Rămâi conectat

Actualitate

Subvarianta mai contagioasă a Omicron, depistată în România: Sunt 13 cazuri confirmate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Subvarianta mai contagioasă a Omicron, depistată în România: Sunt 13 cazuri confirmate

Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, care este mai contagioasă, a fost detectată și în România, potrivit INSP. Conform unui raport privind variantele coronavirusului care determină îngrijorare, publicat marți, 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 au fost confirmate în țara noastră.

În România au fost confirmate 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 până la data de 30 ianuarie 2022, iar la 13 dintre acestea a fost detectată sub-varianta BA.2, arată raportul prezentat marți de Institutul Național de Sănătate Publică.

În prezent, subvarianta Omicron circulă în România în paralel cu varianta Delta și cu varianta originală Omicron, care este dominantă la acest moment:

Elit - Gustul Desăvârșit

Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 5925 cazuri cu varianta Delta, din care 30 în săptămâna 04/2022.
Până în prezent, dintre cele 5925 cazuri cu varianta Delta, la 92 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,6%).
În săptămâna 04 au fost confirmate 248 cazuri cu varianta Omicron.
Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 1146 cazuri cu varianta Omicron.
Până în prezent, dintre cele 1146 cazuri cu varianta Omicron, la 13 a fost detectată sub-varianta BA.2 (1,1%).

Sub-varianta BA.2, mai contagioasă decât tulpina originală a Omicron

Subvarianta BA.2, care ar fi mai contagioasă potrivit primelor studii, este prezentă în mai multe țări și a devenit, într-o perioadă foarte scurtă, dominantă în Danemarca, unde peste 80% dintre infecții sunt cu BA.2.

Ca și în cazul altor variante, infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă anti-Covid, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții.

Cu toate că sub-varianta este încă și mai transmisibilă decât super-contagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Fenomene meteo extreme în România: Când vom scăpa de valul de aer polar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fenomene meteo extreme în România: Când vom scăpa de valul de aer polar

Iarna nu s-a făcut total nevăzută încă, în România. Frigul a revenit, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. De joi, scăpăm de valul de aer polar, meteorologii anunțând că temperaturile încep să crească ușor.

Valorile termice vor continua să scadă, astfel încât vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 12 grade Celsius și minime între minus 7 și 3 grade Celsius.

România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cerul va fi temporar noros și se vor semnala precipitații slabe -ninsori la munte, mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) local în vest, centru și nord și sub formă de ploaie și trecător lapoviță și măzăriche pe arii restrânse în celelalte zone. Local și temporar, pe parcursul zilei și în prima parte a nopții, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h, însă în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m vor fi rafale de 120-140 km/h, viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută, iar în Carpații Meridionali la altitudini de peste 1800 m se vor depăși 140 km/h. Noaptea local se va produce brumă și îngheț la sol”, anunță Administrația Națională de meteorologie (ANM).

În București, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 9 și 11 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între minus 3 și zero grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumă.

Vremea rea cuprinde toată țara

Miercuri, vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, ziua în jumătatea de est pe alocuri vor fi precipitații slabe mixte, iar noaptea în sud-vest izolat se vor semnala mai ales ploi. La munte pe arii restrânse va mai ninge slab.

Vântul va avea intensificări la munte, mai susținute pe crestele Carpaților Meridionali, dar temporar și în zonele joase de relief, cu viteze mai mari în nord-est, centru și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 1 grad în estul Transilvaniei și 9-11 grade Celsius în regiunile sudice, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 7 și 3 grade Celsius, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, până în jurul a minus 10 grade Celsius. În a doua parte a nopții, local se va produce brumă și îngheț la sol.

Și în Capitală tot foarte frig se anunță. Cerul va fi temporar noros și probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va prezenta intensificări pe parcursul zilei, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între minus 4 și minus 1 grad Celsius. Noaptea vor fi condiții de brumă.

Maxime de 15 grade Celsius, joi

De joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, vor fi apropiate de cele normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 6 grade Celsius, ușor mai ridicate în regiunile vestice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție

Ziarul Unirea

Publicat

în

INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție

Un transport agabaritic tranzitează marți după-masa, 28 martie 2023, autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în această după-amiază, începând cu ora 16.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta Sibiu – Autostrada A1 – Holdea – DN 68A – Autostrada A1 – PTF Nădlac II.

Elit - Gustul Desăvârșit

Transportul este format dintr-un camion cu masa de 85,2 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje de poliție rutieră


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

28 martie 2023| Avertizări METEO de vânt puternic, în Alba: Unde se va înregistra COD ROȘU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertizări METEO de vânt puternic, în Alba: Unde se va înregistra COD ROȘU

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizările de vânt puternic, până miercuri, în mai multe zone din țară.

COD GALBEN: de marți, 28 martie, ora 23.00 până miercuri, 29 martie, ora 21.00 – intensificări ale vântului – Carpații Meridionali și de Curbură

În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 70-90 km/h.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD GALBEN: miercuri, 29 martie, orele 6.00-21.00 – intensificări ale vântului – cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei

În cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 55-60 km/h.

De asemenea, vremea va fi rece, vor fi ninsori, ploi și lapoviță până joi, 30 martie.

INFORMARE METEOROLOGICĂ: de marți, 28 martie, ora 10.00 până joi, 30 martie, ora 9.00 – îngheț la sol și brumă

În intervalul menționat vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol.

Rămân valabile avertizările Cod Galben, Portocaliu și Roșu, după cum urmează:
COD GALBEN: marți, 28 martie, până la ora 23.00 – intensificări ale vântului

În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h.

COD PORTOCALIU: marți, 28 martie, până la ora 23.00 – viscol puternic – Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

COD ROȘU: până la ora 14.00 – intensificări puternice ale vântului – altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali

La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare