Tinerii agricultori ar putea beneficia de credite cu dobânzi reduse pentru achiziția terenurilor, din partea Parlamentului European
Tinerii agricultori ar putea beneficia de credite cu dobânzi reduse pentru achiziția terenurilor, din partea Parlamentului European
Parlamentul European intenționează să introducă noi politici pentru a stimula recoltele și a îmbunătăți viața fermierilor, astfel tinerii agricultori vor putea accesa mai ușor credite pentru achiziția terenurilor agricole.
Prioritatea instituției europene este să îi încurajeze pe tinerii fermieri să își desfășoare activitatea în domeniul agricol, un prim pas fiind accesarea mai ușoară a creditelor pentru cumpărarea de terenuri.
În acest sens, joi, pe 19 octombrie, eurodeputații au adoptat o rezoluție privind înnoirea generațiilor în agricultura UE, cu 447 de voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” și 7 abțineri, a anunțat agenția de presă a Parlamentului European.
În 2020, 57,6% dintre conducătorii de exploatații agricole aveau cel puțin 55 de ani, în timp ce doar aproximativ 12% aveau mai puțin de 40 de ani. Aceste cifre îi îngrijorează pe reprezentanții europeni care au stabilit o strategie pentru a stimula atragerea tinerilor în domeniul agriculturii.
În textul adoptat se menționează că tinerii fermieri sunt de două până la trei ori mai expuși respingerii cererilor de împrumut pentru a-și începe sau extinde afacerea agricolă. Astfel, deputații propun ca tinerii agricultori să beneficieze de credite cu dobânzi reduse, cu sprijin pentru prima tranșă a împrumutului. De asemenea, sunt prevăzute și consultații suplimentare pentru fermierii începători.
Prețul ridicat și disponibilitatea redusă a terenurilor reprezintă un alt impediment. În acest sens, deputații solicită Comisiei Europene să evalueze posibilitatea de a acționa la nivelul UE, inclusiv prin instrumente legislative, pentru a îmbunătăți funcționarea piețelor naționale de teren agricol. Scopul este ca tinerii fermieri să poată avea acces mai ușor la teren și să contribuie la soluționarea problemelor legate de concentrarea terenurilor și acapararea acestora.
Astfel, va fi creat un observator al UE pentru terenurile agricole, care să monitorizeze tendințele și prețurile de vânzare și închiriere a acestora, pentru a asigura o mai mare transparență a tranzacțiilor în UE. Politicile UE și cele naționale ar trebui să se muleze pe nevoile tinerilor fermieri, după cum au afirmat membrii Parlamentului European, care propun Comisiei să se asigure că aceste nevoi sunt reflectate în evaluările impactului noilor politici.
Europarlamentarii au ținut să sublinieze că tinerii fermieri sunt mai dispuși să adopte tehnologii noi și să aplice practici agricole sustenabile decât agricultorii mai în vârstă, obișnuiți cu tehnici învechite. Prin urmare, rezoluția pune accentul pe necesitatea asigurării accesului tinerilor fermieri la internet sigur, precum și la instruire în competențe digitale, planificare de afaceri sau practici inovatoare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Rabla pentru sobe 2024: Cum poți beneficia de 10.000 de lei pentru soluții de încălzire. Modalitatea de înscriere în program
Rabla pentru sobe 2024: Cum poți beneficia de 10.000 de lei pentru soluții de încălzire. Modalitatea de înscriere în program Programul „Rabla pentru sobe”, lansat de Ministerul Mediului prevede acordarea de ajutor financiar de până la 10.000 de lei, locuitorilor din zonele montane, pentru cumpărarea unor soluții de încălzire eficiente. Citește și: Ajutor de încălzire […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite