Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Tulpina sau varianta Omicron a COVID-19. Întrebări și răspunsuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Tulpina sau varianta Omicron a COVID-19. Întrebări și răspunsuri: Unde a apărut, care sunt simptomele și cât de contagioasă este

Tulpina Omicron, cu o transmisibilitate crescută, generează un val de infecții fără precedent, la nivel mondial.

Ce este tulpina Omicron?

Tulpina Omicron, care provoacă boala COVID-19 a fost numită „tulpină îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății pe baza dovezilor care arată că prezintă mai multe mutații care îi influențează comportamentul. Există dovezi solide că Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât tulpina Delta, în țări în care transmiterea comunitară a fost documentată, cu o dublare a numărului de cazuri la două-trei zile. Riscul asociat acestei noi tulpini rămâne foarte ridicat.

Cum s-a dezvoltat tulpina Omicron?

Când un virus este larg răspândit și provoacă multe infecții, iar probabilitatea ca virusul să sufere mutații crește. Cu cât virusul are mai multe ocazii să se răspândească, cu atât are mai multe șanse să sufere modificări.

Tulpinile noi, cum este Omicron, ne reamintesc că pandemia de COVID-19 este departe de a se fi terminat. De aceea este esențial ca oamenii să se vaccineze, în măsura în care au acces la vaccinuri, și să continue să respecte recomandările privind prevenirea răspândirii virusului, precum distanțarea fizică, purtarea măștii și aerisirea corespunzătoare a spațiilor interioare.

De asemenea, este crucial ca vaccinurile și alte măsuri de protecție a sănătății publice să fie accesibile peste tot. Inechitățile în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor lasă țările cu venituri mici, dintre care multe se află în Africa, expuse infectării extinse cu Sars Cov-2.

Unde este prezentă tulpina Omicron?

Omicron a fost depistată în majoritatea țărilor, după ce a fost identificată în noiembrie 2021.

Tulpina Omicron provoacă forme mai severe ale COVID-19 decât alte tulpini?

Primele constatări arată că formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare decât cele cauzate de tulpina Delta. Pe de altă parte, OMS avertizează că nu trebuie considerată o tulpină „blândă”. Se preconizează că nivelul sporit de transmisibilitate va conduce la creșterea numărului de persoane spitalizate, fapt care supune personalul sanitar din linia întâi și sistemele de sănătate unor presiuni sporite, având ca posibil efect un număr mai mare de decese.

Este important să nu uităm că toate tulpinile SARS-CoV-2, inclusiv Delta, pot provoca forme grave ale bolii sau decesul. De aceea este foarte important să se prevină răspândirea virusului și să se reducă riscul individual asociat expunerii la virus.

Este mai contagioasă tulpina Omicron?

Da, tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Totuși, vaccinarea și măsurile de prevenție , precum evitarea spațiilor aglomerate, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea măștii, joacă un rol crucial în eforturile de prevenire a răspândirii COVID-19, fiind știut că aceste acțiuni au fost eficace împotriva celorlalte tulpini.

Boala provocată de tulpina Omicron se manifestă prin simptome diferite?

Nu există informații care să sugereze că Omicron provoacă simptome diferite de cele ale altor tulpini.

Vaccinurile COVID-19 sunt eficace împotriva tulpinii Omicron?

Cercetătorii caută să identifice orice efect potențial pe care tulpina Omicron îl are asupra eficacității vaccinurilor COVID-19. Informațiile sunt încă limitate, dar este posibil ca ca eficacitatea vaccinurilor să fie ușor redusă împotriva îmbolnăvirii grave și decesului, precum și ca vaccinurile să sufere o reducere a capacității de prevenire a îmbolnăvirilor și infecțiilor medii. Cu toate acestea, OMS raportează că, până în prezent, se pare că vaccinurile disponibile asigură un nivel de protecție semnificativ împotriva formelor severe ale bolii și împotriva decesului.

De asemenea, este important să fiți vaccinat, pentru a fi protejat împotriva celorlalte tulpini cu răspândire largă, cum este Delta. Când vă vine rândul, asigurați-vă că beneficiați de vaccin. Dacă vaccinul se face în două doze, este important să le faceți pe ambele pentru a beneficia de protecția maximă.

Dacă am avut COVID-19 sunt protejat împotriva tulpinii Omicron?

OMS raportează că dovezile de până acum sugerează că trecerea prin boală oferă un nivel mai scăzut de protecție împotriva Omicron decât împotriva celorlalte tulpini, cum ar fi Delta. Informațiile sunt limitate, dar vom publica noi date pe măsură ce acestea devin disponibile.

Vaccinați-vă, chiar dacă ați avut COVID-19. Deși persoanele care au trecut prin boală pot dezvolta un anumit nivel de imunitate naturală la virus, nu se știe cât durează și cât de puternică este protecția. Vaccinurile oferă o protecție mai sigură.

Testele COVID-19 depistează tulpina Omicron?

Testul PCR și testul rapid antigen continuă să depisteze prezența COVID-19, inclusiv forma provocată de Omicron.

Copiii sunt mai predispuși să contracteze tulpina Omicron?

Cercetările cu privire la transmisibilitatea Omicron continuă și vom publica actualizări pe măsură ce apar noi informații. Totuși, persoanele care au contacte sociale frecvente și persoanele nevaccinate au mai multe șanse să contracteze COVID-19.

Cum pot să mă protejez și cum îmi pot proteja familia împotriva tulpinii Omicron?

Cel mai important este să reduceți riscul de expunere la virus. Pentru a vă proteja și a-i proteja pe cei dragi:

  • Purtați o mască care acoperă nasul și gura. Aveți grijă să aveți mâinile curate când puneți și scoateți masca.
  • Păstrați distanța fizică de minimum un metru față de ceilalți.
  • Evitați spațiile inadecvat aerisite sau aglomerate.
  • Deschideți ferestrele pentru a aerisi mai bine spațiile interioare.
  • Spălați-vă mâinile frecvent.
  • Vaccinați-vă! Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de OMS sunt sigure și eficiente..
Cum să-i explic copilului meu despre Omicron și alte tulpini ale virusului care provoacă COVID-19?

Știrile despre COVID-19 și despre tulpina Omicron ne invadează viața de zi cu zi. Ca atare, copiii își manifestă în mod firesc curiozitatea și pun multe întrebări. Iată unele idei de ținut minte pentru când încercați să discutați cu copiii acest subiect complicat în termeni simpli și liniștitori.

  • Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă, dar situația trebuie să le fie explicată la nivelul adecvat vârstei.
  • Invitați-vă copiii să spună ce au auzit și ascultați atent ce vă spun. Este important să fiți complet implicați și să luați în serios orice temeri pe care le au. Fiți răbdători. Pandemia și dezinformarea au provocat destule griji și incertitudini pentru toată lumea.
  • Asigurați-vă ca sunteți la curent cu cele mai noi informații. Site-urile organizațiilor internaționale, cum sunt UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, sunt surse sigure și verificate de informații privind pandemia.
  • Dacă nu știți răspunsul, nu încercați să ghiciți. Folosiți ocazia pentru a căuta răspunsul împreună cu copiii.
  • Copiii preiau semnalele emoționale de la adulți – țineți cont de acest fapt. Așadar, chiar dacă sunteți îngrijorat privind reacția și starea copilului, încercați să nu îi transmiteți excesiv de mult din temerile dumneavoastră.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea