Rămâi conectat

Ştirea zilei

Telecabină de la Roșia Montană la Arieșeni, drum expres de 55 de kilometri între Câmpeni și Orăștie, proiectele USR Alba pentru dezvoltarea județului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Telecabină de la Roșia Montană la Arieșeni, drum expres de 55 de kilometri între Câmpeni și Orăștie, proiectele USR Alba pentru dezvoltarea județului

Propunerile de proiecte ale USR Alba, pentru Strategia de Dezvoltare a Județului până în anul 2027, sunt cel puțin îndrăznețe, dacă nu chiar de domeniul SF-ului.

Printre propunerile susținute de consilierul județean Rof Marius se află, de exemplu, un drum expres care ar urma să lege Câmpeni de Orăștie și să măsoare, la finalizarea construcției sale, o lungime de 55 de kilometri.

Acest drum ar urma să fie parcurs în doar 35 de minute, inițiatorii propunerilor incluzând chiar și un tunel construit pe cel de-al patrulea tronson. Potrivit documentului tronsoanele acestui drum sunt următoarele:

TRONSON I Câmpeni – Abrud ( Drum expres)
TRONSON II Abrud-Zlatna (TUNEL)
TRONSON III ZLATNA – Cheile Cibului (Drum expres + TUNEL)
TRONSON IV Cheile Cibului -Orastie (TUNEL + Drum expres) – Parteneriat cu Județul Hunedoara

Susținătorii acestei propuneri motivează importanța construirii unui astfel de proiect în Munții Apuseni deoarece: „Acest drum expres este de o necesitate vitală pentru întreaga zonă a Munților Apuseni. Pentru a evita depopularea totală a orașelor și comunelor din zonă, trebuie ca prioritatea zero a Consiliului Județean Alba să devină crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investitori și construirea de platforme industriale. Motorul dezvoltării economice este infrastructura, prin facilitarea unei rețele de transport rutier cu un înalt grad de mobilitate, astfel încât orice investitor să -și dorească să pună bazele unei afaceri în aceste zone izolate.”

Pe lângă drumul expres care urmează a fi construit între Câmpeni și Orăștie, USR Alba a mai propus și realizarea unei rețele de telecabine în Apuseni, pe traseul Roșia Montană – Câmpeni – Arieșeni.

Dacă și aceasta ar fi realizată, Munții Apuseni ar face o concurență „de Cartea Recordurilor” chiar și marilor stațiuni de schi din Europa, lungimea sa totală ajungând la aproape 50 de km.

Motivarea construirii unui astfel de proiect, așa cum scrie și USR Alba, ar fi următorul: „ Având in vedere potențialul turistic dezvoltat al zonei, este mai mult decât necesară realizarea unui circuit care sa pună in evidență Roșia Montană ca și comunitate minieră cu rețeaua de galerii miniere din perioada Imperiului Roman, peisajele mirifice din zona orașului Câmpeni și zona Arieșeni. În perioada de iarnă pentru o mai bună fluidizare a traficului rutier spre pârtiile de schi din Arieșeni, turiștii vor putea opta pentru transportul cu telecabina pana la baza pârtiei.”

Alte propuneri mai includ realizarea unei rețele turistice de autobuze, care să asigure zilnic turul județului Alba, construirea a nu mai puțin de 4 heliporturi în Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș și Zlatna și lărgirea circuitului turistic din zonă.

Astfel, proiectele cu care USR Alba vine la „masa negocierilor” sunt de o anvergură impresionantă, aproape de domeniul Science Fiction-ului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea