Rămâi conectat

Ştirea zilei

Suporterul din Alba Iulia ce a profanat memoria lui Johan Cruyff pe „Cluj Arena” și-a recunoscut fapta și își cere scuze public

Dan HENEGAR

Publicat

în

Prosport și-a continuat ancheta jurnalistică legată de identificarea suporterului din Alba Iulia care a profanat memoria lui Johan Cruyff pe „Cluj Arena”, la meciul amical de duminică, dintre România și Spania, strigând stupid „Cristiii” în timpul momentelor de reculegere.

suporter albaDupă ezitări și negări, într-o primă fază, un tânăr dintre cei doi suspectați, Răzvan H. și-a recunoscut azi gafa mărturisind pentru prosport.ro: „Mi-a fost ruşine când stadionul a aplaudat să acopere strigătul meu”.

Gestul în sine rămâne oricum o pată, însă, să admitem că tânărul merită să-și expună punctul de vedere, să ofere explicații, pe care le găsiți în cele ce urmează, un articol preluat de pe site-ul prosport.ro. Răzvan H. devine primul suporter din România care recunoaște și își cere public scuze pentru un gest stupid!

„Patru prieteni din Alba Iulia au fost indicaţi de alţi spectatori care au stat în sectorul 2H2 din peluza de pe Cluj Arena, la amicalul cu Spania. „Unul dintre ei a strigat Cristi”, au spus mai mulţi martori oculari despre gestul penibil petrecut în timpul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. ProSport le propusese, duminică seară, un experiment social pe Facebook: identificarea autorului unui moment îngrozitor care a fost prezentat, inclusiv, de agenţia Reuters.

Doi dintre cei patru tineri au acceptat să vorbească, s-au disculpat, însă niciunul nu a vrut să dezvăluie cine a strigat. Ceilalţi doi au evitat orice dialog timp de 36 de ore, ba chiar au şters şi o poză făcută în tribune. După alte discuţii cu martorii, marţi, ProSport a publicat imaginea cu suspecţii rămaşi: Răzvan H. şi Radu M., doi foşti colegi de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.

Nu era vorba despre o crimă, ci despre o încălcare a regulilor elementare de civilizaţie, care nu poate fi vindecată decât prin individualizarea gestului şi extragerea sa dintr-o mulţime folosită de cele mai multe ori de autori drept paravan.

A doua zi după apariţia articolului, cei doi au acceptat, aproape simultan, cererea de prietenie trimisă de ProSport. Erau într-o cafenea din Alba şi au ales să discute cu jurnaliştii pe Messenger. Au scris ameninţări voalate cu tribunalul şi au negat vehement că ei ar fi strigat „Cristi”.

Aplauzele publicului au fost modalitatea de a acoperi o mică eroare a unui “Dorel”, care nu avea ce căuta acolo
Emil Boc, primar Cluj Napoca

Discuţiile au continuat, joi, de data aceasta prin telefon. Radu M. a spus: „Nu am strigat eu sau altcineva din grupul nostru. A fost cineva din spatele nostru. Nu-l cunoaştem”. El a fost cel mai îndârjit.

Prietenul său, Răzvan H., a sunat şi el în redacţie. Prima sa variantă: „S-a strigat de lângă noi, am râs şi noi. Poate nu era normal să râdem, dar poate a râs 80 la sută din stadion. Strigătul s-a auzit din spatele nostru, din zona aceea”.

Peste doar un minut, ardeleanul care şi-a bătut joc de memoria lui Cruyff era în mijlocul unei confesiuni complete:

A fost un gest prostesc. N-am făcut niciodată aşa ceva şi nu ştiu, sincer, ce a fost în momentul ăla. Nici după nu am ştiut de ce am strigat. Ştiu sigur că nu mi-am dorit să fiu vedetă. Toată lumea mi-a zis că nu a fost în regulă. Prietenii mi-au zis: „Bă, am râs toţi, dar nu era momentul”. Şi părinţii mi-au zis. M-am simţit foarte rău în ultimele zile. Mama mi-a zis: „Te simţi aşa pentru că eşti conştient că nu ai făcut un lucru bun”. I-am zis direct mamei mele: „Am făcut o prostie şi nu pot să-mi dau seama cum”.

Răzvan H. ştie că prietenii l-au protejat şi, într-un final, a acceptat să mărturisească: „Radu a fost un prieten adevărat. Mi-a fost teamă pentru el, dădea lumea vina pe el”

M-a surprins plăcut că nu a intrat nimeni să înjure. Mă aşteptam la nişte chestii care mi-ar fi arătat că erau mult sub nivelul a ceea ce am făcut eu
Răzvan H.

Tânărul din Alba oftează în telefon. Gestul său a fost acoperit cu aplauze de alţi 28.000 de suporteri revoltaţi de acel „Cristiii” urlat în plin moment de reculegere: „Îmi pare rău. Clar! M-am simţit prost când stadionul a început să aplaude. Mai erau 20 de secunde din momentul de reculegere”.

Răzvan H. are 25 de ani. În 1992, când Johan Cruyff câştiga Cupa Campionilor pe Wembley, ca antrenor la Barcelona, împlinise un an: „Ştiu despre Cruyff că a fost un mare fotbalist şi că el l-a adus pe Hagi. Lucruri în mare, nu ştiu foarte multe. Mai ştiu că fuma patru pachete de ţigări pe zi”.

Faptul că ProSport a condamnat dur gestul şi a încercat să-l identifice pe autor l-a bulversat pe tânărul bărbat din Alba: „Toate zilele astea, nu am fost bun de nimic. Mi-a fost învăţătură de minte. E clar că nu o să mai repet un astfel de gest niciodată. Îmi cer scuze”.

Răzvan H. este primul spectator de pe un stadion din România care îşi asumă şi îşi cere scuze public pentru un gest necivilizat. ProSport va continua să taxeze atitudinile barbare şi să încerce să-i identifice pe autori.”

Sursa foto-text: prosport.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, s-au calificat la etapa națională olimpiadei de geografie. Elevii militari au mai obținut un premiu II la același […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea