Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

”Taxa pe lux”, în vigoare din 2024: Până la ce dată trebuie declarate mașinile și casele scumpe la ANAF

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Taxa pe lux”, în vigoare din 2024: Până la ce dată trebuie declarate mașinile și casele scumpe la ANAF

Începând din 2024, pentru o perioadă de 5 ani, contribuabilii sunt obligați să completeze declarația privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare și să o depună la ANAF.

Citește și: Taxa pe lux 2024: Cum se aplică și ce sume vor plătii proprietarii de locuințe și mașini scumpe

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Declarația trebuie completată de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia. Ulterior, aceasta va fi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.

Concret, noua taxă pe lux se va plăti pentru locuințe și mașini scumpe. În cazul proprietăților imobiliare, taxa este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, adică aproximativ 500.000 de euro. În cazul mașinilor, aceasta este 0,3% din suma care depășește 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro.

Formularul trebuie trimis până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal.

”Conform Legii 296/2023, impozitul special va viza, începând de anul viitor, casele și mașinile scumpe, astfel:

-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro)”, se arată în proiectul depus de ANAF.

Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări. Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea