Rămâi conectat

Actualitate

Suma MAXIMĂ cu care poți ieși din România: Ce se întâmplă dacă ai la tine mai mulți bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Printre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun persoanele care vor să plece din sau să intre în țară este suma maximă de bani cu care pot trece granițele țării.

Ca și în cazul unor alte bunuri, cum ar fi, de exemplu, țigările, există anumite reglementări clare referitoare la sumele de bani cu care putem intra sau ieși din țară și anumite obligații pe care trebuie să le îndeplinim atunci când avem sume mari de bani asupra noastră.

Astfel, deși nu există o limită în ceea ce privește suma de bani pe care o avem cu noi, este foarte important de știut că, potrivit legilor în vitoare, orice persoană care intră sau iese dintr-o țară membră a Uniunii Europene și care are asupra sa o sumă mai mare sau egală cu 10.000 de euro sau echivalent în altă valută trebuie să declare suma respectivă autorităților vamale.

Fiind o țară membră a Uniunii Europene, și România aplică aceleași reguli. Astfel, potrivit wise.com, orice persoană care trece frontiera și are asupra sa cel puțin 10.000 de euro trebuie să declare acești bani.

ATENȚIE! Declararea acestor sume nu este opțională, ci obligatorie și trebuie să știți că vameșii au dreptul să vă verifice inclusiv mașina și/sau bagajele.

Cum se completează declarația
Partea bună este că statele membre UE folosesc un formular de declarație armonizat pe care trebuie să îl completați într-una dintre limbile disponibile pentru țara din UE în care intrați sau din care ieșiți.

De asemenea, este important de precizat că, din punctul de vedere al normelor europene în vigoare, termenul „numerar” include, pe lângă banii cash, și următoarele bunuri:

instrumente de tip cecuri de călătorie, bilete la ordin, ordine de plată
monede de aur
lingouri, pepite de aur

Când completați declarația vamală va trebui să oferiți următoarele informații:

-purtătorul de numerar (nume, data nașterii, naționalitate)
-transport (țara de plecare, mijlocul de transport, itinerariu)
-numerarul pe care îl deții
-proveniența economică și utilizarea numerarului
-proprietarul numerarului, respectiv destinatarul preconizat al numerarului

Ce se întâmplă dacă nu completez declarația?

Nedeclararea numerarului de peste 10.000 de euro sau declararea eronată a acestuia este sancționată de autoritățile vamale.

Astfel, riscați ca, în cazul în care nu completați declarația sau o completați greșit (fie că o faceți intenționat, fie dintr-o eroare) autoritățile vamale să dispună confiscarea sumelor de bani care depășesc valoarea de 10.000 de euro identificate asupra dumneavoastră.

Sursa: gandul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor

Bera Larisa

Publicat

în

Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor De la 1 ianuarie 2025, românii nu vor mai beneficia de anumite ajutoare sociale. Beneficiile financiare vor fi eliminate definitiv sau se vor micșora anul viitor. Citește și: Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea