Ştirea zilei
Tristeţea oraşului nostru
Dacă Alecu Russo s-ar ridica din morţi (şi nu numai el), ar întreba: De ce eşti tristă, măreaţă Alba Iulia, templu sfânt de zămislire a neamului românesc, spaţiu unde divinitatea şi-a coborât binecuvântarea, reîntregind între neamurile Europei un popor de aleasă omenie, de distinctă fineţe artistică, de înaltă ţinută eroică? Oare nu tu ai buciumat aici şi ai adunat pe stegarii Unirii care, în acel rece Decembrie 1918, au răspuns, într-un incendiu de entuziasm, strigătului celor din Câmpia Blajului, de la 1848? Oare nu tu eşti altarul mântuirii românilor ieşiţi din jug şi de sub bici străin? Oare nu tu, „centru de necontestat al românismului, al unirii tuturor românilor de pretutindeni” (Rev. VALAHIA, oct. 2008) trebuie să fii mândră că ai recompus România ciuntită de veacuri de himere nesătule?
E tristă Alba Iulia, că mai avem puţin până la centenarul Unirii şi acest izvor de românitate nu este marcat de ce are mai înălţător, mai luminos, mai semeţ istoria ţării – EMBLEMA CELUI MAI MĂREŢ EVENIMENT, 1918 – care a constituit cheia deschiderii României spre modernitate, prin recunoaşterea de amploare în lume, prin dobândirea dreptului la demnitate naţională.
Faţa bulevardului Transilvania s-a schimbat într-o manieră unicat, pentru care cel ce l-a conceput merită felicitări. Continuă în aceeaşi manieră cosmetizarea Cetăţii. Toate bune şi frumoase, dar tot acest tablou trebuie completat, întregit, finalizat cu pecetea istorică a românismului – Monumentul Unirii – despre lipsa căruia nu ştim ce să răspundem când suntem întrebaţi de cei ce vin la sărbătoarea naţională. Amplasarea lui între noua fântână arteziană şi bulevardul parăzilor la marea aniversare, ar conferi acestui spaţiu aura istorică ce i se cuvine. Aici şi nu în altă parte trebuie să lumineze farul unităţii naţionale, pentru că din acest lut al Platoului Romanilor se înalţă ecoul vibrant al Marii Adunări; aici şi nu în altă parte neantul trebuie să îmbrăţişeze în lumină ipostaza simbolică drept memorie a istoriei; aici şi nu în altă parte „Să dăm mână cu mână” în hora mare, fericiţi că suntem moştenitorii temerarilor înaintaşi care au înscăunat măreţia oraşului nostru; aici trebuie să se înalţe însemnul recunoştinţei noastre faţă de cei care o merită cu adevărat. Aici Monumentul Unirii trebuie să devină un reper cotidian, să devină CEASORNICUL CETĂŢII, să devină loc de întâlnire între prieteni, să poarte cununa semeţiei urbei de pisc al istoriei românilor.
Acum doi ani, la Congresul Spiritualităţii Româneşti, „uram” domnului primar, Mircea Hava, să n-aibă somn liniştit până când la Alba Iulia nu va fi înălţat Monumentul Unirii. Atunci, domnul primar a promis că la centenarul Marii Uniri vom avea monument. Cum domnia sa este un bărbat de onoare, nu doar ca primar, ci şi ca cetăţean al oraşului, ar fi jenant să permită ştirbirea demnităţii sale prin nerespectarea cuvântului dat.
Acceptul forurilor administrative locale de a se construi totuşi monumentul, în ciuda tergiversărilor şi intervenţiilor „neavenite”, este îmbucurător, dătător de speranţe că oraşul se va trezi din această lâncezeală condamnabilă, care-i diminuează prestigiul între celelalte urbe (Iaşi, Focşani) unde minunate simboluri evocatoare ale Unirii menţin mereu vie atmosfera de entuziasm în zilele de sărbătorire a momentului. Cu atât mai mult este trist spaţiul parcului Cetăţii, cu cât se ştie că aici piatra păstrează ecoul primei uniri, certificate de ,,Buzduganul cu trei peceţi” al marelui voievod, vis care nu s-a stins timp de trei veacuri şi s-a desăvârşit atunci, la 1918. Monumentul lui Mihai Viteazul (construit de comunişti) este salvarea noastră. Aici se depun coroane de flori de ziua Intrării în Alba Iulia a voievodului, de ziua Unirii lui Cuza, de ziua Unirii Basarabiei cu România şi, pentru că n-avem simbolul cuvenit, tot aici omagiem şi actul celor 100 de mii de români, care şi-au strigat bucuria dezrobirii – MAREA UNIRE. Nicăieri, în acest spaţiu, nu există vreun însemn, mărturie că aici a răsunat atunci, la 1 Decembrie, vocea entuziastă a Marii Adunări.
O emoţionantă lecţie de patriotism ne oferă ziarul „Clopotul Bucovinei” care relatează că în timp de 23 de ani, în piaţa din Cernăuţi, a fost construit de două ori un impunător monument al Unirii, dărâmat de fiecare dată de sovietici. Dacă ei nu-l mai pot construi şi a treia oară, întrucât se află într-o aspră presiune de deznaţionalizare, latinii noştri din acea stăpânire slavă ne trimit mesajul de a li se incrusta numele bucovinean în ansamblul monumentului nostru de la Alba Iulia. Acelaşi apel de frăţietate ni se adresează şi din partea basarabenilor, care sunt independenţi, dar nu sunt liberi pe deplin.
Cu tristeţea urbei noastre se-mpreună tristeţea Aradului, unde, în 1939, se înălţau rugăciuni şi se făceau preparative pentru construirea unei mărturii a frământării patriotice care a conceput desfăşurarea marelui eveniment.
„Comitetul local pentru ridicarea Monumentului Unirei, aici la Arad – unde s’au făurit preparativele măreţului act naţional dela 1 Decembrie 1918 – a binevoit să primească, în favorul ridicării acelui Monument naţional de mult aşteptat, venitul curat ce va rezulta din broşura de faţă care cuprinde două rugăciuni şi câteva gânduri şi îndemnuri de actualitate… Motivul e limpede: Alături şi mai solidă decât un Monument de bronz, trebuie să se înalţe, la această frontieră, Conştiinţa românească despre aceea ce suntem şi trebuie să rămânem aici pe veci!” (ALBA IULIA, de Iconom-Stavrofor Dr. Gh. Ciuhandu, consilier referent eparhial, În loc de Prefaţă).
Atunci, în 1939, oameni ai bisericii din Arad deplângeau şi neîmplinirea „rosturilor” Bălgradului, înălţând rugăciuni pentru deplinătatea acestor împliniri.
„Bălgradule românesc! Tu, din pulberea prigoanelor, prin arhangheliceasca biruinţă a lui Mihai Viteazul, ai fost înălţat pentru întâia dată în slujba istoriei noastre drept CAPITALĂ A ÎNTREGULUI NEAM ROMÂNESC!…
Dar nu toate rosturile tale, Bălgradule românesc, s-au împlinit, până în zilele păcătoşilor din noi!” (idem, p.22,23)
Ce păcat că cei de atunci nu mai există!
Nici la Arad, nici la Alba Iulia nu s-a răspuns până azi la datoria de a-i trece în eternitate, şi prin omagiul nostru, pe înflăcăraţii unionişti.
Se apropie un alt 1 Decembrie… Fie ca şi în acest ceas, după 92 de ani, harnicii noştri edili să-şi deschidă sufletul către marele eveniment al istoriei noastre, înţelegând că administrează un spaţiu a cărui încărcătură spirituală nu poate fi estimată drept valoare de pus la mezat, după bunul plac al unora.
Apelul nostru, al locuitorilor din municipiu, la care aderă şi cei din judeţ şi din ţară, se adresează primilor decidenţi ai acestui leagăn de românitate să nu ducă mai departe povara vinovăţiei că nu şi-au făcut datoria de a înălţa spre cer flacăra sfântă a Ardealului, ca o ştafetă între generaţii.
Prof. Georgeta CIOBOTĂ
Ştirea zilei
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
Greva din educație continuă. Sindicaliştii nu s-au lăsat înduplecaţi de mia de lei, de la 1 iunie, dată joi de guvern.
Oficialii din Executiv spun că aceasta este oferta finală, însă profesorii cer în continuare ca majorările să fie făcute, toate odată, anul acesta, nu în etape.
La rândul lui, președintele Iohannis, a avertizat – dur- „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele” – după ce, potrivit acestuia, dascălii ar fi primit, tot ce au cerut. Într-o ședință excepțională, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca, de la 1 iunie, salariile cadrelor didactice să crească cu 1000 de lei brut, iar ale cadrelor nedidactice cu 400 de lei brut.
Nicolae Ciucă, premier: „Întregul personal din învăţământ, toţi cei peste 330.000 de oameni care, zilnic, au grijă de educaţia copiilor noştri, vor beneficia, de azi, de creşterile salariale. Este un proces ireversibil.”
Sindicaliștii și-au anunțat încă de miercuri seară dezacordul fata de propunerea Guvernului ca abia peste trei ani salariul debutantului în educație, adică cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net. Cadrele didactice vor majorarea acum, nu în tranșe.
Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent”.
Discuțiile cu sindicaliștii au avut loc la Guvern după ce Executivul adoptase deja ordonanța, iar oferta a fost una finală, potrivit Guvernului, așa că negocierile s-au încheiat.
Marius Nistor, FSE Spiru Haret: „De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.”
Ligia Deca, ministrul Educației: „În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar”
Conform calculelor făcute de ministerul Educației, un profesor debutant care până acum avea un salariu net de nici 2.400 de lei va câștiga în plus 580 de lei, de la 1 iunie, ceea ce înseamnă o creștere de 24,4%.
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, debutant
salariu net 31 mai: 2376 lei
de la 1 iunie (24,4%): 2956 lei
De o majorare procentuală similara va beneficia, de pildă, și un profesor cu o vechime de 5-10 ani, care va ajunge de la 2.713 lei la 3.365 de lei. La o vechime mai mare, de 25 de ani, leafa ar urca cu 18 procente, la puțin peste 4.700 de lei. Toate aceste exemple nu iau în calcul sporuri și alte majorări acordate pentru dirigenție, de pildă.
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime
salariu net 31 mai: 2.713 lei
de la 1 iunie: 3.365 lei
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime
salariu net 31 mai: 3.985 lei net
de la 1 iunie (+18%): 4.707 lei
sursă: Ministerul Educației
Liderii PNL și PSD consideră că sursa nemulțumirilor nu ar fi în mod real profesorii, ci membrii unui partid de opoziţie infiltrați în rândul sindicatelor care instigă permanent la proteste. Președintele a avut un mesaj şi mai dur.
Klaus Iohannis, președintele României: „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal.”
Săptămâna viitoare, spun liderii sindicali, dascălii se vor reuni pentru a decide dacă renunță de tot la grevă sau o suspendă, pentru a putea fi organizate examenele.
Ştirea zilei
Vremea, în minivacanța de Rusalii. Unde va fi soare și unde va ploua
Vremea, în minivacanța de Rusalii. Unde va fi soare și unde va ploua
În minivacanța de Rusalii am putea să ne bucurăm de vreme bună. Cel puțin primele trei zile vor fi călduroase. Abia începând din seara zilei de 3 iunie va începe să plouă, însă în zonele montane va ploua în toate aceste zile de vacanță așteptate.
În prima zi de vacanță, pe 1 iunie, temperaturile maxime vor fi între 27 și 34 de grade Celsius, ușor mai scăzute pe Litoral și în Delta Dunării, unde vor ajunge abia între 22 și 25 de grade Celsius.
Înorări temporare și pe stații restrânse vor mai avea loc, în special dimineața și seara, la munte. Aici vântul s-ar putea intensifica în timpul averselor.Minimele termice, la nivel naţional, vor fi cuprinse între 9 şi 19 grade, spune meteorologul de serviciu al ANM, Diana Giurgiu, citată de Agerpres.
Sâmbătă, cald în continuare
Sâmbătă, valorile termice vor rămâne mai ridicate decât cele specifice pentru începutul luni iunie, în aproape toată ţara, cu maxime în general între 23 şi 31 de grade. În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi în toată zona montană, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, mai ales după orele amiezii.
„Vor fi intervale de timp cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, punctiform cu condiţii de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar pe suprafeţe mici. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade”, a mai precizat Giurgiu.
Duminică începe să plouă
Pe parcursul zilei de duminică, în vestul, centrul şi nordul țării, precum şi în zonele de deal şi de munte, instabilitatea atmosferică se va accentua temporar, iar valorile termice vor scădea, în timpul zilei față de ziua precedentă. Astfel, se vor înregistra averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată al vântului şi condiţii de grindină. Izolat, sunt aşteptate cantităţi de apă mai importante.
„În restul teritoriului vom avea o vreme ce se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, local călduroasă îndeosebi în sud, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile doar pe arii mai restrânse, cu precădere în orele serii şi la începutul nopţii. Temperaturile maxime vor oscila între 21 de grade pe Litoral şi 32 de grade în Lunca Dunării şi în centrul Munteniei, iar cele minime între 11 şi 18 grade”, a mai precizat meteorologul ANM.
Conform prognozei, la nivelul Capitalei, atât pe parcursul zilei de 1 iunie, cât şi în week-end, vremea va fi călduroasă. Dacă pe 1 iunie, temperatura maximă va fi de 32 – 33 de grade, sâmbătă aceasta va scădea până ușor în jurul valorii a 30 de grade, la fel şi duminică.
„Duminică, însă, cerul va deveni variabil cu înnorări temporare şi în special seara şi la începutul nopţii va creşte probabilitatea de apariţie a averselor. Temperaturile minime vor fi în jurul a 15 grade”, a ai spus Diana Giurgiu.
Meteorologul a adăugat că, la malul mării, în următoarele zile, vremea va fi frumoasă, dar vor avea loc unele intensificări ale vântului.
„În cursul zilei de 1 iunie vântul va avea unele intensificări, cu viteze de până la 45-50 km/h. Sâmbătă se va mai domoli, vitezele ajungând până la 35-40 km/h, acestea menţinându-se şi în cursul zilei de duminică. Tot duminică, dar spre orele serii şi pe parcursul nopţii, va creşte probabilitatea de apariţie a averselor”, a menţionat reprezentata ANM.
Ştirea zilei
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Am rămas doar 19 milioane. Asta arată primele rezultate definitive ale Recensământului făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică. Cu alte cuvinte, într-un deceniu, au dispărut din statistici peste un milion de români.
Suntem 19 milioane 53.000 de români, potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului. Sunt îngrijorătoare, dacă ne uităm cum a evoluat populația României în ultimele decenii.
În 1992 eram 22 de milioane 800.000 de români și, de atunci, la fiecare zece ani, au dispărut câte un milion de români. Astfel, am ajuns acum la același număr de persoane ca în 1966, atunci când Nicolae Ceaușescu a dat decretul care viza creșterea accelerată a populației.
Alt fenomen îngrijorător: îmbătrânirea populației, care s-a accentual în ultimul deceniu. Vârsta medie a crescut de la 40,8 ani, cât era în 2011, la 41,4 ani, potrivit ultimului recensământ. Și este mai mare la femei, 43,6 ani, față de 40,1 ani la bărbați. De altfel, sunt mai multe femei decât bărbați în România, adică 51,5% din populație.
Acest fenomen de îmbătrânire pune presiune mare pe sistemul de pensii. Pentru că sunt mai mulți pensionari decât tineri, și vor fi tot mai mulți dacă luăm în calcul natalitatea scăzută și migrația. Momentan, statistica arată 100 de persoane tinere, sub 15 ani, la 121 de vârstnici, de peste 65 de ani.
Recensământul făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică a fost al XIII-lea din istorie și primul organizat integral în format digital.
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Ştirea zileiacum 19 ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului