Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: Nu ai voie să folosești cuțitul, să mănânci fructe rotunde, dar nici usturoi și ceapă

În fiecare an, pe 29 august, este prăznuită sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Pe lângă faptul că se ține post, în credința populară apar și alte tradiții pe care ar fi bine să nu le încalci.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserică Ortodoxă a rânduit că ziua de 29 august să fie zi de post aspru.

ELIT

Citește și:  30 august: Sfântul Alexandru, ”protectorul omenirii”. Ce se spune despre persoanele care poartă numele de Alexandru și Alexandra

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Potrivit tradiției, există o serie de obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie de cei mai credincioși creștini.

Se spune că în această zi este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că formă lor amintește de cea a capului. De asemenea, în ziua Tăerii Capului nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mână.

În popor se vorbește și de un post care ține „de la cruce până la cruce”, un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave. Postitorii mâncau în această zi numai o turtă de grâu sau de mălai.

Pentru că amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan, nu se mănâncă struguri și nu se bea vin roșu (fiind asociate cu sângele). De asemenea nu se mănâncă usturoi, ceapă, mere, pere (în general fructe și legume rotunde, care seamănă cu un cap).

Nici varză nu se mănâncă, pentru că se zice că pe varză i-a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul. (C.M.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

coco 27 august 2015 at 5:32

Ce alte porcarii ne mai invata traditia ????

coco 27 august 2015 at 5:40

Ineptii ca astea citite mai sus numai in tra romaneasca e posisibil. De unde s-a scos si povestile atea cu capul lui ioan botezatorul taiat pe varza?? Bag seama : chiar suntem un neam de cretini nu crestini !!! Saracul Ioan botezatorul cred ca ne plange de mila. Cu aricole de astea chiar ca nu suntem decat niste pui de naparci. Caraghios neam mai suntem.

Comentariile sunt oprite