Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Toate-s noi şi vechi sunt toate la conducerea PDL Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Democrat-liberalii din Alba şi-au ales noua conducere la sfârşitul săptămânii trecute, la conferinţa judeţeană organizată sâmbătă la Casa de Cultură a Sindicatelor fiind prezenţi 611 delegaţi din totalul de 618 cu drept de vot din tot judeţul. Pe lângă mobilizarea exemplară a PDL, de remarcat a fost şi prezenţa mai multor lideri importanţi de la centru, inclusiv a premierului Emil Boc, care a descris judeţul Alba drept „capitala perfomanţei politice a PDL”. Alături de Boc s-au mai aflat la Alba Iulia secretarul general al PDL Vasile Blaga, ministrul de Interne Traian Igaş, presedinta organizaţiei de femei Sulfina Barbu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu. Conferinţa de alegeri a PDL Alba nu a oferit surprize de niciun fel, numărul candidaţilor care nu au reuşit să acceadă în noul BPJ putând fi numărat pe degete, la fel ca şi atacurile contracandidaţilor între ei. Nici femeile nu au fost la mare căutare, doar două reuşind să facă parte din noua structură.
A fost însă o conferinţă vie, transparentă şi bine organizată de vreme ce procesul de alegeri s-a desfăşurat fără prea mulţi timpi morţi şi fără sincope. Mircea Hava, de altfel singurul candidat la funcţia de preşedinte al PDL Alba, a fost reales aproape în unainimitate, el adunând 602 voturi „pentru” şi doar 9 voturi „împotrivă” de la cei 611 delegaţi prezenţi. El va fi secondat de trei prim-vicepreşedinţi: Ion Dumitrel, Gheorghe Rotaru şi Clement Negruţ, un secretar general – Alexandru Pereş, doi secretari general adjuncţi – Sorin Bumb şi Marius Haţegan, 17 vicepreşedinţi – Crişan Vasile, Roşian Radu, Dobra Nicolae, Olar Corneliu, Baco Mihai, Bian Silviu, Cucui Alin, Danciu Alexandru, Fulea Ionuţ, Ponoran Silviu, Popa Iancu, Rusu Traian, Ursaleş Traian, Vinţeler Silviu, Paul Voicu, Bogăţan Ioan, Badea Oana şi 14 secretari executivi – Raţiu Tiberiu, Igor Cojocaru, Mureşan Livia, Bărdaş Horia, Simion Marcel, Bendea Adrian, Tătar Virgil, Morar Mihai, Albu Nicolae, Bora Gheorghe, Ceteraş Marius, Racuci Claudiu, Moldovan Nicolaie, Şinca George. Din noul BPJ mai fac parte Şerbu Nicolae – trezorier, Marin Başa – preşedintele Comisiei judeţene pentru Statut, etică şi litigii, şi Nicolae Truţă – preşedintele Comisiei Judeţene de revizie şi control.
lPost de prim-vicepreşedinte, înfiinţat cu dedicaţie pentru Clement Negruţ
Începând de sâmbătă, PDL Alba are nici mai mult nici mai puţin de 3 prim-vicepreşedinţi în loc de doi, decizia suplimentării cu o poziţie de prim-vicepreşedinte fiind luată cu doar două zile înainte de alegeri, se pare pentru a-l împăca pe deputatul Clement Negruţ. Acesta a ameninţat public, cu o săptămână înainte de alegeri, că dacă nu va fi ales prim-vicepreşedinte îşi va da demisia din toate funcţiile din partid. Ion Dumitrel a obţinut sâmbătă 576 voturi „pentru” şi 35 „împotrivă”, Gheorghe Rotar – 480 voturi „pentru” şi 131 „împotrivă”, iar Clement Negruţ doar 396 „pentru” şi 215 „împotrivă”, ceea ce înseamnă că deputatul ar fi pierdut locul de prim-vicepreşedinte în favoarea primarului din Blaj dacă ar fi fost puse în joc doar două astfel de poziţii. De altfel o uşoară tensiune s-a simţit în discursul lui Gheorghe Rotar, care l-a atacat pe Negruţ: „Pe viitor trebuie să avem mai mare discernământ când desemnăm candidaţii pentru funcţiile de parlamentar pentru că am avut şi eşecuri, un parlamentar care ne-a părăsit (n.r. – Călin Potor a demisionat şi s-a înscris în PNL), un parlamentar care în momente grele a votat împotriva noastră (n.r. – Clement Negruţ a votat anul trecut pentru moţiunea de cenzură a PSD)”. Negruţ a spus că şi-a depus candidatura pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte pentru că „muncesc de 14 ani în acest partid şi vroiam să-mi dovedesc că sunt bun pentru PDL”.
l”Ospătarul” Bogdan, umilit la voturi de „dinozaurul” Pereş
Ambiţia viceprimarului din Sebeş, Adrian Bogdan, de a-l contracandida pe actualul secretar general al PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş, s-a soldat cu un eşec răsunător pentru primul. Mai tânărul Bogdan a încercat să mobilezeze sala printr-un discurs presărat cu sincerităţi, dar şi cu atacuri destul de dure la adresa lui Alexandru Pereş. „În ultima vreme imaginea mea a fost atacată pe nedrept. Se spune că am fost un simplu ospătar. Da, am fost ospătar şi atunci am servit oamenii la fel cum o fac acum din funcţia de viceprimar al municipiului Sebeş. (…) Haideţi să dăm o şansă tinereţii în PDL, haideţi să nu transformăm noi dinozauri în partidul local”, i-a îndemnat Adrian Bogdan pe cei prezenţi în sală. La discursul său, cel mai bine au reacţionat tinerii din organizaţia Sebeş, aduşi special pentru a întreţine atmosfera. Alexandru Pereş nu a răspuns cu aceeaşi monedă, discursul său fiind mai elegant şi mai echilibrat. „Un partid, ca să trăiască, are nevoie de tinereţe, dar ca să reziste are nevoie de maturitate şi discernământ pentru a putea trece de momentele dificile în care se regăseşte în lupta politică”, a spus Pereş. În cele din urmă senatorul a fost reales în funcţia de secretar general cu 535 voturi „pentru” şi 58 voturi „împotrivă”, în timp ce Adrian Bogdan a fost creditat cu doar 58 de voturi „pentru” şi 535 „împotrivă”.
lMircea Hava se bazează în continuare pe echipa PDL Alba
„Dacă nu aveam o echipă puternică aici n-am fi ajuns niciodată unde suntem acum. Din 2005 am putut să creştem echipa de primari la 44 şi o să mai creştem, pentru că avem primari oameni care fac treabă, am dovedit că ştim să aducem bani şi am dovedit că suntem oameni ai faptelor şi nu ai poveştilor. Eu nu m-am consacrat ca om politic prin marile discursuri pe care le-am ţinut de la tribună sau prin faptul că am povestit despre nu ştiu ce doctrine. M-am consacrat ca om politic prin administraţie, prin ceea ce am arătat că pot să fac. Prima alianţă am făcut-o cu oamenii partidului democrat şi cu cetăţenii din Alba Iulia. Oamenii au înţeles că lucrăm pentru ei, au văzut rezultate şi ne-au votat. Ăsta este marele secret”, a spus Mircea Hava în discursul său de la alegerile de sâmbătă din partid.
l”Alianţa socialist-populistă” atacată de la tribuna PDL Alba
Prezent la alegerile pentru funcţiile de conducere în cadrul PDL Alba, premierul Emil Boc a declarat că din tot programul alianţei socialist populiste PSD-PNL este de acord cu un singur obiectiv al acestora, respectiv că vor rămâne în opoziţie până în 2019. Emil Boc a atacat dur noua alianţă formată de partidele din opoziţie, spunând că apără şi consolidează statul creat de fostul preşedinte social-democrat Ion Iliescu, care „prin mentalitatea şi lucrurile pe care le-a promovat în România, avem un stat care nu a încurajat munca şi a încurajat lenea”. Primul ministru a precizat că Opoziţia se grăbeşte să parafeze această alianţă, deoarece ştie că începând cu acest an orice zi care trece, trece în favoarea PDL şi măreşte şansele acestui partid de a câştiga alegerile din 2012, deoarece începând cu 2011 partidele din coaliţie vor să înceapă să culeagă roadele politice deoarece nu au permis statului să intre în faliment. De asemenea, şeful Guvernului a precizat că, anul viitor, când românii vor merge la vot vor avea de ales între „alianţa socialist populistă, care a lăsat ţara pe marginea prăpastiei în 2008 cu politicile populiste pe care le-au promovat” şi PDL care, alături de celelalte partide din coaliţie, şi-a asumat lucrurile grele, serioase, dureroase, dar corecte pentru România. La rândul său, ministrul Traian Igaş a spus că PNL şi PSD nu reuşesc decât să fie „partide populiste”, nici de dreapta, nici de stânga, conduse de doi oameni, Antonescu şi Ponta, care nu s-au remarcat cu nimic nici în politică, nici în viaţa profesională. Sulfina Barbu a vorbit despre noua uniune ca despre „un măr otrăvit, pregătit de Dan Voiculescu”.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

VINERI 12 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia

17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia

20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs

SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

DUMINICĂ 14 AUGUST

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

LUNI 15 AUGUST

12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.

Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.

La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.

A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

O familie din Arieșeni a rămas, în doar câteva clipe, fără agoniseala de o viață, după ce un incendiu le-a distrus casa.

„În această dimineață în comuna noastră s-a întâmplat o mare nenorocire, în urma unui incendiu o familie și-a pierdut agoniseala de o viață. Este vorba de familia lui Bîte Cornel, epitropul de la biserică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fac apel pe această cale la cei care vor să sprijine financiar familia care a rămas fără adăpost.

Cont RO52BTRLRONCRT0495934501 sau direct la Cornel. Dacă cineva dorește să sprijine cu materiale de construcții este foarte bine. Mulțumesc, doamne ajută!”, a transmis Gheorghe Pantea, primarul comunei Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea