Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei maşini răsturnate în decor, într-o singură zi, pe DN 1

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În week-end DN1 a fost scena răsturnărilor spectaculoase în decor pe şosele din Alba. Din fericire, „cascadorii” de ocazie nu au fost foarte grav răniţi, însă maşinile lor personale au ieşit serios şifonate din impactul cu şanţurile de la marginea şoselelor. lSeria cascadoriilor a debutat sâmbătă, la ora 8.16 pe D.N.1 în afara localităţii Unirea. K. S. I., de 37 de ani, din Aiud, în timp ce conducea un autoturism, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum şi într-o curbă a pierdut controlul autoturismului, răsturnându-se în afara părţii carosabile. În accident, P. E., de 38 de ani, din Aiud, pasager în autoturism, a suferit leziuni corporale uşoare, rămânând sub supraveghere medicală. lLa ora 10,48, tot pe D.N.1, în afara localităţii Mirăslău, B. K. Ş., de 51 de ani, din Cluj Napoca, în timp ce conducea un autoturism pe direcţia Cluj Napoca – Aiud, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum iar într-o curbă la stânga a pierdut controlul volanului, răsturnându-se în afara părţii carosabile. În accident au fost răniţi uşor trei pasageri din maşină, toţi din Cluj Napoca, care au rămas sub supraveghere medicală. lTrilogia răsturnărilor în şanţ s-a încheiat la ora 22.42, pe DN 1, în afara localităţii Câlnic. T. D. S., de 23 de ani, din Bulgaria, în timp ce conducea un autoturism, din cauza neatenţiei, a pierdut controlul autovehiculului, a pătruns pe sensul opus de mers şi s-a răsturnat în şanţul din partea stângă a direcţiei de mers. În urma accidentului conducătorul auto a suferit leziuni corporale uşoare.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare