Rămâi conectat

Curier Județean

1-5 mai 2024: SKEPSIS reprezintă Alba Iulia la un important și inedit festival internațional de teatru organizat în Tunisia

Ziarul Unirea

Publicat

în

SKEPSIS reprezintă Alba Iulia la un important și inedit festival internațional de teatru organizat în Tunisia!

În perioada 1-5 mai 2024, compania de teatru Skepsis se numără printre teatrele și companiile de teatru din 24 de țări care participă la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru SAHARA, organizat în Tunisia.

Evenimentul propune 5 zile în care artiști din 24 de țări vor prezenta 34 de spectacole și vor oferi publicului și participanților 11 ateliere de formare într-un decor de vis: dunele deșertului Sahara, Jersine, regiunea Qibli, Tunisia.

Grupul Skepsis a fost invitat să reprezinte România cu spectacolul ”Cine-i Stăpânul ?”, un spectacol original creat de Viorel Cioflică în genul Commedia dell Arte, gen de teatru pe care trupa din Alba Iulia îl practică cu succes în ultima decadă. La solicitarea organizatorilor, coordonatorul grupului Skepsis va susține în cadrul evenimentului un atelier de formare pe tema improvizației în teatru.

Citește și: 19 – 25 mai 2024 – Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia. PROGRAMUL ediției a XVII-a: Spectacole de teatru, musical-uri, lansări de carte, expoziții și ateliere de creație

”Participarea la acest eveniment certifică profesionalismul trupei, potențialul creativ al grupului și buna reputație de care ne bucurăm la nivel internațional. Spectacolul propus de noi a fost jucat cu succes în Cehia, Bulgaria, Germania și Grecia iar acum va ajunge și în Tunisia. Nu putem decât să fim recunoscători experților care ne-au inițiat cu ani în urmă în tainele acestui gen de teatru pe care trupa noastră îl abordează respectând autenticitatea și principiile sale fundamentale.

Fiecare participare internațională este o oportunitate de a ne promova orașul și țara, de a învăța și de a da mai departe din ceea ce știm. Suntem onorați de invitația primită și vom răsplăti încrederea organizatorilor. E păcat să vorbești în deșert dar e o reală bucurie să poți să joci teatru acolo!” – Viorel Cioflică.

Evenimentul este rezultatul unui proiect cultural inițiat și coordonat de regizorul Hafedh Khalifa, fiind organizat de instituții de stat și organizații civile din Tunisia : Ministerul Tineretului și Sportului ; Biroul Național de Turism;  Fundația Națională pentru Dezvoltarea Manifestărilor Culturale; Agenția Națională pentru Patrimoniu; Delegația Națională pentru Afacerile Culturale Kebili; Ministerul Familiei, Femeilor, Copiilor și Persoanelor Vâsrtnice; Asociația Speranței Culturale Jersine.

”Specificul acestui festival este acela că e un eveniment care ajunge la un public și nu un eveniment care așteaptă un public. Un public numeros ne așteaptă an de an. Aș spune că publicul căruia ne adresăm este sursa principală care cere și alimentează cu energie acest eveniment. Provocăm trupele participante să părăsească spațiile convenționale și să își prezinte spectacolele într-un teatru de vis în care scenele și sălile obișnuite sunt înlocuite de nisipul și cerul deșertului. Mediul natural este un element important pe care îl promovăm, proiectul punând în relație populația,  cultura și ecoturismul. Aici abordările teatrale obișnuite sunt nevoite să se transforme și actorii sunt nevoiți să găsească noi forme de expresie.” – Hafedh Khalifa (Organizator)

Evenimentul este intercultural și promovează schimbul de experiență între artiștii participanți, exponenți ai unor arte diferite. Teatrul, poezia, dansul, literatura și muzica sunt prezente în festival prin personalități de marcă din universul cultural și artistic contemporan din zona arabă și mediteraneană.

Ca de fiecare dată, grupul Skepsis respectă caracterul internațional al evenimentului precum și specificul spațiului social și cultural în care se desfășoară acesta, astfel încât, în acord cu organizatorii, spectacolul ”Cine-i Stăpânul” este pregătit și va fi prezentat în cadrul festivalului în limba franceză.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

13-17 mai 2024 | Distrugeri de muniție și trageri cu armament în Poligonul de la Micești. Accesul populației pe drumurile din zonă, interzis

Ziarul Unirea

Publicat

în

13-17 mai 2024 | Distrugeri de muniție și trageri cu armament în Poligonul de la Micești. Accesul populației pe drumurile din zonă, interzis Cetățenii sunt informați că în cursul săptămânii viitoare, respectiv, 13-17 mai 2024, se vor executa distrugeri cu exploziv și trageri cu armament în poligonul de la Micești, iar accesul populației este interzis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea