Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Tabloul „M. Rex” al artistului Liviu Lăzărescu, donat către Colegiul Național Militar din Alba Iulia. Opera îl înfățișează pe voievodul Mihai Viteazul

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Reprezentanții paginii de socializare a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au anunțat donația tabloului „M. Rex” al artistului Liviu Lăzărescu pentru Colegiul Militar.

Maestrul Liviu Lăzărescu a donat Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia lucrarea intitulată „M. Rex”, înfățișându-l pe voievodul Mihai Viteazul. Opera s-a aflat până acum în custodia Colegiului Național „Decebal” din Deva, instituție de învățământ pe care artistul a absolvit-o.

„Cine iubește România îl iubește implicit și pe Mihai Viteazul. Și invers! Acesta este motivul pentru care l-am pictat pe acest Mare Om al Istoriei noastre. Iar locul optim pentru expunere nu putea fi altul mai potrivit decât Colegiul Național Militar din străvechea Cetate a Albei Iulia, numit chiar „Mihai Viteazul”. Aș vrea să menționez aici neroada opinie cârcotașă a unora – după care Marele Domnitor ar fi fost un „condotier”, conducător militar cu armate plătite pentru a cuceri ținuturi și averi. Nimic mai fals! Domnitorul fusese cunoscut în Europa de mărimile vremii, unde participase la turniruri etc. Om cult, el nu putea ignora evidența limbii comune a celor trei Principate. Unificarea lor îi devenise scopul vieții – plătit, vai!, prin jertfă. Mie îmi apare ca primul Rege al românilor, motiv pentru care am întitulat portretul „M. Rex”, Mihai Rege, în partea de jos sugerând tricolorul inexistent pe atunci (roșu-galben și galben-albastru provenite din drapelele vechilor principate române).

Mărturisesc recunoștința ce port conducerii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, o Școală de înaltă ținută în care înfloresc militari-patrioți”, a spus profesorul universitar Liviu Lăzărescu.

Tabloul a fost înmânat reprezentantului colegiului militar, locotenent colonel Raul Turic, de către directorul Colegiului Național „Decebal” Deva, domnul Marin Florin Ilieș.

Maestrul Liviu Lăzărescu s-a născut în anul 1934 în satul Mărtinești, județul Hunedoara și a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București la clasa marelui profesor Corneliu Baba. A activat peste 40 de ani la Catedra de Pictură a Institutului de Arte Plastice din București, unde a parcurs toate treptele didactice universitare, de la preparator și până la „Profesor Honoris Causa”, au transmis reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: ACCIDENT rutier în Alba Iulia, pe strada Detunata. Două mașini s-au lovit

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: ACCIDENT rutier în Alba Iulia, pe strada Detunata. Două mașini s-au lovit Un accident rutier a avut loc în Alba Iulia, pe strada Detunata, 19 mai, în jurul orei 17:30, după ce două mașini s-au lovit. Pompierii intervin cu două autospeciale. Citește și: Accident rutier grav la Blaj. O persoană a rămas incarcerată după […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea