Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Tarifele la gunoi în municipiul Sebeș majorate semnificativ! Consilierii locali au aprobat creșteri de peste 200 la sută

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Local Sebeș a aprobat în ședința din 21 iulie majorarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare în municipiul Sebeș cu procente cuprinse între 169,28% și 250 la sută, potrivit anexei la contractul de concesiune dintre primărie și operatorul local SC Greendays SRL.

 

În ceea ce privește tariful colectare deșeuri nesortate pentru populație, creșterea este de la 4,59 de lei/persoana/luna la 7,77 lei (TVA inclus). Potrivit calcului făcut de aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Sebeș, procentul de creștere în acest caz este de 169,28% (vezi FOTO anexa). Practic majorarea este însă de 69 la sută.

Același formulă de calcul este folosită și în cazul celorlalte tarife, unde procentul de creștere aprobat de aleși este între 213% și 250 la sută.

 

Care este de fapt procentul corect de creștere, care este formula potrivită de calcul în această situație rămâne să decideți fiecare dintre dumneavoastră, întrucât opiniile celor pe care i-am consultat în această chestiune au fost contradictorii. Chiar dacă majoritatea a susținut că procentul de creștere este greșit calculat, nu s-a ajuns la un consens.

tarife majorare gunoi Sebes

 

Iată formula pe care se presupune că  au utilizat-o cei de la Primăria Sebeș:

(7,77 x 100) / 4,59 = 169,28 (%)

Și aici formula pe care alții o consideră a fi mai potrivită:

4,59 (tarif vechi)

7,77 (tarif nou)

Diferența este de 3,18 lei

Dacă 4,59 reprezintă 100%, cât la sută reprezintă 3,18 ?

3,18 = x

X= (3,18 x 100) / 4,59

X= 69,28 (%)

 

În cazul în care procentul de creștere trecut în anexa proiectului de hotărâre nu este cel corect, atunci se poate pune următoarea întrebare. Cum de le-a scăpat acest detaliu până și consilierilor locali care au analizat documentul înainte să îl voteze?

 

Este vorba despre “Hotărârea nr. 151/2015 a Consiliului Local al municipiului Sebeș privind aprobarea modificării tarifelor practicate de c:itre SC Greendays SRL in caclrul contractului cle delegare prin concesiune a serviciului dc salubrizare al Municipiului Sebeș. nr.5/20.02.2012 și incheierea unul act aditional prirind nrodilicarca Anexei la corrtract.

Voturi : 12 vouri pentru -Albu. Apolzan, Besoiu, Bogdan, Bobar, Hdbean, Nistor P. ,Rodean. Roncea, Stancu. Spătariu. Șerbanescu. – 1 abtinere – Nistor Dorin”.

 

CITEȘTE ȘI: Misterul creșterii tarifelor pentru colectarea gunoiului din Alba Iulia, dezlegat. Majorare cu 36%, 42% și 61 de procente

Tariful pe care populația din Sebeș îl plătește pentru colectarea deșeurilor menajere este cu peste 30 la sută mai mare decât cel practicat la Alba Iulia. La fel și recenta majorare, care, procentual, la Sebeș, este aproape dublă decât cea aprobată în municipiul reședință de județ.

 

Asta în condițiile în care distanța de la Sebeș la Cristian în județul Sibiu, la depozitul de deșeuri unde se transportă acum gunoiul din Alba, este mai mică pentru operatorul de salubrizare din Sebeș, decât pentru cel din Alba Iulia.

Se pare că simulările făcute din timp de cei de la Primăria Alba Iulia împreună cu operatorul local de salubrizare nu au fost deageaba, rezultatul fiind cea mai mică majorare la tariful de gunoi înregistrată la nivelul județului Alba.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia: ”Groapa de gunoi de la Pârâul Iovului a fost închisă”. De astăzi albaiulienii plătesc mai mult pentru gunoiul menajer

Vă reamintim că începând cu 16 iulie a fost interzis accesul și depozitarea de deșeuri municipale în groapa de gunoi, tarifele pentru colectarea gunoiului crescând astfel semnificativ și definitiv în tot județul.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea