Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Turist în Alba Iulia: Am vizitat Cetatea Alba Carolina in septembrie 2012. A fost o surpriza extraordinară!

Bogdan Presecan

Publicat

în

În ultimul an mai ales, Cetatea Alba Carolina din municipiul Alba Iulia are parte de o promovare tot mai mare în mediul online, respectiv bloguri, facebook, site-uri specializate în turism. Avantajul acestui gen de publicitate este dat în primul rând de faptul că nu implică costuri și are un impact semnificativ asupra publicului cititor, datorită relatării unor experiențe reale, credibile ale turiștilor.

Trebuie subliniat că aproape 100% din posturi-le turiștilor legate de felul în care au descoperit sau redescoperit cetatea și orașul Alba Iulia sunt reflectate la modul superlativ. Este dovada cea mai elocventă că percepția turiștilor în ceea ce privește patrimoniul istoric și cultural repus în valoare prin investiția a zeci de milioane de euro, este una foarte pozitivă.

O poveste sugestivă în acest sens este cea împărtășită de George Damian din București, care a rămas impresionat de cetatea de la Alba Iulia și, după cum singur afirmă, a devenit un promotor al acesteia.

“Sincer nu am acordat atenţie niciodată Cetăţii de la Alba Iulia, probabil deoarece în mintea mea era locul acela unde de 1 Decembrie toţi politicienii îţi fac reclamă. Însă într-o discuţie cu prietenul meu Ovidiu, care este un „albanez” cum se zice, am aflat de la el că „cetatea e proaspăt amenajată”.

Ştiu că toată lumea zice că la noi în ţară nu se face nimic în domeniul turismului, dar Cetatea de la Alba Iulia a fost pentru mine personal o mare şi încântătoare surpriză. De când am vizitat-o sunt un promotor al ei şi recomand tuturor prietenilor să meargă să o viziteze.

În drum spre Bucureşti împreună cu colegul meu Alex, am hotărât să deviem de la traseu un pic şi să intrăm în Alba Iulia ca să vizităm rapid cetatea. Nu vizitasem până atunci niciodată cetatea şi sincer nu aveam nu ştiu ce aşteptări. Dar m-am înşelat.

Timp de 3 ore (aţi reţinut că planul nostru era să o vizităm rapid!) ne-am plimbat la pas pe aleile pietruite şi am admirat foarte încântaţi un loc amenajat cu o extrem de mare atenţie la detaliu, cum rar am mai întâlnit prin România. Totul este renovat cu multă grijă şi cred că pot să afirm cu o pricepere de zile mari. Cetatea de la Alba Iulia s-a transformat într-un loc care ESTE OBLIGATORIU de vizitat.

Ce mi-a plăcut foarte mult este că sunt multe detalii care dau personalitate locului: străjerii în uniformă militară „veche” austriacă din secolul al XVIII-lea, locurile de popas amenajate ca nişte tabere militare, statuile cu diferite personaje si mai ales semnele informative despre fiecare loc. Există şi un centru de echitaţie unde cei interesaţi pot călări. Taxa este mică, după părerea mea, şi anume 15 Lei pentru 15 minute de călărie.

Noi am făcut „Traseul celor trei fortificaţii”, pentru care am plătit o taxă de 10 Lei de persoană. Astfel ne-am plimbat aproape 60 de minute şi am putut admira pe îndelete totul.

Din păcate nu am prins schimbul de gardă care este în fiecare sâmbătă de la ora 11:50, un spectacol care culminează cu executarea a trei salve de tun.

Cetatea de la Alba Iulia s-a transformat într-un loc în care istoria a fost repusă în drepturi. Locul este foarte frumos amenajat şi arată ca o destinaţie de vacanţă cu adevărat europeană.

Din pacate nu ştiu cine este în spatele acestui proiect, dar sincer aş dori să îl/îi felicit pentru ceea ce s-a realizat. Sunt conştient că mai sunt multe de realizat până când mii de turişti vor păşi pe aleile de piatră zilnic, dar este un început promiţător.

În cele 3 ore am făcut multe poze dar pe site nu am avut cum să le încarc pe toate. Restul de poze le poţi vedea pe contul meu de Flickr”, povestește George despre vizita sa în Alba Iulia.

Relatarea lui George se regaseste in lista de lectura a site-ului ghiduri-turistice.info.

 Foto: George Damian


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea