Rămâi conectat

Actualitate

Termenul „rapel”, cel mai căutat cuvânt în DEX, al lunii februarie. Care este definiția și originea cuvântului

Ziarul Unirea

Publicat

în

.Termenul de „rapel” este cel mai căutat cuvânt pe platforma dexonile.ro, al lunii februarie. Astfel, de la începutul lunii a fost căutat se cel puțin 890 de ori pe zi. 

Cuvântul „rapel” este cel mai căutat cuvânt pe platforma Dexonline din această lună. Interesul asupra cuvântului „rapel” a crescut semnificativ în ultima perioadă și asta o demonstrează statisticile căutării termenului pe internet.

Dacă cei mai mulţi folosesc cuvântul „rapel” pentru a defini a doua doză a unui vaccin, el are şi ale înţelesuri.

1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice.

2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.

3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.

„După ce ne căţărăm trebuie să ne dăm şi jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză şi exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit”, spune instructorul Nicolae Badea, potrivit Mediafax.

Doctorul Valeria Herdea a explicat și ce înseamnă cuvântul „rapel” din punct de vedere medical.

„A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reintărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, a spus dr. Valeria Herdea.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce ar face populația României în cazul izbucnirii unui război? SONDAJ despre reacția la un conflict armat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce ar face populația României în cazul izbucnirii unui război? SONDAJ despre reacția la un conflict armat în România. Institutul INSCOP Research la comanda New Strategy Center, a realizat un sondaj, în perioada 6-14 noiembrie 2023, privind atitudinea românilor în caz de război. Astfel, 50,5% dintre respondenți au declarat că ar lupta pentru a-și apăra […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare