Târgul liceelor și meseriilor – activități propuse de Inspectoratul Școlar Județean Alba

Târgul liceelor și meseriilor , editia a IV-a, reprezintă o etapă importantă în activitatea de informare a elevilor de clasa a VIII-a, etapa de orientare școlară și profesională.

Elevii vor afla informații despre fiecare unitate de învățământ, astfel încât, la sfârșitul clasei a VIII-a să poată să aleaga ruta școlară și, de ce nu, ruta profesională.

Evenimentul se desfășoară cu participarea tuturor absolvenților clasei a VIII-a din unitățile de învățământ preuniversitar. Liceele vor prezenta oferta educațională pentru nivel liceal și profesional. Elevii și părinții vor avea la dispoziție și profesorii psihopedagogi din școli pentru o consiliere și orientare profesională conform intereselor și aptitudinilor personale.

Calendarul desfășurării activității:

09.05.2018 – Sebeș – Sala de Sport “Florin Fleșeriu” Sebeș;
10.05.2018 – Alba Iulia – ( inclusiv zona Zlatna ) – Colegiul Tehnic “ D. Pavel” Alba Iulia;
11.05.2018 – Cîmpeni – (inclusiv zonele : Abrud, Albac, Arieseni, Baia de Aries )– Colegiul National ” Avram Iancu” Cîmpeni;
14.05.2018 – Cugir – Casa de Cultura a orasului Cugir;
15.05.2018 – Blaj –( inclusiv zona Jidvei )- Liceul Tehnologic “ Timotei Cipariu “ Blaj;
16.05.2018- – Aiud – (inclusiv zona Ocna Mures ) – Colegiul National “Titu Maiorescu”Aiud.

În paralel cu această activitate se va desfășura în județul Alba și “Caravana meseriilor” din domeniul automotive organizata de CNDIPT în parteneriat cu Camera de Comerț și industrie Româno –germană astfel:

09.05.2018 – Sebes – Sala de Sport “Florin Fleșeriu” Sebeș
10.05.2018 – Alba Iulia – ( inclusiv zona Zlatna ) – Colegiul Tehnic “ A. Domsa” Alba Iulia
11.05.2018 – Cîmpeni – (inclusiv zonele : Abrud, Albac, Arieseni, Baia de Aries )– Liceul tehnologic Silvic Cîmpeni

”Caravana meseriilor”, o campanie de consiliere şi orientare profesională a elevilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iniţiază o campanie ce vizează consilierea elevilor de clasa a VIII-a şi părinţilor acestora, în vederea maximizării potenţialului acestora.

Studiile arată că rata reală de promovare la bacalaureat nu este atinsă de majoritatea celor care termină liceul şi că angajatorii au nevoie de viitori angajaţi cu experienţă, nu doar cu un bagaj de cunoştinţe teoretice. Aceasta înseamnă că este necesară orientarea unor elevi spre o rută adecvată profilului lor psihovocaţional şi cerinţelor pieţei, în vederea creşterii şanselor de găsire a unui loc de muncă.

Campania ”Caravana meseriilor” propusă susţine iniţiativa MEN din anul 2012 de a reînfiinţa învăţământul profesional din România, iniţiativă concretizată sub forma programului ”Alege-ţi drumul!”

În perioada aceasta, profesorii consilieri şcolari din CJRAE, din cabinetele şcolare de asistenţă psihopedagogică vor desfăşura activităţi de consiliere şi orientare cu elevii de clasa a VIII-a şi părinţii acestora, pentru a-i ajuta în alegerea opţiunii de continuare a studiilor. Accentul se va pune pe acei elevi care văd ca alternativă în continuarea studiilor şi învăţământul profesional și dual. Se va promova oferta învăţământului professional și dual din judeţul Alba, respectiv beneficiile alegerii acestuia. Campania îşi propune ca finalitate: orientarea școlară și profesională elevilor de clasa a VIII-a să se bazeze, în principal, pe interesele şi aptitudinile personale.

Inspector școlar general, prof. Eugenia Marcela DĂRĂMUȘ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...