Rămâi conectat

Ştirea zilei

Suporterul din Alba Iulia ce a profanat memoria lui Johan Cruyff pe „Cluj Arena” și-a recunoscut fapta și își cere scuze public

Publicat

în

Prosport și-a continuat ancheta jurnalistică legată de identificarea suporterului din Alba Iulia care a profanat memoria lui Johan Cruyff pe „Cluj Arena”, la meciul amical de duminică, dintre România și Spania, strigând stupid „Cristiii” în timpul momentelor de reculegere.

suporter albaDupă ezitări și negări, într-o primă fază, un tânăr dintre cei doi suspectați, Răzvan H. și-a recunoscut azi gafa mărturisind pentru prosport.ro: „Mi-a fost ruşine când stadionul a aplaudat să acopere strigătul meu”.

Gestul în sine rămâne oricum o pată, însă, să admitem că tânărul merită să-și expună punctul de vedere, să ofere explicații, pe care le găsiți în cele ce urmează, un articol preluat de pe site-ul prosport.ro. Răzvan H. devine primul suporter din România care recunoaște și își cere public scuze pentru un gest stupid!

Elit - Gustul Desăvârșit

„Patru prieteni din Alba Iulia au fost indicaţi de alţi spectatori care au stat în sectorul 2H2 din peluza de pe Cluj Arena, la amicalul cu Spania. „Unul dintre ei a strigat Cristi”, au spus mai mulţi martori oculari despre gestul penibil petrecut în timpul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. ProSport le propusese, duminică seară, un experiment social pe Facebook: identificarea autorului unui moment îngrozitor care a fost prezentat, inclusiv, de agenţia Reuters.

Doi dintre cei patru tineri au acceptat să vorbească, s-au disculpat, însă niciunul nu a vrut să dezvăluie cine a strigat. Ceilalţi doi au evitat orice dialog timp de 36 de ore, ba chiar au şters şi o poză făcută în tribune. După alte discuţii cu martorii, marţi, ProSport a publicat imaginea cu suspecţii rămaşi: Răzvan H. şi Radu M., doi foşti colegi de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.

Nu era vorba despre o crimă, ci despre o încălcare a regulilor elementare de civilizaţie, care nu poate fi vindecată decât prin individualizarea gestului şi extragerea sa dintr-o mulţime folosită de cele mai multe ori de autori drept paravan.

A doua zi după apariţia articolului, cei doi au acceptat, aproape simultan, cererea de prietenie trimisă de ProSport. Erau într-o cafenea din Alba şi au ales să discute cu jurnaliştii pe Messenger. Au scris ameninţări voalate cu tribunalul şi au negat vehement că ei ar fi strigat „Cristi”.

Aplauzele publicului au fost modalitatea de a acoperi o mică eroare a unui “Dorel”, care nu avea ce căuta acolo
Emil Boc, primar Cluj Napoca

Discuţiile au continuat, joi, de data aceasta prin telefon. Radu M. a spus: „Nu am strigat eu sau altcineva din grupul nostru. A fost cineva din spatele nostru. Nu-l cunoaştem”. El a fost cel mai îndârjit.

Prietenul său, Răzvan H., a sunat şi el în redacţie. Prima sa variantă: „S-a strigat de lângă noi, am râs şi noi. Poate nu era normal să râdem, dar poate a râs 80 la sută din stadion. Strigătul s-a auzit din spatele nostru, din zona aceea”.

Peste doar un minut, ardeleanul care şi-a bătut joc de memoria lui Cruyff era în mijlocul unei confesiuni complete:

A fost un gest prostesc. N-am făcut niciodată aşa ceva şi nu ştiu, sincer, ce a fost în momentul ăla. Nici după nu am ştiut de ce am strigat. Ştiu sigur că nu mi-am dorit să fiu vedetă. Toată lumea mi-a zis că nu a fost în regulă. Prietenii mi-au zis: „Bă, am râs toţi, dar nu era momentul”. Şi părinţii mi-au zis. M-am simţit foarte rău în ultimele zile. Mama mi-a zis: „Te simţi aşa pentru că eşti conştient că nu ai făcut un lucru bun”. I-am zis direct mamei mele: „Am făcut o prostie şi nu pot să-mi dau seama cum”.

Răzvan H. ştie că prietenii l-au protejat şi, într-un final, a acceptat să mărturisească: „Radu a fost un prieten adevărat. Mi-a fost teamă pentru el, dădea lumea vina pe el”

M-a surprins plăcut că nu a intrat nimeni să înjure. Mă aşteptam la nişte chestii care mi-ar fi arătat că erau mult sub nivelul a ceea ce am făcut eu
Răzvan H.

Tânărul din Alba oftează în telefon. Gestul său a fost acoperit cu aplauze de alţi 28.000 de suporteri revoltaţi de acel „Cristiii” urlat în plin moment de reculegere: „Îmi pare rău. Clar! M-am simţit prost când stadionul a început să aplaude. Mai erau 20 de secunde din momentul de reculegere”.

Răzvan H. are 25 de ani. În 1992, când Johan Cruyff câştiga Cupa Campionilor pe Wembley, ca antrenor la Barcelona, împlinise un an: „Ştiu despre Cruyff că a fost un mare fotbalist şi că el l-a adus pe Hagi. Lucruri în mare, nu ştiu foarte multe. Mai ştiu că fuma patru pachete de ţigări pe zi”.

Faptul că ProSport a condamnat dur gestul şi a încercat să-l identifice pe autor l-a bulversat pe tânărul bărbat din Alba: „Toate zilele astea, nu am fost bun de nimic. Mi-a fost învăţătură de minte. E clar că nu o să mai repet un astfel de gest niciodată. Îmi cer scuze”.

Răzvan H. este primul spectator de pe un stadion din România care îşi asumă şi îşi cere scuze public pentru un gest necivilizat. ProSport va continua să taxeze atitudinile barbare şi să încerce să-i identifice pe autori.”

Sursa foto-text: prosport.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Noii salvatori ISU Alba depun jurământul militar, în Piața Cetății din Alba Iulia

Publicat

în

LIVE VIDEO| Noii salvatori ISU Alba depun jurământul militar, în Piața Cetății din Alba Iulia

Astăzi, 20 mai 2022, în Piața Cetății din Alba Iulia va avea loc un ceremonial militar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,UNIREA” al județului Alba.

Noii colegi ai Inspectoratului, care vor ajuta de azi înainte cetățenii aflați în pericol a acestui județ, vor depune jurământul militar.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul evenimentului vor fi prezente forțe și mijloace de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,UNIREA” al județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare