Curier Județean
Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului (Sf. Maria Mică), sărbătorită de credincioși în 8 septembrie
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. În 8 septembrie este celebrată nașterea Maicii Domnului, una dintre cele mai emblematice si îndrăgite figuri feminine ale creștinătății.
Tradiția populară românească cunoaște mai multe legende despre nașterea Fecioarei Maria, însă toate au la baza dorința lui Ioachim, descendent al regelui David si a Anei, urmașa a neamului lui Aaron (părinții Mariei) de a avea un copil. Bătrâni, cu frica si cu credința in Dumnezeu, asupriți si considerați blestemați din cauza ca nu puteau avea un copil, Ioachim si Ana s-au rugat neîncetat lui Dumnezeu sa le dăruiască un copil. Ana a fost binecuvântata de Dumnezeu, îngerul Gavriil înștiințând-l de minunea care va veni. Pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru milostenia pe care le-a arătat-o, de la vârsta de 3 ani si pana la 9 ani, fetită ce va purta numele de Maria este dusa la Templu.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
In calendarul arhaic, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este cunoscuta sub denumirea de Sfântă Maria Mica si este echivalenta încheierii anotimpului de vara si începutul celui tomnatic. De acum încolo, frigul si ploile se pot instala oricând, pământul își cere dreptul, iar lucrările de toamna trebuie neapărat sa fie întreprinse. Insectele văzduhului si ale pământului încep sa se refugieze din calea frigului. Totodată, rândunelele își încep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerata in tradiția populara un indiciu al timpului propice începerii muncilor agricole de toamna. Pentru un mai mare efect tămăduitor, este ideal ca adunarea si colectarea plantelor medicinale sa aibă loc pana in sărbătoarea Sfintei Marii Mici. Oficial, după data de 8 septembrie, se da totodată startul culesului viilor si al strângerii roadelor de orice fel.
Culegerea fructelor si a legumelor de toamna este un prilej de bucurie si de mândrie daca exista belșug. In multe zone ale tarii se organizează târguri si iarmaroace, însoțite de voie buna, de cântări si petreceri câmpenești si de precupeți isteți, iscusiți in arta negustoritului.
Citește și: nume derivate de la Maria sărbătorite de Sfânta Maria
Ca orice sărbătoare care trebuia ținuta si sfințita prin încetarea oricăror treburi gospodărești, in ziua de 8 septembrie sunt interzise activitățile domestice importante. Ziua care preceda aceasta sărbătoare si cea care urmează sărbătorii, adică zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la rândul lor “zile sacre”, in tradiția populara fiind cunoscute sub denumirea de “cercurile Sfintei Marii”. Femeile care vor sa nască ușor trebuie sa se roage Fecioarei Marii si Sfinților Ioachim si Ana pentru “dezlegarea pântecelui.” Si aceste zile lucrul in gospodărie sau preparatul bucatelor sunt interzise sau in caz contrar vei abate asupra ta si asupra copiilor tai mania divina. Una din credințele moștenite din bătrâni ne vorbește despre pedeapsa cu arsuri sau izbituri… Daca ești mama si vrei sa-ti ferești copilul de pete si nenorociri, nu cumva sa lași pe foc o oala cu mâncare…
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Felicitări de Sfânta Maria Mică • Urări de Sfânta Marie Mică • SMS-uri de felicitare de Sfânta Maria
Daca in aceasta zi de sărbătoare înfloresc perii si merii, o toamna lunga si frumoasa se anunța. Daca in schimb ploua in ziua Nașterii Maicii Domnului, iată un semn care prevestește o toamna ploioasa si friguroasa. Se crede de asemenea ca intre sărbătorile celor doua Marii nu cade bruma.
Sursa: Crestinortodox.ro

Curier Județean
Au pus în pericol siguranța în trafic: Doi șoferi, din Ciugud și Ocna Mureș, prinși de polițiștii din Alba
Au pus în pericol siguranța în trafic: Doi șoferi, din Ciugud și Ocna Mureș, prinși de polițiștii din Alba
La data de 11 august 2022, în jurul orei 24,00, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier Alba au depistat un bărbat de 36 de ani, din comuna Ciugud, județul Alba în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului autovehiculului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
La data de 11 august 2022, în jurul orei 20,00, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un tânăr de 26 de ani, din Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism, pe Calea Moților din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemie.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Curier Județean
Bărbat de 38 de ani, din Zlatna, reținut de polițiști: Beat și cu permisul reținut, a condus un tractor
Bărbat de 38 de ani, din Zlatna, reținut de polițiști: Beat și cu permisul reținut, a condus un tractor
La data de 11 august 2022, în jurul orei 19,00, polițiștii din Zlatna au depistat un bărbat de 38 de ani, din Zlatna, în timp ce conducea un tractor, pe raza localității Trâmpoiele, având permisul de conducere reținut și fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de acesta, polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis și au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 12 august, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.
Curier Județean
Femeie din Alba, lovită și amenințată de fostul iubit, într-un local: Agresorul s-a ales cu dosar penal
Femeie din Alba, lovită și amenințată de fostul iubit, într-un local: Agresorul s-a ales cu dosar penal
La data de 11 august 2022, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către o femeie de 59 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că a fost agresată și amenințată de către fostul concubin.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, pe fondul unor neînțelegeri legate de o sumă de bani, bărbatul, în vârstă de 47 de ani, ar fi agresat-o și amenințat-o pe femeie, în timp ce se afla în incinta unui local public din Alba Iulia.
Față de acesta, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și amenințare.
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins
-
Ştirea zileiacum 5 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Actualitateacum 16 ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe