Trafic de droguri sintetice la Alba Iulia: un olandez, un belgian și trei români au primit mandate de arestare

hotarare judecatorTribunalul București a dispus ”arestarea preventivă a inculpaţilor Hulea Ovidiu-Cristian şi Suto Alexandru pe o perioadă de 29 de zile, de la data punerii în executare a măsurii. Arestarea preventivă a inculpaţilor Jonker Petrus Anthonius, Buzdugan Dănuţ-Gheorghe şi Roos Emmanuel Martine Odiel pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 13.12.2013 până la data de 11.01.2014, inclusiv”, după cum se arată pe portalul instanței. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Cei cinci au fost învinuiți de DIICOT de trafic de droguri sintetice după perchezițiile ce au avut loc, joi, în 10 locații din Alba şi una din Oradea. Potrivit procurorilor, acțiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată. Învinuiții aveau legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, și se ocupau în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme pe care le dețin.

ELIT

”S-a reţinut că în cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.

De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (?-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (?-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc ce se regăsesc în cuprinsul Legii nr. 143/2000, Tabelul anexă nr. II.

Totodată, se reţine faptul că învinuiţii din prezenta cauză, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau ‘întăritor mat’, ‘creatină’ şi ’2-phenylbutyronitrile’ – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril).

Cantitatea totală de pre-precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone. Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro”, după cum au informat reprezentanții DIICOT.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

pensionar sarac 15 decembrie 2013 at 10:16

Numai pacate, si droguri, saracie, somaj, ura, imbogatire fara munca, lipsa de sanatate, educatie, a adus democratia din 1989.

CARCOTASUL 15 decembrie 2013 at 11:56

A trebuit sa cada Berbeceanu, ca sa poata fii arestati acesti „gainari”(dupa aprecierile unora)! Incet incet se vede cat de implicat era Berbeceanu in crima organizata, si pe ce baza se dau titlurile de „Politist al anului” in Romania!

cocolino 15 decembrie 2013 at 13:44

Astia sunt varful aisbergului, restul pe cand ? Ca e plina Alba Iulia de trantori care traiesc pe picior mare si sunt intr-o supraveghere continua pana ies la pensie. Cam multi soptitori pe metru patrat.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...