Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tulpina sau varianta Omicron a COVID-19. Întrebări și răspunsuri

Publicat

în

Tulpina sau varianta Omicron a COVID-19. Întrebări și răspunsuri: Unde a apărut, care sunt simptomele și cât de contagioasă este

Tulpina Omicron, cu o transmisibilitate crescută, generează un val de infecții fără precedent, la nivel mondial.

Ce este tulpina Omicron?

Tulpina Omicron, care provoacă boala COVID-19 a fost numită „tulpină îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății pe baza dovezilor care arată că prezintă mai multe mutații care îi influențează comportamentul. Există dovezi solide că Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât tulpina Delta, în țări în care transmiterea comunitară a fost documentată, cu o dublare a numărului de cazuri la două-trei zile. Riscul asociat acestei noi tulpini rămâne foarte ridicat.

Elit - Gustul Desăvârșit
Cum s-a dezvoltat tulpina Omicron?

Când un virus este larg răspândit și provoacă multe infecții, iar probabilitatea ca virusul să sufere mutații crește. Cu cât virusul are mai multe ocazii să se răspândească, cu atât are mai multe șanse să sufere modificări.

Tulpinile noi, cum este Omicron, ne reamintesc că pandemia de COVID-19 este departe de a se fi terminat. De aceea este esențial ca oamenii să se vaccineze, în măsura în care au acces la vaccinuri, și să continue să respecte recomandările privind prevenirea răspândirii virusului, precum distanțarea fizică, purtarea măștii și aerisirea corespunzătoare a spațiilor interioare.

De asemenea, este crucial ca vaccinurile și alte măsuri de protecție a sănătății publice să fie accesibile peste tot. Inechitățile în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor lasă țările cu venituri mici, dintre care multe se află în Africa, expuse infectării extinse cu Sars Cov-2.

Unde este prezentă tulpina Omicron?

Omicron a fost depistată în majoritatea țărilor, după ce a fost identificată în noiembrie 2021.

Tulpina Omicron provoacă forme mai severe ale COVID-19 decât alte tulpini?

Primele constatări arată că formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare decât cele cauzate de tulpina Delta. Pe de altă parte, OMS avertizează că nu trebuie considerată o tulpină „blândă”. Se preconizează că nivelul sporit de transmisibilitate va conduce la creșterea numărului de persoane spitalizate, fapt care supune personalul sanitar din linia întâi și sistemele de sănătate unor presiuni sporite, având ca posibil efect un număr mai mare de decese.

Este important să nu uităm că toate tulpinile SARS-CoV-2, inclusiv Delta, pot provoca forme grave ale bolii sau decesul. De aceea este foarte important să se prevină răspândirea virusului și să se reducă riscul individual asociat expunerii la virus.

Este mai contagioasă tulpina Omicron?

Da, tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Totuși, vaccinarea și măsurile de prevenție , precum evitarea spațiilor aglomerate, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea măștii, joacă un rol crucial în eforturile de prevenire a răspândirii COVID-19, fiind știut că aceste acțiuni au fost eficace împotriva celorlalte tulpini.

Boala provocată de tulpina Omicron se manifestă prin simptome diferite?

Nu există informații care să sugereze că Omicron provoacă simptome diferite de cele ale altor tulpini.

Vaccinurile COVID-19 sunt eficace împotriva tulpinii Omicron?

Cercetătorii caută să identifice orice efect potențial pe care tulpina Omicron îl are asupra eficacității vaccinurilor COVID-19. Informațiile sunt încă limitate, dar este posibil ca ca eficacitatea vaccinurilor să fie ușor redusă împotriva îmbolnăvirii grave și decesului, precum și ca vaccinurile să sufere o reducere a capacității de prevenire a îmbolnăvirilor și infecțiilor medii. Cu toate acestea, OMS raportează că, până în prezent, se pare că vaccinurile disponibile asigură un nivel de protecție semnificativ împotriva formelor severe ale bolii și împotriva decesului.

De asemenea, este important să fiți vaccinat, pentru a fi protejat împotriva celorlalte tulpini cu răspândire largă, cum este Delta. Când vă vine rândul, asigurați-vă că beneficiați de vaccin. Dacă vaccinul se face în două doze, este important să le faceți pe ambele pentru a beneficia de protecția maximă.

Dacă am avut COVID-19 sunt protejat împotriva tulpinii Omicron?

OMS raportează că dovezile de până acum sugerează că trecerea prin boală oferă un nivel mai scăzut de protecție împotriva Omicron decât împotriva celorlalte tulpini, cum ar fi Delta. Informațiile sunt limitate, dar vom publica noi date pe măsură ce acestea devin disponibile.

Vaccinați-vă, chiar dacă ați avut COVID-19. Deși persoanele care au trecut prin boală pot dezvolta un anumit nivel de imunitate naturală la virus, nu se știe cât durează și cât de puternică este protecția. Vaccinurile oferă o protecție mai sigură.

Testele COVID-19 depistează tulpina Omicron?

Testul PCR și testul rapid antigen continuă să depisteze prezența COVID-19, inclusiv forma provocată de Omicron.

Copiii sunt mai predispuși să contracteze tulpina Omicron?

Cercetările cu privire la transmisibilitatea Omicron continuă și vom publica actualizări pe măsură ce apar noi informații. Totuși, persoanele care au contacte sociale frecvente și persoanele nevaccinate au mai multe șanse să contracteze COVID-19.

Cum pot să mă protejez și cum îmi pot proteja familia împotriva tulpinii Omicron?

Cel mai important este să reduceți riscul de expunere la virus. Pentru a vă proteja și a-i proteja pe cei dragi:

 • Purtați o mască care acoperă nasul și gura. Aveți grijă să aveți mâinile curate când puneți și scoateți masca.
 • Păstrați distanța fizică de minimum un metru față de ceilalți.
 • Evitați spațiile inadecvat aerisite sau aglomerate.
 • Deschideți ferestrele pentru a aerisi mai bine spațiile interioare.
 • Spălați-vă mâinile frecvent.
 • Vaccinați-vă! Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de OMS sunt sigure și eficiente..
Cum să-i explic copilului meu despre Omicron și alte tulpini ale virusului care provoacă COVID-19?

Știrile despre COVID-19 și despre tulpina Omicron ne invadează viața de zi cu zi. Ca atare, copiii își manifestă în mod firesc curiozitatea și pun multe întrebări. Iată unele idei de ținut minte pentru când încercați să discutați cu copiii acest subiect complicat în termeni simpli și liniștitori.

 • Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă, dar situația trebuie să le fie explicată la nivelul adecvat vârstei.
 • Invitați-vă copiii să spună ce au auzit și ascultați atent ce vă spun. Este important să fiți complet implicați și să luați în serios orice temeri pe care le au. Fiți răbdători. Pandemia și dezinformarea au provocat destule griji și incertitudini pentru toată lumea.
 • Asigurați-vă ca sunteți la curent cu cele mai noi informații. Site-urile organizațiilor internaționale, cum sunt UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, sunt surse sigure și verificate de informații privind pandemia.
 • Dacă nu știți răspunsul, nu încercați să ghiciți. Folosiți ocazia pentru a căuta răspunsul împreună cu copiii.
 • Copiii preiau semnalele emoționale de la adulți – țineți cont de acest fapt. Așadar, chiar dacă sunteți îngrijorat privind reacția și starea copilului, încercați să nu îi transmiteți excesiv de mult din temerile dumneavoastră.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare