (aceeasi pe care i-a nominalizat Viorel) refuz sa cred ca spatiul virtual al orasului este innobilat doar de aceste 4-5 prezente accidentale chiar daca „se pricep” (la ce… nu ni s-a spus) sau „fac un ban” (asta stim si noi si Corintul) sau nu „se screm…” asa cum cu duiosie ati amintit locul actiunii foarte drag Domniei Voastre.

Va asigur, mult iubite si stimate blogger albaiulian, ca desi abia acum am inteles ca augusta prezenta a Domniei Voastre si a celorlalti 4-5 rataciti prin meandrele netului, sufocati de mandria personajului care a inventat gaura covrigului, a innobilat orasul, ca voi lupta pentru infiintarea muzeul bloggerilor albaiulieni. Cinci la numar, intrucat pentru Domniile voastre nu exista decat cinci bloggeri. Chiar daca sunt mediocri, plicticosi si (dupa cum se vede din postarea de mai sus) apropiati de haznaua conversatiei, sunt ai nostri si trebuie sa ne mandrim cu asemenea specimene.

va multumim ca prin aceasta postare ati dezvaluit adevarata gandire a bloggerilor de Alba, a celor cu care, nu=i asa…..orasului nu ii este rusine. Cel putin asa sustineti Inaltimea Voastra.

Ca nu ii este rusine orasului cu voi este acceptabil. Dar sa ii fie greata orasului, are voie?

blogger nu din alba 25 octombrie 2012 at 21:08

@neblogger, degeaba scrii corect, tot n-ai logica in ceea ce spui. Ramai totusi la serviciu si fa ceea ce trebuie sa faci. Lasa internetul pentru youtube si stirile protv.

blogger nu din alba 25 octombrie 2012 at 21:09

asta cu Domnia Voastra e ca aia cu ochelari pentru inteligenta: stupid.

Makavelis 23 octombrie 2012 at 23:49

@prostitutie, tulburel viorel: ce mai faceti, frumosilor nebuni? tot cu spurcaciunile, tot cu scenarita? 🙂

mariusrusu 24 octombrie 2012 at 0:07

@tulbure Tu pari așa… mai prieten cu tulburelul, nu ești prea coerent și mi-ai scris și numele greșit. Asta nu-mi prea place. În schimb, îmi place cetatea și modul în care se mișca lucrurile pe acolo și mă bucur de fiecare dată când mă pot plimba prin ea. Da’ tu stai liniștit acasă. Nu merită să ieși prin cetatea lipsită de Custozza.

HH 24 octombrie 2012 at 14:22

BLOGARE, TI-AI FACUT NUMARUL, ITI MERITI PAINEA PENTRU ASTAZI !
CINE A SCRIS ARTICOLASUL TU SAU MAKA SAU L-A INVENTAT INSUSI PRESECAN ?!

Makavelis 24 octombrie 2012 at 18:19

De asta cred eu ca unii dintre cei de aici sunt bolnavi. Adica ziaristul, Presecan, gaseste un text pe internet in care un tip, George Nuconteaza, scrie despre cat de mult i-a placut ce a vazut in Alba.

Apoi vii tu si zici ca noi am scris textul. Zi si tu unde e logica, spune-ne ce bei sau fumezi, ca pare ireal.

CrocodilulCuPapion 24 octombrie 2012 at 12:17

Trebuie sa fi nebun sau orb sa nu-ti placa cetatea.Unii vad frumosul in tot ce e urat,altii vad uratul in tot ce e frumos!…ca un off topic ,, haters gonna hate,,.

marco polo 24 octombrie 2012 at 12:58

crocodile…….cetatea place. Imi place si mie, iti place si tie.

Ce denaturezi si tu si alti indivizi lipsiti de intelegerea detaliilor este faptul ca noi, cei care totusi suntem atenti si la detalii, facem distinctie intre cetatea ca atare si lucrarile care s-au efectuat in incinta acesteia.

Este o mare diferenta. Centrul cetatii trebuia sa fie refacut intr-o maniera mai putin agresiva cu pastrarea vegetatiei chiar daca asta s-ar fi facut si prin inlocuirea unor arbori . Parcurile pot fi si ele amenajate, infrumusetate.Stiai? Nu s-a vrut pentru ca in Alba Iulia nu exista cultura spatiilor verzi.
Este la indemana mintilor primitive sa puna mana pe topor. Asa s-a si facut in Cetate. S-a pus mana pe topor si s-a taiat tot ce a fost viu.

Lucrarile din cetate ar fi trebuit gandite si cu limitarea drastica a accesului masinilor in cetate. Cu limitarea pietrificarii centrului Cetatii, o pietrificare inutila prin imensitatea ei.

Astea sunt detaliile care ii dor pe adevaratii albaiulieni si nu pe bloggerasii care sar sa injure si sa improaste cu cuvinte gen „retarzi” „prosti” „idioti” „scremut la WC” si alte cuvinte asemanatoare (cam singurele din vocabularul lor) si care arata de fapt joasa lor preocupare intelectuala.

Iar despre a doua problema, cea a restaurarii gresite si a distrugerilor arheologice nu are rost sa discutam pentru ca papionul te strange prea tare si iti limiteaza fluxul sangvin

In rest, Cetatea care ne place este la locul ei, dar fara suflet, fara viata, fara liniste. Si in curind sufocata de masini.

CrocodilulCuPapion 24 octombrie 2012 at 14:16

Cum spuneam,haters gonna hate,no matter what!Esti prea limitat ca sa-ti raspund nonsensurile pe care le-ai editat.

bobby 24 octombrie 2012 at 16:10

Voi astia cu papion sunteti prosti rau.tu ai o placa stricata pe care o repeti aiurea.parca esti lancrajan prostalaul de arhitect care a varsat cateva vapoare cu pavele in cetate

Comentariile sunt oprite