Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Turismul – o şansă pentru dezvoltarea judeţului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De câteva săptămâni se vorbeşte doar de reorganizarea administrativ teritorială a ţării, de reorganizarea instituţiilor deconcentrate, de modificarea Constituţiei şi reducerea numărului de poliţişti, în timp ce necazurile oamenilor nu mai contează pentru cei care ne conduc. Eu sunt de părere că e mai bine să ne gândim la problemele judeţului, care sunt sigur că nu se va desfiinţa. Sper ca vara să fie un sfetnic bun pentru politicienii de la putere; ei trebuie să înţeleagă că reorganizarea nu e o joacă şi pentru a se face e nevoie de timp.
Consiliul judeţean, instituţie pe care cu câteva zile în urmă o incrimina Traian Băsescu, considerând-o o frână în calea modernizării administraţiei, este şi poate rămâne un factor de dinamizare a economiei judeţului. Dacă ţinem seama de atribuţiile în domeniul turismului ale CJ Alba observăm că instituţia amintită poate contribui la dezvoltarea acestei activităţi. Ar fi bine să profităm de avantajul pe care-l are Alba, prin poziţia sa geografică, judeţul nostru având un important potenţial turistic. În calitate de consilier judeţean, am două propuneri pentru Consiliul Judeţean Alba:
1. Valorificarea potenţialului turistic al judeţului. Nu pot să spun că CJ Alba nu s-a preocupat deloc de dezvoltarea turismului în judeţ, dar a fost vorba mai mult de acţiuni administrative şi de promovare – câteva târguri şi simpozioane – demersuri ce nu s-au dovedit a fi prea eficiente. În opinia mea, turismul nu trebuie neglijat pentru că e o alternativă pentru dezvoltarea judeţului. Avem în vecinătatea noastră judeţele Hunedoara şi Sibiu, care au un important potenţial turistic. Un parteneriat între judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, între cele 3 administraţii locale poate aduce, spre exemplu, circuite turistice cu oferte atât în ţară, cât şi în străinătate. A existat o astfel de idee cu ani în urmă, dar nu s-a făcut nimic. Acum, Consiliul Judeţean Alba trebuie să opteze pentru această formulă, o soluţie pentru a ieşi mai repede din criza economică. Trebuie să înţelegem că promovarea turistică singulară a Albei nu aduce turişti, aşa cum putem observa fiecare dintre noi. E păcat că nu am profitat de perioada în care Sibiul a fost capitală culturală europeană! Aşadar, măcar acum să optăm pentru un parteneriat între cele 3 judeţe, parteneriat care poate aduce importante câştiguri. Administraţiile locale din judeţele amintite au investit mult în reabilitarea monumentelor istorice (ex. Cetatea Alba Iulia) şi sunt de părere că trebuie să vină şi momentul recuperării banilor investiţi, iar activităţile turistice sunt o soluţie.
2. Cea de-a doua propunere vizează Drumul vinului, un proiect al CJ Alba care a rămas prea puţin valorificat din punct de vedere turistic, deşi în Alba există potenţial. De ce în alte ţări poate funcţiona un astfel de proiect, iar la noi, în România, merge bine doar în Prahova? Să nu uităm că Drumul vinului este un obiectiv turistic! E important să se realizeze un parteneriat între CJ Alba, agenţiile de turism şi primăriile din zonă, urmărindu-se mai ales valorificarea potenţialului turistic al fiecărei localităţi. Spre exemplu, turiştii pot pleca din Alba Iulia spre comuna Ighiu, unde se opresc la o gustare şi un pahar de vin sau de ţuică, apoi merg mai departe pe Drumul vinului. Astfel, ar câştiga producătorii din zonă, agenţiile de turism şi nu în ultimul rând judeţul nostru. Din păcate, acest proiect nu a fost continuat, s-a oprit la cele câteva table ruginite pe care abia se mai zăreşte inscripţia Drumul vinului. Prin urmare, turismul trebuie ajutat să se dezvolte, pentru că este un factor important în relansarea economiei. Drumul vinului e un proiect turistic şi el trebuie valorificat mai ales acum, în vremuri de criză, pentru că poate aduce venituri judeţului. Din păcate, din cauza taxelor mari şi multe, dar şi a veniturilor tot mai scăzute ale cetăţenilor, multe pensiuni, mai ales din Munţii Apuseni, sunt nevoite să-şi închidă porţile. În opinia mea, judeţul Alba nu trebuie desfiinţat, nici Consiliul Judeţean, care trebuie însă să muncească mai mult.
ec. Ioan FLOREA
consilier judeţean PSD


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea