Rămâi conectat

Actualitate

Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul plăți digitale. Planul autorităților de la 1 ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul plăți digitale. Planul autorităților de la 1 ianuarie

40% dintre români nu au cont în bancă și nici card, arată raportul unei companii globale pentru soluții de plată, și doar o treime dintre magazinele noastre folosesc POS-ul la încasare.

Ce vor trebui să facă de la 1 ianuarie comercianții

Suntem printre ultimii din Europa la capitolul plăți digitale, dar autoritățile vor să schimbe lucrurile. De la 1 ianuarie, toți comercianții cu o cifră de afaceri anuală mai mare de zece mii de euro au obligația să le ofere clienților posibilitatea de a plăti cu cardul.

Doi din cinci adulți din România își țin banii în portofel sau în sertar.

Cumpărător: „N-am făcut card. Eu nu știu să umblu cu cardurile alea”.

Cumpărător: „Așa suntem noi obișnuiți, cu hârtia, cu mirosul de hârtie, de ziar, de bani”.

Dacă acestea sunt explicațiile celor mai în vârstă. În cazul celor mai tineri, o cauză ar fi așa numita „muncă la negru”, unde sunt plătiți cash.

Adrian Bența, consultant fiscal: „În continuare există o zonă gri a veniturilor. Când pe contractul de muncă este trecută o sumă mică ori salariul minim pe economie ori un contract part-time, iar o diferență de bani se dă nefiscalizată, iei acea diferență nefiscalizată, se va cheltui tot într-un mod nebancar”.

România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa
Potrivit Indicelui Plăților Digitalizate realizat de o companie globală de profil, România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Spre deosebire de noi, care suntem la 60 la sută, 81 la sută dintre bulgari și 86 la sută dintre croați au un cont în bancă.

Unii români nici nu înțeleg la ce le-ar folosi un card bancar dacă avem încă multe magazine care nu îl acceptă la plată și preferă să lucreze cu bani cash.

Gabriela Mocanu, comerciant: „Unu, doi, trei, patru. Nu. Pentru că sunt costurile foarte mari la bănci”.

Răspunsul este aceleași în mai toate magazinele sătești.

Ciprian, fiul unui proprietar de magazin: „Plătești comision. 15 lei. Nu prea merită. Nu merge deloc”.

De anul viitor, însă toate magazinele cu o cifră de afaceri anuală de peste zece mii de euro vor fi obligate să introducă terminale pentru plata cu cardul, potrivit modificărilor codului fiscal adoptate de Guvern. Acum, plafonul este de 50.000 de euro și doar 32 la sută dintre comercianți au sisteme de tip POS. Procentul este dublu în Bulgaria.

Bogdan Pătru, reprezentantul unei companii de soluții de plată: „Nu cred că ne mai putem permite ca și țară, mai ales în contextul economic, să nu tratăm cu atenție această economie gri și să o tolerăm, iar bancarizarea serviciilor sau creșterea gradului de acceptare a plăților electronice automat impune și o fiscalizare a acestor tranzacții”.

Terminalele pentru plata cu cardul vor putea fi folosite și pe post de automat bancar. Legea le permite comercianților să elibereze numerar clienților până la 200 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea