Traian Berbeceanu află astăzi dacă va fi eliberat din arest

*Vezi de ce a cerut DIICOT – structura centrală prelungirea mandatului de arestare și motivarea deciziei Curții de Apel București

Înalta Curte de Casație și Justiție decide astăzi dacă mandatul de arestare a comisarului Traian Berbeceanu va fi prelungit cu 30 de zile. Completul de 3 al ICCJ, format din Valentin Horia Selaru, Silvia Cerbu si Daniela Encean, va anunta decizia in ceea ce priveste recursul formulat de Traian Berbeceanu fata de incheierea din 19 noiembrie 2013, prin care judecatoarea Adriana Elena Bajan de la Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea DIICOT de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Berbeceanu.

ELIT

Iată motivele pentru care DIICOT a cerut prelungirea mandatului de arestare preventiva a lui Berbeceanu, potrivit site-ului Lumea Justiției (luju.ro):

“In esenta, Parchetul sustine ca temeiurile care au determinat arestarea preventiva initiala a inculpatului Berbeceanu Traian subzista, ceea ce impune in continuare privarea sa de libertate, din urmatoarele considerente:

– exista in continuare date ca inculpatul ar incerca sa zadarniceasca, in mod direct sau indirect, aflarea adevarului, prin influentarea unor martori ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba (cum ar fi inscrisuri, oficiale sau nu, medii de stocare si altele, ce nu se regasesc inca in custodia organelor judiciare).

ADEZIUNE PLUS

Aflarea adevarului ar putea fi influentata in prezenta cauza penala inclusiv prin amenintarile publice adresate de catre inculpat participantilor la procesul penal, cautand sa determine pe unii martori sa isi schimbe declaratiile date initial in fata organelor de urmarire penala, cum este situatia numitilor R.G. si U.I.V.

S-a mai constatat ca inculpatul Berbeceanu Traian, constient de faptul ca exista posibilitatea de a fi cercetat in legatura cu faptele savarsite, a intocmit anterior inscrisuri cuprinzand diverse date si informatii, cu scopul de a prezenta o posibila situatie conflictuala intre institutii ale statului cu atributii pe linia combaterii criminalitatii organizate, si anume Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, prezentand, cu caracter generic, anumite situatii particulare in care a fost implicat personal, tocmai pentru a preconstitui probe in favoarea sa. (..)

Parchetul invedereaza ca, dupa momentul arestarii preventive a inculpatului in cauza, au mai fost efectuate acte de urmarire penala si verificari. Astfel:

– s-a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice cu privire la sistemele informatice ridicate in urma perchezitiilor domiciliare din data de 23.10.2013 de la inculpatul Berbeceanu Traian (medii de stocare), cu clonarea (copierea identica a acestora), raportul de constatare nefiind intocmit pana in prezent datorita volumului considerabil de date existent;

– au fost delegati lucratori de politie judiciara din cadrul I.P.J. Alba in vederea efectuarii unor acte de urmarire penala, precum audierea numitei P.A.C. referitor la depunerile efectuate in contul bancar apartinand inculpatului, deschis la Banca Comerciala INTESA SAN PAOLO Romania S.A. Deva;

– au fost audiati martorii U.I.V., R.G., R.A., P.G.si altii;

– au fost obtinute verificarile efectuate la Serviciul Teritorial Alba-Iulia cu privire la o parte din documentele clasificate ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare, cauzele penale in care inculpatul a intocmit sesizari din oficiu cat si solutiile dispuse de catre unitatea de parchet in cauzele respective;

– au fost obtinute documentele ce au stat la baza vanzarii si schimbului de autovehicule apartinand inculpatului;

– au fost obtinute si alte copii ale unor acte de urmarire penala relevante din dosarele penale nr.71D/P/2011, nr.100D/P/2012 ale D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba;

– au fost solicitate relatii referitoare la situatia contractelor de sponsorizare incheiate cu B.C.C.O.Alba;

– au fost identificate si alte persoane care pot da relatii cu privire la aspecte legate de activitatea infractionala a inculpatului Berbeceanu Traian, persoane ce urmeaza a fi ascultate in calitate de martori.

Astfel, la data de 14.11.2013 la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba a fost depus memoriul numitului Muntean Mircea, deputat in Parlamentul Romaniei, in cuprinsul caruia sunt sesizate infractiuni similare cu cele care fac obiectul cauzei penale, ce ar fi fost savarsite de catre inculpatul Berbeceanu Traian. S-a invederat ca aspectele mentionate in cuprinsul acestui memoriu urmeaza a fi verificate.

De asemenea, au fost identificate persoane care au aratat ca au cunostinta despre savarsirea altor infractiuni precum favorizarea infractorului si sprijinirea unui grup infractional organizat de catre acelasi inculpat, persoane ce vor fi audiate in conformitate cu normele procesual penale”.

Judecatoarea Bajan: “Conchizand, modul in care au fost savarsite faptele pentru care exista indicii temeinice si probe ce conduc la o atare presupunere, constituie in sine un pericol deosebit pentru ordinea publica prin gravitatea extrema intriseca a acesteia”

Judecatoarea Elena Adriana Bajan de la Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea DIICOT de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Traian Berbeceanu. Bajan a explicat ca faptele de care este acuzat Berbeceanu au un impact puternic in randul populatiei, asta chiar daca, asa cum se stie, de la momentul arestarii comisarului au fost organizate actiuni de strada prin care locuitorii din Deva si nu numai si-au exprimat solidaritatea cu fostul sef al BCCOA Alba. De asemenea, interesant este si ca judecatoarea Elena Adriana Bajan face trimitere, in cuprinsul incheierii prin care a dispus mentinerea lui Berbeceanu in arest, la decizia CSM de a apara reputatia sefuluI DIICOT Alba Iulia, Ioan Muresan, unul dintre cei denuntati de Traian Berbeceanu, care insa l-a anchetat pe acesta din urma.

*Prezentam motivele pentru care judecatoarea Elena Adriana Bajan a dispus prelungirea masurii arestarii preventive a lui Berbeceanu:

“Din analiza actelor dosarului, Curtea considera ca exista dovezi suficient de convingatoare, in sensul cerut de art. 681 Cpp, care mentin la un nivel rezonabil banuiala legitima ca inculpatul Berbeceanu Traian a savarsit faptele pentru care s-a pus in miscare actiunea penala impotriva sa. (…)

Cat priveste pericolul pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta pentru societate cercetarea in stare de libertate a inculpatului, consideram ca evaluarea acestuia are la baza o analiza strict criminologica a datelor deja existente la dosar, nefiind necesara efectuarea unui probatoriu separat doar sub acest aspect, lucru de altfel inadmisibil, pentru ca ar avea in vedere un comportament viitor, imprevizibil si incert al acestuia.

Or, daca rezonabilitatea motivului de a banui ca inculpatul a comis faptele pentru care este cercetat exista, de aici rezulta si periculozitatea faptelor si, implicit functie de natura normelor legale ocrotite, si periculozitatea persoanei care le-a savarsit, judecatorul facand o predictie a comportamentului sau vizavi de aceste date.

Din aceasta perspectiva, nu se poate sustine ca, savarsirea acestui gen de fapte de catre persoane care reprezinta statul si care, ca in cauza pendinte, sunt chemate tocmai sa vegheze la respectarea legii, sunt cele care le incalca, nu are un puternic impact asupra opiniei publice, organele abilitate fiind chemate tocmai sa restabileasca increderea in autoritatile statului.

Este de remarcat ca acest caz a fost mediatizat, unii dintre cei angrenati in ancheta fiind defaimati public (procurorul sef DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia solicitand CSM-ului chiar apararea reputatiei sale).

Trebuie subliniat ca inculpatul nu a dat declaratii in fata instantei, intelegand insa sa-si exprime pozitia printr-o scrisoare publica adresata colegilor.

De asemenea, apreciem ca subzista si temeiul prevazut de art. 148 lit.b Cpp – exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unei parti sau a unui martor, aspect reliefat de mesajul de amenintare primit de martorul …. la o zi dupa ramanerea definitiva a propunerii de arestare preventiva a inculpatului .

Conchizand, modul in care au fost savarsite faptele pentru care exista indicii temeinice si probe ce conduc la o atare presupunere, constituie in sine un pericol deosebit pentru ordinea publica prin gravitatea extrema intriseca a acesteia”.

Sursa: Lumea Justitiei

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Drumul vicinal dintre Întregalde și Pârâul Teopului va fi modernizat: Poriectul a primit undă verde de la APM

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul ”Modernizare drum vicinal, între satul Întregalde-Pârâul Teopului, comuna Întregalde,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

Ziarul Hunedoreanului-24.09.2013 26 noiembrie 2013 at 11:05

By Marcel Bot:,,Fostul primar al Devei este penal cu acte în regulă. A încasat 4 ani de pârnaie cu suspendare şi o perioadă de încercare de şase ani în primul proces penal care a ajuns la final după 15 ani de la comiterea faptelor de corupţie.Urmează celelalte dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată. Am numărat peste 90 de cauze în care este judecat, Mircia Muntean spunea că are câteva sute, dar el minte şi exagerează chiar şi atunci când se vorbeşte pe sine de rău…Mircia Muntean a primit de la viaţă tot ce îşi doresc muritorii de obicei: glorie, femei şi avere.” Acesta este individul care l-a denuntat pe comisarul sef Berbeceanu! Si continua sa fie deputat.

Lumea justitiei-20 noiembrie 2013 26 noiembrie 2013 at 11:45

,,CSM IL OCROTESTE PE PROCURORUL DEMASCAT DE BERBECEANU – Consiliul a aparat reputatia profesionala a sefului DIICOT Alba, Ioan Muresan: “S-a subestimat pana la anulare rolul procurorului, subliniindu-se doar importanta comisarului Berbeceanu Traian”. In mod vadit sfidator, inspectorii CSM s-au prefacut ca nu vad ca Muresan i-a deschis dosar lui Berbeceanu, in conditiile in care acesta l-a reclamat, situatie fata de care procurorul avea obligatia sa se abtina.”…,,Pentru ca absurdul sa fie maxim, Plenul CSM reproseaza inclusiv faptul ca jurnalistii au prezentat declaratia de avere a lui Ioan Muresan. Interesant este insa ca pentru CSM incompatibilitatea nu e considerata abatere disciplinara. Iar in cazul sefului DIICOT Alba incompatibilitatea si conflictul de interese sunt evidente, in conditiile in care Muresan l-a anchetat pe Berbeceanu, desi acesta il reclamase cu privire la posibile incalcari ale legii si implicari in acte de coruptie.”

Cotidianul- 24 noiembrie 2013 26 noiembrie 2013 at 11:59

“Am dorit să fac două precizări. Eu nu am ştiut nimic despre acest caz, până când el nu a izbucnit, în octombrie. Deci, din iulie când am înţeles că ofiţerul nostru a făcut un raport oficial conducerii IGP şi până în octombrie, eu nu am fost informat despre acest lucru de către şeful Poliţiei Române despre raport”, a declarat Radu Stroe…,,Dacă aş fi ştiut, poate că ofiţerul nostru n-ar fi fost astăzi în situaţia în care se află”

Facebook ,, Respect Traian Berbeceanu!" 26 noiembrie 2013 at 12:14

Livia Botici, Producător Știri la Televiziunea INFO HD – ”Astăzi se împlineşte o lună de la momentul în care comisarul şef Traian Berbeceanu a fost arestat! O lună, cât o veşnicie! Au fost zile în şir în care am sperat că, la un moment dat, adevărul va învinge, dar au fost şi zile în şir în care speranţa a fost lovită peste ambii obraji de nedreptate… Ca un simplu om, mi-e extrem de greu să mai am încredere că într-un final, dreptatea va învinge. Am văzut prea multe exemple în care şmecherii şi interlopii, ajutaţi de alţi infractori, de data aceasta, din sistemul menit să ne apere, au câştigat lupta! Însă, imediat ce gândurile mele fug spre neputinţă, vin altele, care îmi spun că astăzi trebuie să fie altfel. Războiul nu e gata! Astăzi, şmecherii, interlopii şi infractorii din sistem nu mai pot câştiga! Au câştigat o singură luptă. Şi-au dorit ca Traian Berbeceanu să fie arestat, să îl vadă jos, lovit, sângerând, şi au reuşit! Uită însă un singur lucru! Comisarul şef Traian Berbeceanu nu a fost distrus şi va veni ziua în care se va întoarce! Niciun infractor nu a ieşit vreodată câştigător din războiul cu Traian Berbeceanu! Şi nici nu va exista vreodată unul! Comisarul va renaşte din cenuşă, asemeni păsării Pheonix! Va fi din nou aici, pentru a ne apăra de ei!”

Horea 26 noiembrie 2013 at 12:19

Am incercat sa postez, mesajul de mai jos, si la alte articole dar mi-a fost respins.
Icerc si aici:

„VIDEO: Nu au mai avut răbdare! Câţiva elevi de la un liceu din Alba Iulia şi-au ”tras” un derdeluş pe coridorul şcolii!!”

COMENTARIILE la articolul de mai sus, au fost oprite.

Daca ziarul UNIREA ar da dovada de spirit civic si de responsabilitate ar OPRI si aparitia pe site a acestui articol „futurist”!

Horea 26 noiembrie 2013 at 12:22

Oare de ce-mi este BLOCATA aparitia postarilor?

Francisco de Quevedo 26 noiembrie 2013 at 12:39

,,Acolo unde justiţia nu funcţionează, e periculos să ai dreptate.”

Comentariile sunt oprite