Sute de români bugetari riscă să rămână fără post: Sunt vizați cei cu funcții de demnitate publică
Sute de români bugetari riscă să rămână fără post: Sunt vizați cei cu funcții de demnitate publică
Principalii angajați vizați sunt cei cu funcții de demnitate publică, unde numărul acestora se reduce cu 25%.
Numărul total al posturilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcţiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreşedinţi şi a funcţiilor asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%, iar posturile vacante, neocupate, fără personal încadrat, şi funcţia de şef de birou vor fi desfiinţate, potrivit Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
Proiectul de lege prevede şi majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu, direcţie şi direcţie generală în instituţiile publice, respectiv pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuţie, pentru constituirea unei direcţii este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuţie iar pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuţie.
De asemenea, se are în vedere diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%, limitarea funcţiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar şi reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administraţia locală, dar și cele din cabinetele conducătorilor autorităţilor/agenţiilor/instituţiilor publice autonome, aflate sub controlul, coordonarea sau autoritatea Parlamentului României sunt alte prevederi incluse în document.
În proiectul de lege sunt propuse o serie de măsuri care să conducă la reducerea cheltuielilor de funcţionare ale instituţilor şi autorităţilor publice, respectiv aprobarea/modificarea de normative de cheltuieli pentru instituţiile şi autorităţile publice indiferent de modul de finanţare în ce priveşte dotarea cu autoturisme, consumul de carburanţi şi introducerea de normative pentru cheltuielile cu achiziţia de aparate de telefonie mobilă şi de abonamente lunare de telefonie mobilă.
„Se propune ca, începând cu exerciţiul bugetar al anului 2024, la elaborarea şi aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autorităţile publice locale aferente capitolului bugetar 67 „Cultură, recreere şi religie” să nu depăşească 2,5% din veniturile proprii realizate în exerciţiul bugetar precedent”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului de lege.
Astfel, cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă. Eventualele depăşiri ale costului de achiziţie pentru aparatele de telefonie mobilă sau ale costurilor cu abonamentele lunare de telefonie mobilă sunt suportate de personalul încadrat beneficiar al serviciilor de telefonie mobilă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024: Beneficiarii vor fi obligați să-și cumpere și sistemul de stocare a energiei
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024: Beneficiarii vor fi obligați să-și cumpere și sistemul de stocare a energiei Un proiect de ordin al Ministerului Mediului, aflat în dezbatere publică, modifică ghidul de finanţare a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, astfel încât cei interesați să primească bani și pentru achiziționarea unui sistem de stocare a energiei electrice produse, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfânta Maria Mică 2024. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
MESAJE de Sfânta Maria Mică 2024. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje haioase de Sfânta Maria 2024: Ce SMS-uri și urări amuzante poți trimite de Sf. Maria
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 septembrie 1940: România devenea stat legionar. Abdicarea regelui Carol al II-lea duce la instaurarea dictaturii lui Ion Antonescu