Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Telenovela contribuției plătite de Consiliul Local către STP Alba Iulia continuă

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Primăria propune o suplimentare cu 3,4 milioane de lei a contribuției către AIDA Transport local
*STP Alba Iulia reclamă existența unor restanțe de 4,5 milioane de lei și solicită o suplimentare de aproape 8 milioane

dorin nistorPe ordinea de zi a ședinței din 29 octombrie se află un proiect de hotărâre prin care se propune suplimentarea contribuţiei Consiliului Local al municipiului Alba Iulia la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local, în cuantum de 3.444.648.

Potrivit raportului de specialitate ce însoțește proiectul acești bani sunt necesari deoarece AIDA-TL a constat faptului că suma de 14,5 milioane de lei reprezentând contribuţia pe anul 2013, nu este suficientă pentru a acoperi în totalitate cheltuielile.

Explicațiile sunt oferite de Dorin Nistor, directorul Asociației, într-o adresă înregistrată la Primăria Alba Iulia, printr-o înșiruire complicată de analize, estimări de venituri la începutul anului, coroborate cu indici de inflație și de scumpiri al căror rezultat este o listă de sume necesare pentru anul 2013, astfel încât transportul local să se desfășoare în bune condiții:
– 15.378.313 lei reprezentând contribuție pentru 20i3;
– 2.002.613 lei reprezentând gratuități pentru 2013;
– 639.193 de lei reprezentând contribuție necesară pentru acoperire factură definitivă decembrie 2012.

Astfel, conform economistului Dorin Nistor, sumele suplimentare solicitate pentru anul 2013 sunt:
– 2.106.716 lei reprezentând contribuție pentru 2013;
– 698.739 de lei reprezentând gratuități pentru 2013;
– 639.193 de lei reprezentând contribuție necesară pentru acoperire factură definitivă decembrie 2012.
TOTAL: 3.444.648 de lei.

*Din cauza datoriilor neplătite de AIDA-TL directorul STP Alba Iulia amenință din nou cu sistarea transportului public din municipiu și cere o suplimentare a contribuției cu aproape 8 milioane de lei

Nu știm dacă explicațiile pe care le va oferi directorul AIDA-TL consilierilor locali îi va convinge pe aceștia să aprobe alimentarea ”rezervorului” STP Alba Iulia cu încă ”un plin” în valoare de 3,4 milioane de lei – bani publici, însă notificarea directorului firmei de transport local, cu siguranță, îi va pune din nou pe aleșii locali pe jar și avem toate șansele să asistăm la o nouă ședință cu motoare turate la maxim, mai ales în zona consilierilor PNL.

Chiar dacă amenințarea cu ”suspendarea prestării serviciului de transport public începând cu data de 22.10.2013” nu s-a materializat, semn că ori s-a mai plătit ceva din restanțe, ori s-a obținut o păsuire astfel încât problema să poată fi pusă pe masa consilierilor, din textul notificării înregistrate la Primăria Alba Iulia în data de 14.10.2013 rezultă clar că lucrurile nu stau foarte bine:

Notificare prin care vă solicităm ca într-un în termen de 5 zile de la primirea prezentei să achitaţi contravaloarea serviciilor de transport public prestate în municipiul Alba lulia în valoare de 4.570.000 lei pentru perioada iunie 2013 – octombrie 2013, în conformitate cu prevederile contractului nr. 226/1683/2012 (aprobat prin HCL Alba lulia nr. 260/08.08.2013) şi a prevederilor legale.

Vă reamintim că la finele anului 2012 sumele restante ale Consiliului Local al municipiului Alba lulia pentru serviciile de transport public prestate erau de 5.000.000 lei, adică o întârziere de peste 90 zile (aproape 4 luni) de la momentul angajării cheltuielii de către operator şi până la momentul aprobării sumelor în bugetul local. Până la momentul plăţii efective, întârzierile sunt şi mai mari – de peste 120 zile.

Vă rugăm să înţelegeţi că în situaţia în care de anul trecut restanţele au rămas aproape constante, la această dată având de încasat de la dumneavoastră suma de 4.570.000 lei, ne este imposibil să mai asigurăm resursele financiare necesare aprovizionării cu carburant cât şi pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii la autobuzele cu care prestăm acest serviciu public, iar de la data prezentei înţelegem să nu ne mai asumăm răspunderea juridică pentru eventualele accidente sau neîndeplinirea condiţiilor privind siguranţa circulaţiei.

Potrivit dispoziţiilor art. 36 (3) din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, prezenta notificare reprezintă preavizul de 5 zile pentru suspendarea/limitarea prestării serviciului de transport public.
Dacă în acest termen nu se vor efectua plăti, vă rugăm să informaţi Consiliul Local Alba lulia, primăria Alba lulia si populaţia din municipiul Alba lulia cu privire la suspendarea prestării serviciului începând cu data de 22.10.2013.

Suplimentarea resurselor financiare de către Consiliul Local Alba lulia (rectificare bugetară)

De asemenea vă solicităm să realizaţi demersurile necesare pentru suplimentarea resurselor financiare (rectificare bugetară) pentru asigurarea continuităţii serviciului de transport public local în Zona tarifară nr. 1 – municipiul Alba lulia cu suma de 7.950.000 lei clin care:
– 4.570.000 lei – este suma descrisă la pct. 1 din prezenta adresă şi reprezintă sumele restante la plată pentru serviciile efectuate în lunile iunie – octombrie (prezumata) 2013, întârziere de peste 90 zile;
– 3.380.000 lei – reprezintă sumele necesare pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013 la care se adaugă facturile definitive pe septembrie şi octombrie. Suma nu conţine definitiva pe decembrie 2013, aceasta putând fi facturată doar în anul 2014.

Penalităţi în valoare de 901.814 lei ale Consiliului Local Alba lulia

Până la această dată. pentru serviciile prestate în anul 2013 pentru municipiul Alba lulia am încasat suma de 9.525.000 lei, faţă de necesarul de 17.530.260 lei solicitat şi fundamentat prin adresa nr. 140/16.01.2013.
Din sumele încasate până la această dată, suma de 609.315 lei reprezintă penalităţi de întârziere percepute şi achitate suplimentar pentru neplata la termen o obligaţiilor faţă de societăţile de leasing; la aceste sume se mai pot adăuga penalităţi şi de la alţi furnizori şi care până la data prezentei nu ne-au fost comunicate; în cazul în care Consiliul Local Alba Iulia şi începând cu data prezentei refuză în continuare să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile asumate prin contract nr. 226/1683/2012 încheiat între AIDA-TL şi STP şi aprobat prin HCL Alba lulia nr. 260/08.08.2013, STP va fi nevoită să factureze penalităţi pentru neplata la termen şi calculate conform contract (0.04 % pe zi întârziere) în valoare de 292.499 lei.

În total, până la această dată, Consiliului Local Alba lulia îi pot fi imputate penalităţi totale în valoare de 901.814 lei şi care cresc în fiecare zi.

Risipirea acestor sume putea fi în totalitate evitată deoarece de fiecare dată când au fost supuse aprobării în Consiliul Local Alba lulia sumele necesare pentru transportul public existau resursele necesare şi cu toate acestea Consiliul Local a refuzat să ducă la îndeplinire obligaţiile asumate prin contract nr. 226/1683/2012 încheiat între AIDA-TL şi STP şi aprobat prin HCL Alba lulia nr. 260/08.08.2013.

Faţă de această situaţie deosebit de gravă prezentată în cele de mai sus, având în vedere obligaţia asigurării continuităţii serviciului public de transport local cât şi faptul că societatea noastră şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, vă solicităm efectuarea plăţilor către noi şi să decideţi cât mai repede posibil asupra modului în care urmează să derulăm activitatea noastră astfel încât să nu se mai producă dezechilibre financiare”, se arată în notificarea întocmită de STP Alba Iulia.

De ce există aceste restanțe și mai ales de ce sunt necesare suplimentări; de ce calculele AIDA-TL care a fost înființată să supravegheze modul în care se cheltuie banii publici în privința transportului local sunt atât de diferite față de cele ale prestatorului de servicii, și despre multe altele vom afla cu siguranță în ședința de Consiliu Local de marți, 29 octombrie 2013.

Tot atunci sperăm să aflăm de ce cheltuielile cu salariile pentru cei 3 angajați ai AIDA-TL au rămas la nivelul de 12.300 de lei pe lună (fără contribuții), rezultând o medie de 4.100 de lei pe lună pentru un angajat, în condițiile în care într-o ședință ce a avut loc cu mai multe luni în urmă s-a convenit ca acestea să fie reduse semnificativ (precizăm că bugetul de venituri și cheltuieli pentru AIDA-TL a fost aprobat recent, în adunarea generală a asociației al cărei președinte este primarul Mircea Hava, din data de 14 octombrie 2013).

FOTO: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Circulație feroviară oprită temporar între stațiile Valea Lungă și Copșa Mică din cauza unei viituri: Ambele fire de circulație au fost acoperite de aluviuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Circulație feroviară oprită temporar între stațiile Valea Lungă și Copșa Mică din cauza unei viituri: Ambele fire de circulație au fost acoperite de aluviuni Traficul feroviar este oprit temporar între stațiile Valea Lungă și Copșa Mică, deoarece ambele fire de circulație au fost acoperite de aluviuni, în urma unei viituri puternice care a provocat creșterea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea