Rămâi conectat

Actualitate

Toader Ignat, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare la ÎCCJ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Toader Ignat, fostul şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici s-a judecat recursul declarat de Ignat la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti prin care era condamnat la 7 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Sentinţa de la ÎCCJ a fost pronunţată miercuri, 15 iunie, şi este definitivă şi irevocabilă. În acest dosar prejudiciul stabilit de anchetatori se ridică la circa 80 de miliarde de lei vechi. Practic, Ignat este acuzat că în 2001 împreună cu şefa de laborator Iulia Mihu a sustras de la sediul societăţii mai multe acte, medalii obţinute la concursuri, dosarele cu codurile de bare, precum şi corespondenţa cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci privind vinurile „Jidvei”. Toader Ignat a vrut să se răzbune astfel pentru că urma să fie dat afară de la conducerea Complexului, ca urmare a neregulilor constatate de noii proprietari. Printre acestea se regăsesc crearea de plusuri în gestiune, de ordinul miliardelor de lei vechi, prin întocmirea unor evidenţe contabile duble, dictate doar de obţinerea de profituri „pe sub mână”.
O altă metodă folosită pentru a „stoarce” bani era menţionarea unui randament de obţinere a mustului din struguri mai mic faţă de cât era cel real. Prin aceasta se obţinea o mare cantitate de vin neevidenţiată scriptic, ce era ulterior vândută în sticle înregistrate ca sparte, cu etichete şi dopuri trecute ca „pierderi”. De altfel, aprovizionarea societăţii cu etichete, dopuri de plută şi sticle pentru toate sortimentele produse se făcea de la firme „agreate”, la preţuri duble comparativ cu cele ale pieţei, în schimbul unor comisioane consistente. Pe de altă parte, s-a constatat şi livrarea de mărfuri fără documente, anchetatorii demonstrând că se trecea ulterior la regularizarea stocurilor sau înregistrarea unor consumuri nereale de materiale aferente îmbutelierilor (sticle, cioburi, etichete, dopuri, cartoane). Ca o concluzie asupra gestiunii, experţii arată că s-au întocmit acte de intrare – ieşire din gestiuni false sau în neconcordanţă cu prevederile legale. De asemenea, nu se înregistrau cantităţile reale îmbuteliate sau produse, fraude care, potrivit expertului, nu puteau fi constatate decât în momentul încărcării pe mijloacele de transport. Pe rolurile instanţelor din ţară se află şi alte procese în care Toader Ignat este judecat pentru fapte comise în perioada cât a deţinut funcţia de director al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea