Rămâi conectat

Ştirea zilei

Totul e sublim în împărăţia „Euterpei”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Citind titlul acestei cărţi de excepţie oricine îşi poate da seama de sensibilitatea autorilor: prof. Adrian şi Carmen Solomon, pentru că într-adevăr nici una din cele nouă muze ale antichităţii nu emană atîta forţă magică în sufletul muritorilor, ca muza muzicii şi a poeziei, lirice – Euterpe – (e limbajul dragostei care înnobilează sentimentele şi umanizează gândirea – R. Wagner). Tot din carte desprindem ideea că mitologia elenă a oferit culturii europene „Mitul lui Orfeu”,  una din cele mai frumoase pagini închinate dragostei şi forţei de necontestat a muzicii.
Marele merit al celor doi autori este acela că au reuşit scriind această carte să ne facă să înţelegem adevărata muzică începând de la o vârstă fragedă, chiar din clasa a V-a a cursurilor elementare, se redă cu lux de amănunte o serie de elemente caracteristice muzicii care ne ajută şi ne fac să înţelegem mai bine, cât de sublimă e această artă ca: *Sunetul muzicii, limbajul muzical, melodia, mijloace de expresie, timbrul muzical etc. * Genurile muzicale, vocal, vocal instrumental, muzical dramatic etc Tipuri de muzică: cultă, romantismul muzical, populară, bisericească, de divertisment etc. Toate capitolele arătate mai sus, dezvoltate pe larg în carte, sunt însoţite de „picanterii” deosebit de frumoase cuprinse în „lecturile în care găsim o serie de intimităţi ale marilor compozitori clasici şi universali.
Partea a ll-a a cărţii cuprinde „Culegeri de texte muzicale”. La început cu un frumos dicton: „atâta timp cât exist, vreau să cânt” (George Enescu). Găsim foarte multe cântece din creaţia universală, din creaţia românească, cântece populare, colinde şi cântece de Crăciun, cântece de muzică uşoară şi romanţe, cântece ocazionale (începând cu „Deşteaptă-te române”), cântece patriotice, cântece pentru copii etc.
Partea a lll-a a cărţii „Audiţia muzicală” cu o serie de sugestii: minunata lume a muzicii, invitaţie la dans, bijuterii muzicale, piese clasice pentru cunoscători, triumf şi sărbătoare, amintiri de acasă etc.
O carte completă care înnobilează nu numai pe cei doi autori, prof. Adrian şi Carmen Solomon dar şi pe cei care reuşesc să intre în posesia ei. Pentru că  muzica e un  balsam al  sufletului, ne face să trăim într-o permanentă dispoziţie, ne face mai buni, mai iubitori, mai umani, de aceea multe genii ale omenirii o adoră pentru „frumuseţea ei eternă”.
Aurel ROMAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea