Ştirea zilei
Suporterul din Alba Iulia ce a profanat memoria lui Johan Cruyff pe „Cluj Arena” și-a recunoscut fapta și își cere scuze public
Prosport și-a continuat ancheta jurnalistică legată de identificarea suporterului din Alba Iulia care a profanat memoria lui Johan Cruyff pe „Cluj Arena”, la meciul amical de duminică, dintre România și Spania, strigând stupid „Cristiii” în timpul momentelor de reculegere.
După ezitări și negări, într-o primă fază, un tânăr dintre cei doi suspectați, Răzvan H. și-a recunoscut azi gafa mărturisind pentru prosport.ro: „Mi-a fost ruşine când stadionul a aplaudat să acopere strigătul meu”.
Gestul în sine rămâne oricum o pată, însă, să admitem că tânărul merită să-și expună punctul de vedere, să ofere explicații, pe care le găsiți în cele ce urmează, un articol preluat de pe site-ul prosport.ro. Răzvan H. devine primul suporter din România care recunoaște și își cere public scuze pentru un gest stupid!
„Patru prieteni din Alba Iulia au fost indicaţi de alţi spectatori care au stat în sectorul 2H2 din peluza de pe Cluj Arena, la amicalul cu Spania. „Unul dintre ei a strigat Cristi”, au spus mai mulţi martori oculari despre gestul penibil petrecut în timpul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. ProSport le propusese, duminică seară, un experiment social pe Facebook: identificarea autorului unui moment îngrozitor care a fost prezentat, inclusiv, de agenţia Reuters.
Doi dintre cei patru tineri au acceptat să vorbească, s-au disculpat, însă niciunul nu a vrut să dezvăluie cine a strigat. Ceilalţi doi au evitat orice dialog timp de 36 de ore, ba chiar au şters şi o poză făcută în tribune. După alte discuţii cu martorii, marţi, ProSport a publicat imaginea cu suspecţii rămaşi: Răzvan H. şi Radu M., doi foşti colegi de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.
Nu era vorba despre o crimă, ci despre o încălcare a regulilor elementare de civilizaţie, care nu poate fi vindecată decât prin individualizarea gestului şi extragerea sa dintr-o mulţime folosită de cele mai multe ori de autori drept paravan.
A doua zi după apariţia articolului, cei doi au acceptat, aproape simultan, cererea de prietenie trimisă de ProSport. Erau într-o cafenea din Alba şi au ales să discute cu jurnaliştii pe Messenger. Au scris ameninţări voalate cu tribunalul şi au negat vehement că ei ar fi strigat „Cristi”.
Aplauzele publicului au fost modalitatea de a acoperi o mică eroare a unui “Dorel”, care nu avea ce căuta acolo
Emil Boc, primar Cluj Napoca
Discuţiile au continuat, joi, de data aceasta prin telefon. Radu M. a spus: „Nu am strigat eu sau altcineva din grupul nostru. A fost cineva din spatele nostru. Nu-l cunoaştem”. El a fost cel mai îndârjit.
Prietenul său, Răzvan H., a sunat şi el în redacţie. Prima sa variantă: „S-a strigat de lângă noi, am râs şi noi. Poate nu era normal să râdem, dar poate a râs 80 la sută din stadion. Strigătul s-a auzit din spatele nostru, din zona aceea”.
Peste doar un minut, ardeleanul care şi-a bătut joc de memoria lui Cruyff era în mijlocul unei confesiuni complete:
„A fost un gest prostesc. N-am făcut niciodată aşa ceva şi nu ştiu, sincer, ce a fost în momentul ăla. Nici după nu am ştiut de ce am strigat. Ştiu sigur că nu mi-am dorit să fiu vedetă. Toată lumea mi-a zis că nu a fost în regulă. Prietenii mi-au zis: „Bă, am râs toţi, dar nu era momentul”. Şi părinţii mi-au zis. M-am simţit foarte rău în ultimele zile. Mama mi-a zis: „Te simţi aşa pentru că eşti conştient că nu ai făcut un lucru bun”. I-am zis direct mamei mele: „Am făcut o prostie şi nu pot să-mi dau seama cum”.
Răzvan H. ştie că prietenii l-au protejat şi, într-un final, a acceptat să mărturisească: „Radu a fost un prieten adevărat. Mi-a fost teamă pentru el, dădea lumea vina pe el”
M-a surprins plăcut că nu a intrat nimeni să înjure. Mă aşteptam la nişte chestii care mi-ar fi arătat că erau mult sub nivelul a ceea ce am făcut eu
Răzvan H.
Tânărul din Alba oftează în telefon. Gestul său a fost acoperit cu aplauze de alţi 28.000 de suporteri revoltaţi de acel „Cristiii” urlat în plin moment de reculegere: „Îmi pare rău. Clar! M-am simţit prost când stadionul a început să aplaude. Mai erau 20 de secunde din momentul de reculegere”.
Răzvan H. are 25 de ani. În 1992, când Johan Cruyff câştiga Cupa Campionilor pe Wembley, ca antrenor la Barcelona, împlinise un an: „Ştiu despre Cruyff că a fost un mare fotbalist şi că el l-a adus pe Hagi. Lucruri în mare, nu ştiu foarte multe. Mai ştiu că fuma patru pachete de ţigări pe zi”.
Faptul că ProSport a condamnat dur gestul şi a încercat să-l identifice pe autor l-a bulversat pe tânărul bărbat din Alba: „Toate zilele astea, nu am fost bun de nimic. Mi-a fost învăţătură de minte. E clar că nu o să mai repet un astfel de gest niciodată. Îmi cer scuze”.
Răzvan H. este primul spectator de pe un stadion din România care îşi asumă şi îşi cere scuze public pentru un gest necivilizat. ProSport va continua să taxeze atitudinile barbare şi să încerce să-i identifice pe autori.”
Sursa foto-text: prosport.ro
Ştirea zilei
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
Greva din educație continuă. Sindicaliştii nu s-au lăsat înduplecaţi de mia de lei, de la 1 iunie, dată joi de guvern.
Oficialii din Executiv spun că aceasta este oferta finală, însă profesorii cer în continuare ca majorările să fie făcute, toate odată, anul acesta, nu în etape.
La rândul lui, președintele Iohannis, a avertizat – dur- „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele” – după ce, potrivit acestuia, dascălii ar fi primit, tot ce au cerut. Într-o ședință excepțională, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca, de la 1 iunie, salariile cadrelor didactice să crească cu 1000 de lei brut, iar ale cadrelor nedidactice cu 400 de lei brut.
Nicolae Ciucă, premier: „Întregul personal din învăţământ, toţi cei peste 330.000 de oameni care, zilnic, au grijă de educaţia copiilor noştri, vor beneficia, de azi, de creşterile salariale. Este un proces ireversibil.”
Sindicaliștii și-au anunțat încă de miercuri seară dezacordul fata de propunerea Guvernului ca abia peste trei ani salariul debutantului în educație, adică cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net. Cadrele didactice vor majorarea acum, nu în tranșe.
Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent”.
Discuțiile cu sindicaliștii au avut loc la Guvern după ce Executivul adoptase deja ordonanța, iar oferta a fost una finală, potrivit Guvernului, așa că negocierile s-au încheiat.
Marius Nistor, FSE Spiru Haret: „De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.”
Ligia Deca, ministrul Educației: „În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar”
Conform calculelor făcute de ministerul Educației, un profesor debutant care până acum avea un salariu net de nici 2.400 de lei va câștiga în plus 580 de lei, de la 1 iunie, ceea ce înseamnă o creștere de 24,4%.
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, debutant
salariu net 31 mai: 2376 lei
de la 1 iunie (24,4%): 2956 lei
De o majorare procentuală similara va beneficia, de pildă, și un profesor cu o vechime de 5-10 ani, care va ajunge de la 2.713 lei la 3.365 de lei. La o vechime mai mare, de 25 de ani, leafa ar urca cu 18 procente, la puțin peste 4.700 de lei. Toate aceste exemple nu iau în calcul sporuri și alte majorări acordate pentru dirigenție, de pildă.
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime
salariu net 31 mai: 2.713 lei
de la 1 iunie: 3.365 lei
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime
salariu net 31 mai: 3.985 lei net
de la 1 iunie (+18%): 4.707 lei
sursă: Ministerul Educației
Liderii PNL și PSD consideră că sursa nemulțumirilor nu ar fi în mod real profesorii, ci membrii unui partid de opoziţie infiltrați în rândul sindicatelor care instigă permanent la proteste. Președintele a avut un mesaj şi mai dur.
Klaus Iohannis, președintele României: „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal.”
Săptămâna viitoare, spun liderii sindicali, dascălii se vor reuni pentru a decide dacă renunță de tot la grevă sau o suspendă, pentru a putea fi organizate examenele.
Ştirea zilei
Vremea, în minivacanța de Rusalii. Unde va fi soare și unde va ploua
Vremea, în minivacanța de Rusalii. Unde va fi soare și unde va ploua
În minivacanța de Rusalii am putea să ne bucurăm de vreme bună. Cel puțin primele trei zile vor fi călduroase. Abia începând din seara zilei de 3 iunie va începe să plouă, însă în zonele montane va ploua în toate aceste zile de vacanță așteptate.
În prima zi de vacanță, pe 1 iunie, temperaturile maxime vor fi între 27 și 34 de grade Celsius, ușor mai scăzute pe Litoral și în Delta Dunării, unde vor ajunge abia între 22 și 25 de grade Celsius.
Înorări temporare și pe stații restrânse vor mai avea loc, în special dimineața și seara, la munte. Aici vântul s-ar putea intensifica în timpul averselor.Minimele termice, la nivel naţional, vor fi cuprinse între 9 şi 19 grade, spune meteorologul de serviciu al ANM, Diana Giurgiu, citată de Agerpres.
Sâmbătă, cald în continuare
Sâmbătă, valorile termice vor rămâne mai ridicate decât cele specifice pentru începutul luni iunie, în aproape toată ţara, cu maxime în general între 23 şi 31 de grade. În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi în toată zona montană, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, mai ales după orele amiezii.
„Vor fi intervale de timp cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, punctiform cu condiţii de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar pe suprafeţe mici. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade”, a mai precizat Giurgiu.
Duminică începe să plouă
Pe parcursul zilei de duminică, în vestul, centrul şi nordul țării, precum şi în zonele de deal şi de munte, instabilitatea atmosferică se va accentua temporar, iar valorile termice vor scădea, în timpul zilei față de ziua precedentă. Astfel, se vor înregistra averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată al vântului şi condiţii de grindină. Izolat, sunt aşteptate cantităţi de apă mai importante.
„În restul teritoriului vom avea o vreme ce se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, local călduroasă îndeosebi în sud, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile doar pe arii mai restrânse, cu precădere în orele serii şi la începutul nopţii. Temperaturile maxime vor oscila între 21 de grade pe Litoral şi 32 de grade în Lunca Dunării şi în centrul Munteniei, iar cele minime între 11 şi 18 grade”, a mai precizat meteorologul ANM.
Conform prognozei, la nivelul Capitalei, atât pe parcursul zilei de 1 iunie, cât şi în week-end, vremea va fi călduroasă. Dacă pe 1 iunie, temperatura maximă va fi de 32 – 33 de grade, sâmbătă aceasta va scădea până ușor în jurul valorii a 30 de grade, la fel şi duminică.
„Duminică, însă, cerul va deveni variabil cu înnorări temporare şi în special seara şi la începutul nopţii va creşte probabilitatea de apariţie a averselor. Temperaturile minime vor fi în jurul a 15 grade”, a ai spus Diana Giurgiu.
Meteorologul a adăugat că, la malul mării, în următoarele zile, vremea va fi frumoasă, dar vor avea loc unele intensificări ale vântului.
„În cursul zilei de 1 iunie vântul va avea unele intensificări, cu viteze de până la 45-50 km/h. Sâmbătă se va mai domoli, vitezele ajungând până la 35-40 km/h, acestea menţinându-se şi în cursul zilei de duminică. Tot duminică, dar spre orele serii şi pe parcursul nopţii, va creşte probabilitatea de apariţie a averselor”, a menţionat reprezentata ANM.
Ştirea zilei
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Am rămas doar 19 milioane. Asta arată primele rezultate definitive ale Recensământului făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică. Cu alte cuvinte, într-un deceniu, au dispărut din statistici peste un milion de români.
Suntem 19 milioane 53.000 de români, potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului. Sunt îngrijorătoare, dacă ne uităm cum a evoluat populația României în ultimele decenii.
În 1992 eram 22 de milioane 800.000 de români și, de atunci, la fiecare zece ani, au dispărut câte un milion de români. Astfel, am ajuns acum la același număr de persoane ca în 1966, atunci când Nicolae Ceaușescu a dat decretul care viza creșterea accelerată a populației.
Alt fenomen îngrijorător: îmbătrânirea populației, care s-a accentual în ultimul deceniu. Vârsta medie a crescut de la 40,8 ani, cât era în 2011, la 41,4 ani, potrivit ultimului recensământ. Și este mai mare la femei, 43,6 ani, față de 40,1 ani la bărbați. De altfel, sunt mai multe femei decât bărbați în România, adică 51,5% din populație.
Acest fenomen de îmbătrânire pune presiune mare pe sistemul de pensii. Pentru că sunt mai mulți pensionari decât tineri, și vor fi tot mai mulți dacă luăm în calcul natalitatea scăzută și migrația. Momentan, statistica arată 100 de persoane tinere, sub 15 ani, la 121 de vârstnici, de peste 65 de ani.
Recensământul făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică a fost al XIII-lea din istorie și primul organizat integral în format digital.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Ministrul Muncii: S-au mărit pe brut cu 1.000 RON salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice, nedidactice cu 400