Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sute de copăcei uscaţi pe străzile din Alba Iulia via Primărie, Elis Pavaje, SC Diferit, cetățeni și secetă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sute de copăcei plantați de curând pe străzile proaspăt reabilitate din centrul municipiul Alba Iulia s-au uscat.

O situație care sugerează ignoranță, scăpări în stabilirea clară a responsabilităților, lipsă de comunicare între actorii principali implicați în această ofilire.

În centrul poveștii se află Primăria Alba Iulia, beneficiarul lucrărilor de reabilitare, firmele care au executat reabilitarea străzilor (SC Diferit SRL din Cluj Napoca şi SC Elis Pavaje din Petreşti) și locuitorii acestor străzi sau locatarii imobilelor sub a căror privire s-au uscat frumusețe de sălcii.

Sau poate bieţii puieți nu au reușit pur și simplu să se adapteze în Alba Iulia, situație posibilă, care ar absolvi de responsabilitate contractuală, legală, civică, pe toți cei în discuție, dar care ar “arunca pisica în curtea” societății de profil care s-a ocupat de amenajarea acestor spații verzi și evident de plantarea copăceilor.

Două situații inedite prin “coincidența” intersectării pomilor cu sediile unor instituții, se găsesc pe două dintre străzile cu pricina.
Pe strada Basarabiei mai mulți copăcei uscați se înalță “semeț” chiar în fața sediului Direcției Silvice Alba Iulia.

Nu că ar avea vreo legătură directă cu situația prezentată, dar este sugestiv pentru cum atenția antrenată a pădurarilor și specialiștilor silvici care se perindă zilnic pe la această instituție nu i-a alertat pe aceștia la vederea sălciilor suferinde și ca niște cetățeni responsabili și iubitori de natură să purceadă la udarea copăceilor. Cu atât mai mult cu cât nu dă bine ca în fața sediului unei astfel de instituții care se ocupă cu protejarea și regenerarea pădurilor județului, să stea înfipți în pământ arbori morți.

O situație similară am găsit pe strada București, de această dată în fața sediului Organizației Crucea Roșie, filiala Alba. Aici e drept, doar doi din cei 6-7 copăcei erau uscați complet, ceilalți se luptau încă cu seceta. Poate că voluntarii acestei organizații umaniste pe care de altfel îi apreciez foarte mult se vor sesiza și vor salva prin intervenția lor generoasă, copăceii încă verzi, din fața sediului Crucii Roșie.

Nu toți arborii plantați pe cele peste 20 de străzi la care facem referire s-au uscat. Unii din ei, care au avut probabil noroc să ajungă în fața caselor unor oameni cu mai multă dragoste pentru natură, o duc foarte bine. Sunt verzi, dezvoltați și înfrumusețează trotuarele și porțiunile de stradă unde, cu ajutorul locuitorilor din zonă au reușit să se adapteze.

Sălciile au fost plantate în primăvară pe cele 24 de străzi în cadrul proiectului „Reparaţii capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară din municipiul Alba Iulia”. Licitaţiile de execuţie a proiectului au fost câştigate de SC Diferit SRL din Cluj Napoca şi SC Elis Pavaje din Petreşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Alba Iulia, Mihai Coşer, responsabilitatea oficială pentru spaţiile verzi amenajate în cadrul proiectului, până la preluarea lor de către administraţia locală, ar reveni constructorilor. Dar niciuna dintre cele două societăți nu a încheiat vreun contract de întreţinere a acestor spaţii verzi până la predarea lor, aşa că nimeni nu a udat plantele.

Administraţia locală nu putea să le dea în grija SC Salprest, cei care întreţin spaţiile verzi din Alba Iulia, pentru că nu le preluase de la constructor. Și uite așa sute de puieți de arbori s-au uscat sub privirile neputincioase ale Primăriei, Elis Pavaje, SC Diferit și albaiulienilor.

“Predarea” lucrărilor de reabilitare către beneficiar (Primăria Alba Iulia) s-a produs totuși în urmă cu câteva zile, cu menţiunea ca cei doi constructori să remedieze situația copăceilor uscați, pe cheltuiala lor.

Alți bani, altă distracție! Astfel că alte sălcii vor fi plantate la toamnă în locul celor uscate, când seceta și ignoranța se vor fi diminuat.

Pentru documentare, am făcut o plimbare și fotografii pe câteva din aceste străzi (vezi foto), respectiv Bucureşti, Gheorghe Doja, Iaşilor, Siretului, Plevnei, Traian, Ardealului, Morii, Petru Dobra, Olteniei și altele.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea