Subvenţie de 10.000 de euro pentru producătorii de carne prin programul „Carne de porc în fermele româneşti“
Un proiect de act normativ care a trecut de votul parlamentarilor prevede ca crescătorii de porci din România să primească o subvenţie de 10.000 de euro pentru minimum 600 de porci livraţi către abatoare. Legea se află momentan în faza de promulgare.
În funcţie de numărul de porci livraţi, subvenţia poate ajunge până la maximum 2,5 milioane de euro per beneficiar, un sprijin „extraordinar“, potrivit specialiştilor din industrie.
Acest ajutor de stat urmeaza sa se acorde de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, producatorilor de carne de porc, persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale, si se va implementa dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.
Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme romanesti, producatorii trebuie sa livreze catre abatoare autorizate, in care se face clasificarea carcaselor de catre clasificatori autorizati, minimum 600 si maximum 100.000 de capete de porci grasi anual/beneficiar, indiferent de numarul exploatatiilor acestuia.
Suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in anul 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sumele ramase necheltuite din plafoanele anuale, aprobate prin hotarare a Guvernului, se reporteaza pentru anul urmator al programului, cu aceeasi destinatie.
„Dacă împărţim 10.000 de euro la 600 de carcase înseamnă 17 euro per carcasă. În funcţie de ce sistem de creştere au fermierii, pentru unii o să fie o acoperire de costuri mai substanţială, pentru alţii mai puţin. Pentru cei care în ziua de azi cumpără purceii de afară subvenţia va acoperi 20% din costul unui purcel. La ora actuală purcelul e adus în curte cu 80-85 de euro.Este o chestiune extraordinară mai ales pentru cei care importă purcei“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Comunicat de Presă: Digitalizarea Societății Transalpina Fan SRL Numele beneficiarului: SC Transalpina Fan SRL. Obiectul poiectului: Dotarea cu echipamente IT și soluții software care să asigure dezvoltarea sustenabilă a societății. Valeoarea totală a proiectului: 627.841,04 lei. Data începerii și finalizării proiectului: 26.04.2025 – 25.11.2025. Codul proiectului: RUE 3200. Secțiune Știri sub articolul principal Urmăriți Ziarul […]
Mobilier de grădină eco-friendly: Cum să contribui la un mediu curat prin alegerea potrivită (P)
Mobilier de grădină eco-friendly: Cum să contribui la un mediu curat prin alegerea potrivită (P) Grădina nu este doar o extensie a spațiului de locuit este locul de relaxare unde natura întâlnește viziunea despre estetic. Aceasta poate fi pusă în valoare prin mobilier de grădină util și elemente estetice și funcționale. Aici alegerea mobilierul de […]
Anunț lansare Proiect: „Noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul MĂNĂSTIRII ORTODOXE ROMÂNE DUMBRAVA”
MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ROMÂNĂĂ DUMBRAVA anunță lansarea proiectului cu titlul: „Noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul MĂNĂSTIRII ORTODOXE ROMÂNE DUMBRAVA” ca urmare a semnării contractului de finanțare în data de 30 octombrie 2025. Proiectul este cofinanțat din Fondul pentru Modernizare, în cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de […]