Transportatorii de mărfuri și pasageri anunță protest cu mii de participanți, pe 22 februarie

Paul Voicu - Primar 2020

Aproximativ 5.000 de membri ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), vor protesta, în 22 februarie, la nivel naţional dar şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti acuzând, o dată în plus, transportul neautorizat practicat de persoane fizice.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) afirmă că a sesizat Guvernul României, Comisia Europeană şi Parlamentul European cu privire la „haosul” din sectorul transporturilor de măfuri şi de pasageri, iar protestul din 22 februarie are rolul de a aduce legislaţia „pe drumul cel bun”.

ELIT

„Fenomenul transportului neautorizat, practicat de persoane fizice din România, a luat amploare şi s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, atât la nivel local, naţional cât şi internaţional, pe fondul gravelor probleme legislative şi operaţionale cu care se confruntă transportul rutier de pasageri. Politicienii şi autorităţile publice locale şi centrale sunt factori direct responsabili pentru dezvoltarea acestui fenomen, unic la nivelul Uniunii Europene, iar opinia publică este de multe ori indusă în eroare de sintagme de tipul ‘microbuz de transport pasageri’, fără să înţeleagă faptul că aceste autovehicule au suferit modificări tehnice neconforme, nu intră în categoria autovehiculelor de transport pasageri fabricate şi omologate în acest scop şi nu beneficiază de verificări periodice specifice în unităţi teritoriale aparţinând Registrului Auto Roman, verificări ce ar trebui să urmărească atât starea tehnică cât şi respectarea gradului de confort şi siguranţă al pasagerilor”, precizează FORT.

Totodată, potrivit sursei citate, transportul neautorizat de pasageri, desfăşurat cu autoturisme sub capacitatea de 9 locuri sau autoturisme de tip microbuz destinate transportului de mărfuri (transformate artizanal, având şi locuri pentru persoane), nu oferă nici o siguranţă, iar pasagerii sunt expuşi tragediilor, fără să beneficieze de asigurare pe întreaga durată a călătoriei aşa cum prevăd actele normative în cazul transporturilor licenţiate.

Mihail David - 2020

Din estimările FORT, bugetul de stat este prejudiciat anual cu sume de ordinul a zeci de milioane de euro din cauza activităţilor de transport ilicit şi neautorizat în timp ce, din punct de vedere al actelor normative în vigoare, pentru combaterea fenomenului este nevoie de modificarea unui singur articol respectiv de eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’, aplicabilă persoanelor fizice, în legea taximetriei.

„Reţeaua de transport internaţional ilegal numără peste 2000 de astfel de autovehicule, unele înmatriculate în Bulgaria având o stare tehnică necorespunzătoare, sute mii de km la bord şi şoferi care dorm maxim 20 de ore/săptămână”,precizează reprezentanţii transportatorilor. (Z.U.)

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...